Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο

Συγχαρητήρια και ευχές στο νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ.Λουκά Παπαδήμο έστειλε από την βασιλεύουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το πέρας του εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων.«Ελπίζουμε και ευχόμεθα με τους συνεργάτες του, με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, να μπορέσουν να εξαγάγουν την Ελλάδα από την δύσκολη καμπή της ιστορίας της εις την οποία ευρίσκεται»

10/11/2011

 

Ύστατο Χαίρε στο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Δαμασκηνό

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης Κλήρος και λαός αποχαιρέτησε σήμερα το μεσημέρι στη Γενεύη τον μακαριστό Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρό Δαμασκηνό. Η εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ελβετίας Ιερεμίας και με την συμμετοχή Ιεραρχών και κληρικών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

10/11/2011

Η πρώτη συνέντευξη του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου (video)

Χιλιάδες πιστών υποδέχθηκαν στην Χίο το νέο ποιμενάρχη της νήσου, Μητροπολίτη Μάρκο. Λίγες ώρες πριν την λαμπρή ενθρόνισή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκος μίλησε στο www.katixitiko.gr «ξεναγώντας» όλους εμάς στη Μυροβόλο Χίο.

10/11/2011

Συγκινητική υποδοχή επεφύλαξε η Χίος στο Μητροπολίτη της (φώτο)

Εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου με δάφνες και μυρσίνες στα χέρια, υποδέχθηκαν νωρίς το απόγευμα το νέο τους μητροπολίτη Μάρκο, ο οποίος κατάγεται από το νησί, το οποίο καλείται πλέον να διακονήσει από τη θέση του επισκόπου.

10/11/2011

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Ναύπλιο

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην πόλη του Ναυπλίου ,όπου εδώ και αρκετά χρόνια τελείται ιερά αγρυπνία για την μνήμη του στον Ιερό ναό της Παναγίας Ναυπλίου. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από κάθε μέρος της Αργολίδας συρρέει για να τιμήσει τον Άγιο Αρσένιο ,αλλά και να προσκυνήσει το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του που φυλάσσεται στον ιστορικό αυτό ναό της Παναγίας ως κόρη οφθαλμού.

10/11/2011

Κίνηση ανθρωπιάς από τους Τρικαλινούς στην αιμοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών

Πολλοί Τρικαλινοί, περισσότεροι ίσως από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια προσήλθαν το πρωινό της Πέμπτης στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια αυτής να συγκεντρώσει ικανή Τράπεζα αίματος.

10/11/2011

Πλήθος πιστών ευχήθηκε στον Κερκύρας Νεκτάριο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ήγε των ονομαστηρίων του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως.Την Παραμονή της εορτής, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή των κληρικών της Μητροπόλεως μας και πλήθους λαού που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο Νεκτάριο αλλά να ευχηθούν και στον εορτάζοντα ποιμενάρχη τα χρόνια πολλά.

10/11/2011

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στον Μητροπολίτη Πατρών

Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, στο Γραφείο του, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 – 11 – 2011 , ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Σωτηρούδης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

10/11/2011

Ο Πειραιώς δεν θα εορτάσει τα ονομαστήρια του σε αλληλεγγύη του δοκιμαζόμενου λαού

Εναύλως κατά τας δυσχειμέρους ημέρας ταύτας καθ’άς επερίσσευσεν η ανοησία και το έγκλημα του λεγομένου «λευκού κολάρου» εν τη Αγιωτάτη ημών Αποστολικῇ και Ορθοδόξω Καθολική Εκκλησία ακούεται ο Παύλειος λόγος: «τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι; ( Β Κορ. 11:29) και υποχρεοί τους διακόνους του ευχαριστιακού σώματος εις συσταύρωσιν μετά του δοκιμαζομένου και βαρυαλγούντος λαού του Θεού.

