ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η ειδική τελετή του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος επί τη εκλογή του Μητροπολίτου Πίτσμπουργκ κ. Σάββα πραγματοποιήθηκε χθες 15 Νοεμβρίου 2011 στο Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη. Παρουσία δέκα Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμανδρίτης κ. Βενιαμίν διάβασε το Μέγα Μήμυμα και ακολούθησε η αποδοχή και ευχαριστία του Μητροπολίτου Σάββα.

Νωρίτερα στο Πατριαρχικό Γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη, πρώτα επαίνεσε τον συνταξιοδοτηθέντα Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Μάξιμο, για τη μακρά και αφοσιωμένη υπηρεσία του στην Εκκλησία.

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτατος είπε ότι η  Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκδήλωσε «την προτίμησιν της προς το πρόσωπον υμών» και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος «δεν αποκρύπτει την στοργήν και την εκτίμησίν του προς υμάς, ιερώτατε άγιε Πίτσμπουργκ. Και είναι δικαιολογημένα τα αισθήματά του αυτά, διότι έχετε ήθος, αγάπην προς την Εκκλησίαν, και λιπαράν μόρφωσιν, την οποίαν απεκτήσατε εν Αμερική και εν Μεγάλη Βρεττανία, προσόντα διά των οποίων πεποίθαμεν ότι και ως ποιμενάρχης νυν της άρτι χηρευσάσης Μητροπόλεως Πίτσμπουργκ θα διακριθήτε επί χρηστή διοικήσει και στοργική και καρποφόρω ποιμαντορία, παραμένων πάντοτε πιστός και αφωσιωμένος εις την ενταύθα Μητέρα Εκκλησίαν».

 

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Πίτσμπουργκ κ. Σάββα θα πραγματοποιηθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 4 μ.μ., στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, 419 South Dithridge Street, Pittsburgh Pennsylvania. Στην τελετή ενθρονίσεως αναμένονται να είναι παρόντες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, Ορθόδοξοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι, αντιπρόσωποι άλλων Εκκλησιών, τοπικοί άρχοντες, επίσημοι και πολλοί πιστοί της τοπικής Εκκλησίας. Μετά την ενθρόνιση θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν του Μητροπολίτη Σάββα, την οποία διοργανώνει η Μητρόπολη Πίτσμπουργκ από κοινού με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου

Την επομένη το πρωϊ, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Σάββας θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας ως Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ, βοηθούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως εξέλεξε στις 3 Νοεμβρίου, τον Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα ως Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ εις διαδοχή του Μητροπολίτου Μαξίμου ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Η τελετή της ενθρονίσεως θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 από τις 3:30 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής ΕΔΩ