Αρνείται να βάλει την υπογραφή του στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας, με δήλωσή του, ότι “έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έχουν καταστεί αναπόφευκτες”.

“Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί τις δηλώσεις μου”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απάντησε άμεσα με δήλωση του στον κ Σαμαρά, λέγοντας πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στις γραπτές εγγυήσεις” διαφορετικά δεν θα δωθεί η 6η δόση.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η 6η δόση θα δοθεί μόλις ο νέος Πρωθυπουργός, μαζί με το κ Σαμαρά και τον κ Παπανδρέου καθώς και τον υπουργό οικονομικών και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, δηλώσουν εγγράφως ότι αποδέχονται και θα σεβαστούν την απόφαση της 26.10 και τις δεσμεύσεις της χώρας.

Βενιζέλος: Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Venizelos-412x300Ο υπουργός οικονομικών με δήλωσή του εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup μετέφερε την ικανοποίηση του Eurogroup όσον αφορά τις πρόσφατες εκδηλώσεις στην Ελλαδα, αλλά τόνισε πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί αφού η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, και αφού έρθει η τρόικα στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση:

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε τα εξής:

«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».