10/11/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Αθήνα περιμένοντας τη νέα Κυβέρνηση

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων και της σύνθεσης της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο νέος Πρωθυπουργός βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε το πρόγραμμά του και δεν θα μεταβεί στη Χίο για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάρκου.Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου μόλις οριστεί από την Προεδρεία της Δημοκρατίας να προστεί της τελετής ορκομοσίας του νέου Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του.Εκπρόσωπος  του Αρχιεπισκόπου  στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χίου θα είναι ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

10/11/2011

 

«Έχω διδαχθεί πολλά από τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου»

«Θα πρέπει ως Εκκλησία Κύπρου κι ως πιστός λαός αυτής της νήσου, να κρατήσουμε την ακριβή μας σχέση τόσο με τον θεσμό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όσο και με τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικώς», υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

09/11/2011

Χιλιάδες πιστών στην Πανηγυρίζουσα Ι.Μ.Πανορμίτου Σύμης (φώτο)

Χιλιάδες ήσαν και εφέτος οι ευλαβείς προσκυνητές που κυριολεκτικά κατέκλυσαν την Ιερά Μονή Πανορμίτου, η οποία ως γνωστόν άγει την μεγάλη πανήγυρή της την 8η Νοεμβρίου, ημέρα «της συνάξεως των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων ασωμάτων». Αρκετές ημέρες νωρίτερα άρχισε η προσέλευση των πιστών, προκειμένου να τύχουν της ιδιαιτέρας ευλογίας, ώστε να παρευρίσκονται την λαμπρή αυτή ημέρα στο Μοναστήρι του εορτάζοντος Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτου.

09/11/2011

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου στο Λαγκαδά (φώτο)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και Αγιού Αθανασίου στην περιοχή του Καβαλαρίου Λαγκαδά.

09/11/2011

«Οικονομικό έλλειμμα των αγορών ή θρησκευτικό κενό των λαών;»

Στο σημερινό κόσμο της κοινωνικής καταπίεσης, της οικονομικής ανέχειας και της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων και των φυσικών πόρων ο «παραδοσιακός εχθρός» του ευαγγελισμού της Εκκλησίας δεν είναι η αθεΐα, δεν είναι η πρώην κομμουνιστική ή η νυν σοσιαλιστική ιδεολογία, ούτε η καπιταλιστική και η νέο-φιλελεύθερη πολιτική, που οδήγησε στη λογική και στην πρακτική της ελεύθερης οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου, αλλά η συνεχής παραγωγή ειδώλων μέσα από τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς σχηματισμούς και μηχανισμούς, ενώ η παράλληλη προβολή των ειδώλων αυτών ως των μοναδικών προτύπων στη ζωή του ανθρώπου έρχεται να προσθέσει ακόμη περισσότερο άγχος στον τρόπο δόμησης της κοινωνίας, αυξάνοντας τον αριθμό των φτωχών και παράλληλα τον πλούτο των λίγων πλουσίων.

09/11/2011

Κοινωνικό Παντοπωλείο από τη Μητρόπολη Σερρών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε χθες Τρίτη 8 Νοεμβρίου η πανευφρόσυνη Ιερά μνήμη των εφόρων και άγρυπνων φρουρών της ιστορικής πόλεως και πρωτεύουσας του Νομού Σερρών και του ευλαβούς λαού αυτής, των αγίων ενδόξων Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων.

09/11/2011

Τιμητικές εκδηλώσεις της Ι.Μ.Ιταλίας για την 20ετία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στον ιστορικό χώρο του “Campo dei Greci” της Βενετίας, τον οποίον κοσμούν ο περίλαμπρος και μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης και η ιστορική Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων, τα πάντα είναι έτοιμα για να φιλοξενήσουν τον πυρήνα των λατρευτικών και λοιπών τιμητικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από της εκλογής στον Οικουμενικό Θρόνο της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, καθώς και δεκαπενταετίας από της εκλογής και ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γενναδίου.

09/11/2011

Ο ηγούμενος της Ι.Μ.Πάτμου στο Φανάρι

Την 6η Νοεμβρίου, ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, Αρχιμανδρίτης κ. Αντίπας, συνοδευόμενος από τους Ιερομονάχους π. Πρόχορο και π. Συμεών, μέλη της γεροντικής συνάξεως, μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί της επομένης ημέρας, υπέβαλαν τα σέβη τους στην Α.Θ Παναγιότητα και τις υιικές τους προσρήσεις για τη συμπλήρωση είκοσι ετών αγωνιστικής Πατριαρχίας.

