Ο οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μάριο Μόντι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Μόντι, δέχθηκε, με επιφύλαξη, όπως προβλέπει η καθιερωμένη φόρμουλα.Νωρίτερα, ο Μάριο Μόντι είχε αφιχθεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ο Μαριο Μόντι, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Ιταλό Πρόεδρο Ναπολιτάνο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «εννοεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς τη χώρα».

«Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης», πρόσθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Η λίστα των υπουργών, όπως φαίνεται, όμως, δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, ούτε σήμερα, ούτε αύριο (Δευτέρα) το πρωί, διότι ο Μόντι, κατά την αυριανή ημέρα, θα πρέπει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων, με τους οποίους θα συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. H ψήφος εμπιστοσύνης από τη βουλή και τη γερουσία, μπορεί να δοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Επείγει η αντιμετώπιση της κρίσης

Μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι από τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τόσο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, όσο και ο Ιταλός Πρόεδρος, προέβησαν σε αναλυτικές δηλώσεις:

Ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «πρόκειται μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας για την Ιταλία, σε ένα κλονισμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, η χώρα πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης. Πρέπει να γίνει και πάλι, όλο και περισσότερο, στοιχείο ισχύος και όχι αδυναμίας, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύσαμε και της οποίας πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές».

Ο Ιταλός καθηγητής και εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες θα στοχεύσουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης, στην επίτευξη νέας οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, πρέπει να τους προσφέρουμε ένα συγκεκριμένο μέλλον αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ότι «θα επιδείξει μεγάλο σεβασμό προς το κοινοβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις», αποσαφηνίζοντας ότι «θα δράσει για να αξιοποιήσει την κοινή τους στράτευση, ώστε να βγει γρήγορα η χώρα από την κατάσταση αυτή, που είναι εν μέρει, εκτάκτου ανάγκης. Μια κατάσταση που η Ιταλία μπορεί, όμως, να ξεπεράσει, με μια ομαδική προσπάθεια».

Ο Ιταλός πρώην ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε, δε, ότι οι διαβουλεύσεις του «θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος», αλλά με προσοχή και ότι θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα είναι σε θέση να δεχθεί, οριστικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την στιγμή που απόψε δέχθηκε με επιφύλαξη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τέλος, ο Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι «οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για τη σύνθεση της κυβέρνησης στερούνται κάθε βάσης. Όσο για το χρονικό διάστημα που θα καταστεί αναγκαίο, θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη, όμως, ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε, στην συνέχεια, ότι «η χώρα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η σύνθεση κυβέρνησης που να χαίρει τις ευρύτερης δυνατής στήριξης».

«Πρέπει να γίνουν επείγουσες επιλογές για την σταθεροποίηση της χρηματικής κατάστασης της Ιταλίας και των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλη την χώρα», συνέχισε ο Ιταλός Πρόεδρος-.

«Η εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, απορρέει από την σοβαρότητα της χρηματιστικής κρίσης και από τους κινδύνους οικονομικής οπισθοδρόμησης που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη», υπογράμμισε

Ο Ναπολιτάνο, ανέφερε, επίσης, ότι «το αδύνατο σημείο της Ιταλίας είναι το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν, το οποίο, λόγω της ανόδου των επιτοκίων των ομολόγων του δημοσίου και της αποτελμάτωσης της οικονομικής κατάστασης, κινδυνεύει να υποβάλει σε σκληρή δοκιμασία τις προσπάθειες που καταβάλλει το ιταλικό κράτος».

«Πρέπει, λοιπόν», είπε ο Ιταλός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους «να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ευρωπαϊκών θεσμών, δρώντας χωρίς αβεβαιότητες, προς την κατεύθυνση που έχει ζητηθεί».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπενθύμισε ότι από αύριο μέχρι τον Απρίλιο, πρόκειται να λήξουν ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, συνολικής αξίας που αγγίζει, σχεδόν, τα διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η προσπάθεια αποφυγής πρόωρων εκλογών, αυτή την στιγμή, είναι μια ανάγκη, στην οποία θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την της χώρα», τόνισε, τέλος, ο Ιταλός Πρόεδρος.

Επιδοκιμάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε σήμερα την ανάθεση εντολής στον ευρωπαίο πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι για τον σχηματισμός νέας ιταλικής κυβέρνησης, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Η ανάθεση της εντολής στον κ. Μόντι από τον Πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο «στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα (που δείχνει) την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχές να ξεπεράσουν την κρίση», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπρόζο και ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Ιταλία για την υλοποίηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση», προσθέτουν.

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Tζόρτζιο Ναπολιτάνο,ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα και τους θεσμικούς ιθύνοντες, ενόψει της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον οικονομολόγο Μάριο Μόντι. Οι διαβουλεύσεις του Ναπολιτάνο ολοκληρώθηκαν με τη συνομιλία με τον γραμματέα του μπερλουσκονικού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Αλφάνο, εξερχόμενος της συνάντησης, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και τηνσύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες», τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.

Εξάλλου, ο Ναπολιτάνο συνομίλησε, το απόγευμα της Κυριακής, με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Τηλεοπτικό μήνυμα Μπερλουσκόνι

«Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια ιδιοκτησίας του.

«Κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά, ίσα ίσα, όσοι πανηγύρισαν για την χθεσινή μου παραίτηση, πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας», πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε» που έδωσε, παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι «πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών» και «δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία».

Μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις αμφισβήτησης, τέλος, υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μπροστά στην κατοικία του, το μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι, τον επευφήμησαν και του ζήτησαν να επιμείνει στο αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή : www.kathimerini.gr