Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Π Ι ΤΗΣ ουσίας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο λέγονται καθημερινά στο Κυπριακό. Οι δε προοπτικές ακόμα πιο δυσοίωνες. Αυτό ήταν ορατό και προβλέψιμο «παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι», με μαθηματική ακρίβεια, από τα πρώτα κιόλας βήματα τής πολιτικής Χριστόφια στις αρξάμενες το 2008 συνομιλίες του με τον Ταλάτ. Πολιτική τής οποίας το περιεχόμενο απορρίπτει σθεναρά αυξανόμενη η πλειοψηφία του λαού. Κι αυτό είναι το 1ο πρωτοφανές: Ο λαός εύχεται κι ελπίζει ότι θ’ αποτύχει ο πρόεδρός «του» να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τούρκους για τον Διζωνικό Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς, τον οποίο, χωρίς την έγκριση του λαού, έθεσε σκοπό του και τον συμφώνησε ως τη βάση της «λύσης» με τον Ταλάτ στις 23.5.08. Αυτή ‘ναι η μια όψη της αλήθειας: Η εναντίωση του λαού στη «λύση Χριστόφια».

Α Λ Λ Η ΟΨΗ είναι τα χαμένα επιπρόσθετα τέσσερα σχεδόν χρόνια της προεδρίας του, ως προς τη Νέα Εθνική Στρατηγική Αντίστασης και Διεκδίκησης, που έπρεπε η ηγεσία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει από την επαύριον της απόρριψης της «λύσης Ανάν» στο Δημοψήφισμα της 24.4.04 και την ένταξη στην Ε.Ε. Αντί μιας νέας στρατηγικής, οι διζωνικοί χειρισμοί της επταετίας 2004-2011, κατάντησαν το Κυπριακό σε καταστάσεις στριμώγματος, όμοιες των αλήστου μνήμης Μπούργκενστοκ. Το «διαφυγόν κέρδος», όμως, δεν είναι η μόνη απώλεια εξαιτίας της ανυπαρξίας νέας στρατηγικής.

Δ Ι Ο Τ Ι ΣΤΟ διάστημα τών 45 μέχρι τούδε μηνών τής προεδρίας Χριστόφια κι εξαιτίας της πολιτικής του, με προεξάρχουσα τη συμμετοχή στις διαδικασίες της «Σημαδεμένης Τράπουλας» Ντάουνερ, η Τουρκία πέτυχε ν’ αυξήσει σημαντικά τα «πολιτικά κεκτημένα» της, τσεπώνοντας τις «γενναίες προσφορές» του κ. Χριστόφια: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας «κλείδωσε» τον Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς με το Ψήφισμα 1930 της 15.6.10. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέτυχε με την απόφαση «Δημόπουλος» τη νομιμοποίηση της κατοχικής της Επιτροπής Περιουσιών. 

Στις «3μερείς» πέτυχε η Τουρκία να παραμένει στο απυρόβλητο. Να εκθειάζεται ως εποικοδομητική η στάση της από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Να προωθείται η γραμμή της για πολυμερή διάσκεψη. Να επικρέμαται ο καταλογισμός ευθυνών και στην ε/κ πλευρά για… απροθυμία λύσης. Πέτυχε, ανεμπόδιστο κι ατιμώρητο το ναυτικό της και τα «Πίρι Ρέις» της, να παραβιάζουν προκλητικά την κυριαρχία της ΚΔ στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάνω απ’ όλα, πέτυχε η Τουρκία να εκβιάζεται ο κυπριακός λαός από τον πρόεδρο Χριστόφια, είτε ν’ αποδεχθεί αυτήν τη «λύση Χριστόφια» είτε θα «οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση»!