09/11/2011

Στη συνάντηση του σεμιναρίου του Ι.Π.Ε. παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Στην συνάντηση του σεμιναρίου για την “Ποιμαντική και Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου” του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμoρφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) παραβρέθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

09/11/2011

Το λείψανο του Οσίου Αρσενίου στην Αγία Μαρίνα Εκάλης

Στις 10 Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Ο όσιος Αρσένιος είναι σύγχρονος άγιος, που ανέδειξε η αγιοτόκος Καππαδοκία, πνευματική μητέρα των Μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων, αλλά και πολλών άλλων αγίων της Εκκλησίας μας.

09/11/2011

Με λαμπρότητα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στο Ναύπλιο

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού στην Αργολίδα ,πιο συγκεκριμένα στο Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής στο Ναύπλιο εόρταζε ένα από τα παρεκλήσια του μοναστηριού που είναι αφιερωμένο στον Άγιο.Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Ηλίας Αλευράς παρουσία και της αδελφότητας της ιερής μονής καθώς και πλήθος πιστών. Να σημειωθεί πως το μοναστήρι είχε επισκεφτεί ο Άγιος όταν ήταν εν ζωή και είχε λειτουργήσει, για αυτό το λόγο και το παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στο Άγιο Νεκτάριο.

09/11/2011

 

Με λαμπρότητα στην Τρίπολη η Μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

Με κάθε λαμπρότητα και Εκκλησιαστική Ιεροπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, η Μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ποιο συγκεκριμένα στην Τρίπολη και στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τιμήθηκε η Μνήμη των Αγίων με ξεχωριστή εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών.

08/11/2011

Λαμπρή η πανήγυρις του Ι.Ν.Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος

Με λαμπρότητα ετελέσθη η Ιερά Πανήγυρις του Ενοριακού Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος την Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011.Στην Ακολουθία του Εσπερινού, το βράδυ της Δευτέρας 7ης Νοεμβρίου, προέστη και κήρυξε θαυμασιώτατα τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, συμμετεχόντων και δεκαπέντε ακόμη Κληρικών της Πόλεως και των Περιχώρων της, ενώ ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης μας μετέβη στην Κύμη, όπου συγχοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Ταξιαρχών, μαζί με τον άγοντα τα ονομαστήριά του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

08/11/2011

Πατριαρχικός Λόγος και Πολιτική, 1991-2011

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις εκδόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων διακονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό της Ορθοδοξίας Θρόνο. Την φροντίδα και την επιμέλεια αυτής της συλλεκτικής έκδοσης, την οποία ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και προλογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, είχαν δύο λόγιοι κληρικοί, ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και ο Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Καρακουλάκης.

08/11/2011

Ο Λαγκαδά Ιωάννης τέλεσε τα εγκαίνια Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής Ομίλου Τροφίμων

Σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής του Oμίλου Μασούτης Α.Ε. στην περιοχή Καβαλαρίου-Λαγκαδά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.

08/11/2011

Νέα ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τα υπ’ αριθ. 846/1193/10.6.2009 και 4784/2375/9.12.2009 Εγκύκλια Σημειώματα απεφάσισε την δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδος εις το Διαδίκτυον της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος. Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών ζητημάτων ήδη ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας της Επιτροπής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.catichisis.gr

08/11/2011

Η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Λαγκαδά

Με λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Ιερά Μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον φερώνυμο Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στην Όσσα όπου και ευρέθησαν πρόσφατα τα λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης .

