Του Νίκου Κοτζιά

Εδώ και είκοσι μήνες επιμένω ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν πάει κανείς με τα χέρια κάτω, αλλά θα πρέπει να ανεβάζει το κόστος για την άλλη πλευρά, δηλαδή, τους δανειστές. Οι γνωστοί κύκλοι απάντησαν «ότι όταν χρωστάς δεν διαπραγματεύεσαι»! Τους είπα ότι θα πρέπει να εξηγήσουν στο διευθυντήριο της Ενωσης, ότι εάν θελήσουν να ανοίξουν τον δρόμο προς την κόλαση, θα τους πάρουμε μαζί μας και θα καούνε μαζί με εμάς τους ήδη μισοψημένους. Είπαν ότι όποιος υποστηρίζει τέτοιες απόψεις δεν κατανοεί τα διεθνή. Οτι δεν μπορεί ένα πολιτισμένο κράτος να χρησιμοποιεί εκβιαστικά διλλήματα στους δανειστές. Και, όμως, τη συμφωνία για το κούρεμα από τις τράπεζες των ελληνικών ομολόγων κατά 50% για το οποίο καμαρώνει η κυβέρνηση, την επέβαλε η Μέρκελ στους τραπεζίτες δανειστές της Ελλάδας με έναν απλό εκβιασμό. Τι τους είπε; Ότι ή κουρεύουν στο επιθυμητό για τη Γερμανία επίπεδο, και για το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί το τραπεζικό της σύστημα, ή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, αντί να χάσουν οι τραπεζίτες το 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα έχαναν το 100%.

Επιπλέον δε, επειδή αυτό θα ήταν πιστωτικό γεγονός, θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν δισεκατομμύρια στα ασφάλιστρα.Ο εκβιασμός της Μέρκελ αποτελεί ως γεγονός, το άκρον άωτο του ευτελισμού μιας χώρας Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε πείσμονα να χρησιμοποιήσει τα δικά της διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία, όμως, χρησιμοποίησε η Γερμανία για δικό της λογαριασμό. Η Ελλάδα κάθεται με το κεφάλι κάτω και το Βερολίνο εκβίασε με τη χρήση του ονόματος της (και όχι στο όνομά της). Και μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση που δεν συμμετέχει, πλέον, ούτε καν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για την διαπραγματευτική της νίκη! Λες και εκείνη επέλεξε και επέβαλε την «λύση» που αποφασίστηκε. Εκτός και αν υποθέσει κανείς ότι τα όσα ψήφισε η Γερμανική Βουλή οφείλεται στον υπνωτισμό της από τον πνευματισμό που εκπέμπει η κυβέρνηση. Αυτό βέβαια θα ήταν και μια καλή εξήγηση για ποιο λόγο η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάθισε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Διότι με όσα υποστηρίζει εκ των υστέρων η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ως να πιστεύει ότι η απόφαση που επέβαλε η Μέρκελ μετά από έγκριση της γερμανικής βουλής σε αντιστοιχία με τα γερμανικά συμφέροντα, είχε διαμορφωθεί από την τηλεπαθητική σκέψη των μη διαπραγματευόμενων Ελλήνων αρμόδιων! Αν πάλι δεν πιστεύει κανείς σε τέτοιες μεταφυσικές συμπτώσεις, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τον ευτελισμό της ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής με ανόητες «εικόνες».Η κυβέρνηση είπε και κάτι άλλο ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Υποστήριξε, ότι η μόνιμη παρουσία ξένης επιτροπείας είναι αποτέλεσμα δικού της αιτήματος, έστω και αν το προανήγγειλε η Μέρκελ πολλές μέρες πριν.
Η Κυβέρνηση, δηλαδή, κατήργησε ακόμα και τη μυθοπλασία του Αισώπου για την κολοβή αλεπού. Διότι δεν περιορίζει το υποτιθέμενο επίτευγμά της στο κούρεμα της ουράς της χώρας, αλλά τολμά να παρουσιάσει και τα μελλοντικά «επιτόπια» κουρέματα υπό την επίβλεψη επιτροπής ως αποτέλεσμα δικής της ανεξάρτητης επιλογής!Με άλλα λόγια η χώρα παραιτήθηκε της όποιας διαπραγμάτευσης και άφησε την Μέρκελ να εκβιάζει επισείοντας τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας και ως αντάλλαγμα η Ελλάδα κέρδισε την «εποπτεία». Μου φαίνεται ότι από το να ακούω την κυβέρνηση, προτιμώ να διαβάζω την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη. Εκεί, τουλάχιστον, ο αμαρτωλός καλόγερος που ονοματίζει το γουρούνι ως ψάρι επιδιώκει να κοροϊδέψει τα ουράνια προκειμένου ο ουρανίσκος του να φάει πραγματικό κρέας σε ημέρες νηστείας. Δεν εμφανίζει την επιβολή και εποπτεία της πείνας ως μείγμα ψαριού και κρέατος, όπως πράττει η κυβέρνηση.