08/11/2011

Η εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Σάββατον, 23ην Οκτωβρίου /5ην Νοεμβρίου 2011, εωρτάσθη πανηγυρικώς η μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων. Η πανηγυρική εορτή αύτη, η και Θρονική εορτή της Σιωνίτιδος Μητρός των Εκκλησιών, έλαβε χώραν εις τον επ’ ονόματι του Αγίου Ιακώβου Ιερόν Ναόν, τον αποτελούντα κτιριακώς τον εσωτερικόν συνδετικόν κρίκον μεταξύ Πατριαρχείου και Αγιοταφιτικής Αδελφότητος αφ’ ενός και του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως αφ’ ετέρου, και από αιώνων παραχωρηθέντα υπό του Πατριαρχείου δια λειτουργικήν χρήσιν εις την Ελληνορθόδοξον Αραβόφωον Κοινότητα αυτού της πόλεως των Ιεροσολύμων.

08/11/2011

Ο Ζακύνθου Διονύσιος προεξήρχε της πανηγύρεως της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εόρτασε και φέτος η Ι. Μονή Ταξιαρχών Πηλίου τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο συνέρρευσε πλήθος κόσμου, ενώ παρευρέθησαν και οι πολιτικές, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας, χοροστάτησε ο νεοεκλεγείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη ενθρόνισή του στο θρόνο της Επαρχίας Ζακύνθου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

08/11/2011

Διαπολιτισμικότητα και Θρησκεία στην Ευρώπη μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την επικύρωση και έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας (1 Δεκεμβρίου 2009), το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε εκλεκτούς ανθρώπους και σημαντικές φωνές, που συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στον προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης, να τοποθετηθούν, ο καθένας από την πλευρά του, πάνω στο ρόλο της θρησκείας και ειδικότερα της Εκκλησίας, αλλά και άλλων συστατικών στοιχείων που συνθέτουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική πραγματικότητα, στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης- τόπο συνάντησης διαφόρων πολιτισμών και αντιλήψεων.

08/11/2011

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στην Λεμεσό της Κύπρου

Στην Λεμεσό μεταβαίνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ύστερα από πρόσκληση του επιχωρίου Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου, προκειμένου να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του ελεήμονος, προστάτου και Πολιούχου της πόλεως.

08/11/2011

 

Εορτή του Ι.Ν.Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στο Ναύπλιο

Με κάθε λαμπρότητα εορτάζει ο κοιμητηριακός ναός που είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ στο Ναύπλιο ,όπου κάθε χρόνο πλήθος πιστών προσέρχεται στο πανηγυρικό εσπερινό ,καθώς και την θεία λειτουργία που τελείται για να προσευχηθεί για τους κεκοιμημένους του.

07/11/2011

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας δεν θα εορτάσει επίσημα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, άγει των ονομαστηρίων του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, εορτή του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως. Λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται ο λαός μας ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε να κρατήσει μόνο το εκκλησιαστικό μέρος της εορτής και να μη δεχθεί επισκέψεις στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, ενώ δεν θα παραθέσει επίσημο γεύμα για την εορτή του στους φορείς του τόπου.

07/11/2011

Μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη

Τήν Κυριακή 13-11-2011 θά τελεσθεί στην Ιερά Μονή Νέου Στουδίου, στον Αυλώνα, Αττικής τό ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Κοτσώνη.

07/11/2011

Πρωτοβουλία Πολιτών υπέρ του Αρχιμ.Χρυσοστόμου Κυκκώτη για τη Μητρόπολη Κυρηνείας

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κυκκώτη για τον κενωθέντα θρόνο της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κυρηνείας, παρέθεσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ομάδα επιθυμεί όπως ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος αναδειχθεί στο αξίωμα του Μητροπολίτη Κερύνειας.

07/11/2011

Λαμπρή η φιλολογική βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τα 100 Χρόνια Ελύτη

Μεγαλειώδεις οι στιγμές την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011, στο Μπανάτο Ζακύνθου, στο ναό της Φανερωμένης, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη γιορτή για τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», με την συμμετοχή φίλων της Ποίησης και της μορφωτικής προσπάθειας της Ενορίας Μπανάτου.

07/11/2011

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Αυστρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τα σέβη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος. Ο νέος Μητροπολίτης Αυστρίας μέχρι την εκλογή του διακονούσε την Εκκλησία από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας όπου διακρίθηκε για την συνέπεια και την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία.

07/11/2011

Η εορτή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στη Μητρόπολη Χαλκίδος

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου το απόγευμα άρχισαν, με πανηγυρικό τρόπο, οι Εκδηλώσεις για την εφετινή Πανήγυρη του Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια από τότε που ανοικοδομήθηκε για να στεγάσει την Ιερά Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, την οποίαν εκόμισαν πρόσφυγες από τον Τσεσμέ (Κρήνη) της Μικράς Ασίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

07/11/2011

Στην Κύπρο τον Δεκέμβριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Ειρηνική επίσκεψη στην αγιοτόκο Κύπρο θα πραγματοποιήσει , σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τις 14 μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάϊο, αλλά λόγω του γνωστού ατυχήματος του με το κάταγμα στο πόδι αναβλήθηκε. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος θα φθάσει στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κύπρου Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου

07/11/2011

Ο νέος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έλαβε χθες ο νέος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ο οποίος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποβάλει τα σέβη του στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Χίου είναι μια από τις εν Ελλάδι επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, των λεγομένων «Νέων Χωρών», την διοίκηση των οποίων έχει εμπιστευθεί, άχρι καιρού, στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

07/11/2011

Η σύγκρουση των πολιτισμών, το Ισλάμ και η Ευρώπη

Ο πανεπιστημιακός Samuel P. Huntington έγινε ευρέως γνωστός, πέρα από τους κύκλους των Πολιτικών Επιστημόνων, το 1996, όταν εξέδωσε το περίφημο βιβλίο του «Η σύγκρουση των Πολιτισμών», όπου ανέπτυσσε την ομώνυμη θεωρία του για τον ανασχηματισμό της παγκόσμιας τάξης μέσα από τη σύγκρουση του δυτικού με το ισλαμιστικό και ασιατικό πολιτιστικό μοντέλο. Μέχρι σήμερα αυτή η υπόθεση εργασίας φαινόταν ότι θα παραμείνει για πάντα στη σφαίρα του απλού θεωρητικού μοντέλου, χωρίς πρακτική εφαρμογή, παραμένοντας αποκλειστικά διχαστική στους κύκλους των πανεπιστημιακών για την εγκυρότητά της.

07/11/2011

Εγκαινιάστηκαν ο Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου και το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά του Ιατρού στα Τρίκαλα

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου στα Τρίκαλα και του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά του Ιατρού πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο. Έπειτα από κόπους πολλών ετών οι εργασίες στον περίλαμπρο Ναό ολοκληρώνονται με τη χάρη του Θεού και το ποίμνιο της ευρύτερης περιοχής μπορεί να βρίσκει πλέον παρηγορία και να λαμβάνει την ευλογία των θαυματουργών Αγίων.

06/11/2011

Ευχές στον Μητροπολίτη Στάρας Ζαγοράς από τον Διδυμοτείχου Δαμασκηνό

Τον άγοντα τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Στάρας Ζαγοράς κ. Γαλακτίωνα επισκέφθηκε στην έδρα του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας, το Σάββατο, 5 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε. Οι δύο Αρχιερείς συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Στάρας Ζαγοράς, με συμμετοχή πλήθους ιερατείου και πιστών, που έσπευσαν για το γεγονός.

06/11/2011

Πάνδημο το αντίο στον πατέρα Πολύκαρπο Τύμπα

Εκατοντάδες Τρικαλινοί συνόδευσαν το μεσημέρι της Κυριακής τον μακαριστό πατέρα Πολύκαρπο Τύμπα στην τελευταία του κατοικία. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο διακόνησε για περισσότερα από 40 χρόνια παπα Πολύκαρπος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων της Μητρόπολής μας…

06/11/2011

Ο πιστός λαός του Διδυμοτείχου τίμησε τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη

Με συρροή πλήθους πιστών εορτάστηκε για δεύτερη χρονιά φέτος στο Διδυμότειχο η μνήμη του αγίου Ιωάννη του Βατάτζη, του Ελεήμονος, στο νεόδμητο ιερό ναό που είναι αφιερωμένος σε εκείνον και ο οποίος πέρσυ τέτοια ημέρα ετέθη στη δημόσια λατρεία. Σημειωτέον ότι ο άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1192 και είναι εκείνος ο βασιλιάς της αυτοκρατορίας της Νίκαιας που δημιούργησε τις προυποθέσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 μετά την κατάληψη της το 1204 από τους Φράγκους.

06/11/2011

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στον Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Χολαργού (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λειτούργησε στην σημερινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη λατρευτική σύναξη και άκουσε με προσοχή το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου. Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, προέτρεψε τους πιστούς να εγκολπωθούν τον Χριστό στην ζωή τους. Μόνον έτσι, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τις σημερινές μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους.

06/11/2011

Ελαφρύς τραυματισμός του π.Κλημεντίου Ζώκαρη σε τροχαίο

Ο προϊστάμενος της Αγίας Τριάδος Χολαργού π.Κλημέντιος Ζώκαρης (φωτό), πριν από τέσσερις ημέρες παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το σπίτι του στον άνω Χολαργό! Ο κληρικός έπεσε στο έδαφος και σύρθηκε για μερικά μέτρα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σταμάτησε, αλλά ο π.Κλήμης τού είπε να φύγει γιατί δεν αισθανόταν άσχημα.

06/11/2011

Μήνυμα ενότητας έστειλε από την Κύπρο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Στην Πάφο και ιδιαίτερα στο μικρό χωριό του Αγίου Δημητριανού, με τους περίπου 110 κατοίκους, βρέθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Κυπρίου Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Χύτρων.

06/11/2011

Aρχιεπίσκοπος: “Τις κρίσιμες τούτες ώρες που διέρχεται ο τόπος δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη”

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Τις κρίσιμες τούτες ώρες που διέρχεται ο τόπος δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη. Ούτε για λογισμούς που δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον το εθνικό συμφέρον. Παρακαλώ τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. Αναλαμβάνοντας τώρα τις ιστορικές τους ευθύνες προς όφελος του λαού μας”.

06/11/2011

Αγιασμός στην Πατριαρχική Σχολή “Άγιος Αθανάσιος”

Την 6η Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και εν συνεχεία ετέλεσε την Ακολουθία του αγιασμού στην Πατριαρχική Σχολή “Άγιος Αθανάσιος”, επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2011-2012.

06/11/2011

Ο Εσθονίας Στέφανος μίλησε στους Ιερείς της Ι.Μ.Εδέσης, Πέλλης και Αλμωπίας

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11/2011 πραγματοποιήθηκε Σύναξη όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με την ευκαιρία της επισκέψεως του Σεπτού Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, ο οποίος και μίλησε στους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Η ΕΣΘΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

06/11/2011

Έρευνα για “ιερές” δωρεές – μαϊμού στη δυτική Ελλάδα

Μεγάλη οικονομική απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστές εκκλησίες, παπάδες, επιχειρηματίες, κρατικούς υπαλλήλους, ιδιώτες και πνευματικά κέντρα «μαϊμού», αποκαλύφθηκε στη δυτική Ελλάδα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

05/11/2011

Πρόγραμμα εορτής Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Εορτάζοντες μετά πάσης θρησκευτικής λαμπρότητος εν τη Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος -Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης την ετησίαν μνήμην του εν αγίοις πατρός Νεκταρίου του Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτου της Νήσου Αιγίνης και της όλης Ιεράς Μητροπόλεως, καλούμεν πάντας τους ευλαβείς προσκυνητάς και τους κατοίκους της Νήσου, όπως συμμετάσχωσιν εις τας λατρευτικάς και εορταστικάς εκδηλώσεις, αίτινες θα λάβωσι χώραν ως ακολούθως:

05/11/2011

“Ορθοδοξία και ζωή” από τη Μητρόπολη Μαντινείας

Η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας, κάνει γνωστο ότι, στα πλαίσια του ποιμαντικού και διδακτικού έργου της, λειτουργεί και φέτος το ειδικό Πρόγραμμα Σπουδής στην Ορθόδοξη πιστη, με τίτλο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ». Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες, αλλά και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, και λειτουργεί κάθε Δευτέρα ώρα 8.00 – 9.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Πλατεία Μακαρίου, αρχίζοντας από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, με γενικό θέμα για τη φετεινή χρονιά: «Σύγχρονα προβλήματα και αναζητήσεις στο φως της Θεολογίας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

05/11/2011

Καρποφόρο το συνέδριο για τους Στρατιωτικούς Ιερείς (video+foto’s)

Η αποστολή και το έργο των κληρικών που διακονούν στις Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκε στο επίκεντρο διήμερου συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Διεύθυνση Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΘΑ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Οι ευθύνες των κληρικών, ο τρόπος άσκησης της ποιμαντικής σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο, η ανάγκη δια βίου μάθησης και στήριξης των προσπαθειών των στρατιωτικών ιερέων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις εισηγήσεις των ομιλητών και στο γόνιμο διάλογο που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

05/11/2011

Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός: Οικουμενικός δάσκαλος της Ορθοδοξίας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού το Amen.gr δημοσιεύει την ομιλία του Δρ.Κώστα Μυγδάλη, Συμβούλου της Δ.Σ.Ο., προς την 12η Γενική Συνέλευση της
Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, τον Ιούνιο του 2005.

05/11/2011

Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός: Ο Οικουμενικός Ιεράρχης

Επ’ ευκαιρία της επετείου της γεννήσεώς σας, Σεβασμιώτατε, επιθυμώ να εκφράσω κυρίως τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη ή, ακριβέστερα, τη βαθιά ευγνωμοσύνη όλων μας γι’ αυτό το οποίο είσθε και ό,τι κάμνετε για μας, για τον χριστιανικό κόσμο, ως διάκονος του Κυρίου, ως διαπρεπής εκκλησιαστικός άνδρας, ως φίλος». Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος μιας συγκλονιστικής επιστολής, που ο Πάπας Βενέδικτος 16ος διάβασε, ως Καρδινάλιος Joseph Ratzinger, απευθυνόμενος στον αγαπημένο του φίλο, Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνό, για τα γενέθλια των 60 χρόνων του.

05/11/2011

Εκοιμήθη ο Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός

Εκοιμήθη τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός Παπανδρέου, σε ηλικία 75 ετών, ύστερα από μακρόχρονη ταλαιπωρία της υγείας του. Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα του Οικουμενικού Θρόνου, των θεολογικών γραμμάτων και των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων.

05/11/2011

Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Εσθονίας Στεφάνου στην Αριδαία

Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, κορυφώθηκε ο διπλός εορτασμός στην πόλη της Αριδαίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου. Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προέστη ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και ο ποιμενάρχης της μητροπολιτικής επαρχίας Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

05/11/2011

Χειροτονία νέου κληρικού στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Το απόγευμα της Τετάρτης και ώρα 17:00 τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Ησυχαστήριο Κυρίλλου και Μεθοδίου παρουσία κληρικών, των τοπικών αρχών και του λαού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε στο καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου η κουρά του Μοναχού Ανθίμου, κατά κόσμο Παναγιώτη Γιάννη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.

05/11/2011

Aνοιχτή επιστολή προς τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο

Σας θυμόμαστε πάντα να είστε μπροστάρης στη διακονία της Εκκλησίας, μιας και πιστεύατε πως ο Θεός αναπληρώνει τις ελλείψεις των ανθρώπων. Σας θυμόμαστε τα καλοκαίρια στην κατασκήνωση της Μητροπόλεως Πειραιώς, κοντά στον αδελφό σας π. Νεκτάριο και νυν Μητροπολίτη Χόνγκ – Κόνγκ, να δίνετε τον εαυτό σας για τη βραδινή ψυχαγωγία των παιδιών, και εμείς, τα στελέχη, να γινόμαστε παιδιά από το ταλέντο σας. Θυμόμαστε επίσης τον ευθύ σας χαρακτήρα.

05/11/2011

 

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Ξάνθη

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ξάνθη η μνήμη του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία με θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.

04/11/2011

Πορεία Ρώσων εθνικιστών με σταυρούς στη Μόσχας

Πορεία στη Μόσχα πραγματοποιήσαν σήμερα χιλιάδες Ρώσοι εθνικιστές, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών και χαιρετώντας με ναζιστικό τρόπο. Με σημαίες της ρωσικής αυτοκρατορίας, τον ορθόδοξο σταυρό καθώς και ιερείς που έψαλαν ύμνους, περίπου 7.000 άτομα παρήλασαν στο νοτιο- ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

04/11/2011

Η πανήγυρις του Ι.Ν.Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 Νοεμβρίου 2011 πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης…

04/11/2011

Νεανικοί οικουμενικοί προβληματισμοί για την ειρήνη

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι νέοι στην επίτευξη της ειρήνης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Επιτροπή Echos προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου “Echos of Peace”, που διερευνά και σχολιάζει υπό την οπτική των νέων ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη μη βία.

04/11/2011

“Στοργή” για τους αστέγους από τη Μητρόπολη Σερρών

Καθώς ζούμε πανθομολογουμένως σε χρόνια ιδιαιτέρως δύσκολα από πάσης επόψεως, σε χρόνια πνευματικής ανεστιότητος, οικονομικής δυσπραγίας, απομονώσεως και αποξενώσεως, η αγία Μητέρα μας Εκκλησία εργάζεται καθημερινά τον καλόν αγώνα της σωτηρίας και της στηρίξεως του ανθρώπου, θεραπεύουσα με την χάριν του αγίου Θεού τον όλον άνθρωπον, νοηματοδοτούσα, φωτίζουσα και ενισχύουσα όλες τις εκφάνσεις του ανθρωπίνου βίου με το φως της αγίας ορθοδόξου πίστεώς μας και την έμπρακτη αγάπη της.

04/11/2011

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζει τον μεγάλο αυτό Άγιο, αφού άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

04/11/2011

Προσπάθεια να λειτουργήσει… ως Τέμενος, η Αγία Σοφία Νικαίας

Η Αγία Σοφία Νικαίας, ο ιστορικός αυτός Βυζαντινός Ναός, πρόκειται να λειτουργήσει – σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, ως μουσουλμανικό τέμενος. Το αίτημα στην Γενική διεύθυνση Βακουφιων, στην οποία ανήκει ο ναός, υπέβαλλε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων που εδρεύει στην Άγκυρα. Στην Αγία Σοφία, που έχει μεγάλη σημασία όχι μόναχα για τους Ορθοδόξους αλλά και για το σύνολο της χριστιανοσύνης, συνεκλήθη η Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος, το 787 μ.Χ., ενώ λειτούργησε ως καθεδρικός ναός της Γεροντικής Μητροπόλεως Νικαίας. Μετά την άλωση της Νικαίας το 1331 από τους Οθωμανούς, επί Ορχάν Γκαζί, μετατράπηκε σε τζαμί. Εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργεί ως μουσείο

04/11/2011

Xειροτονία νέου κληρικού στη Μητρόπολη Ηλείας

Μετά την έγκρισι της Κυβερνήσεως να χορηγηθούν 100 θέσεις νέων Εφημερίων στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το 2011, έναντι όλων όσων συνταξιοδοτήθηκαν, από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας μας εδόθη εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Ηλείας κ. Γερμανόν η άδεια χειροτονίας ενός νέου Κληρικού. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν έτος από την Μητρόπολιν Ηλείας συνταξιοδοτήθηκαν 12 Εφημέριοι.

04/11/2011

Νέα εκδήλωση για τον Μακαριστό Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη στην Καλαμάτα

Από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι: το έτος 2011 είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη, επειδή συμπληρώνονται 50 έτη από της κοιμήσεως του. Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης εποίμανε την Μεσσηνία από το 1945 έως το 1961, χρόνια δύσκολα μετά τον πόλεμο και την Κατοχή για τους κατοίκους της Μεσσηνίας.

04/11/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Εσθονίας Στέφανος στην Αριδαία

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του αγίου και ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην Αριδαία με την ευκαιρία της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού των Οσίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας και της 99ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό.

04/11/2011