Του Νίκου Κοτζιά

H Ελλάδα ζει στον αστερισμό των εκβιασμών… 

Η τρόικα εκβιάζει την Ελλάδα. Διαπλοκή, κυβέρνηση, τραπεζίτες εκβιάζουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Όλοι μαζί συναποτελούν το Κόμμα του Μνημονίου, που εκβιάζει το λαό. Τον εκβιάζουν με τρία επιχειρήματα και με πρακτικές που κυριαρχούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τρεις αντιδημοκρατικές επιλογές που οφείλουμε να αποκαλύπτουμε συνεχώς: α) παραβίασης και υπονόμευσης των θεμελίων ίδρυσης και ύπαρξης της ΕΕ· β) της πολιτικής κυριαρχίας στην Ελλάδα και του ελληνικού Συντάγματος· γ) της εντολής των Ελλήνων πολιτών προς την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Πρώτον, Γερμανία και Γαλλία, διά στόματος των ηγετών τους, προανήγγειλαν την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για αναγγελία παραβίασης των Συνθηκών ίδρυσης της ΕΟΚ/ΕΕ και όλων των Συνθηκών που ακολούθησαν. Πουθενά στις Συνθήκες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Επίσης, οι ηγέτες των δύο κρατών δεν δικαιούνται να ομιλούν για λογαριασμό των κοινοτικών/ενωσιακών θεσμών, όπως είναι κύρια η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πολύ λιγότερο να προδικάζουν μελλοντικές αποφάσεις τους

Οι δύο κυβερνήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις τους, γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοβελίσουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Εκείνο που μπορούν να κάνουν είναι να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει αποφασιστικά να δείξει τη θέλησή της, ότι, αν θελήσουν να τη στραγγαλίσουν, τότε κι εκείνη δεν θα διστάσει να απαντήσει με βέτο σε όλη την κλίμακα: δημιουργία συμμαχιών του Νότου και των ελλειμματικών χρεωμένων κρατών, αξιοποίηση των νομικών μέσων που της δίνουν οι Συνθήκες. Και, πάνω απ’ όλα, να μην τους παραδώσει τις κρατικοποιη μένες τράπεζες της χώρας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το θράσος των ισχυρών με το οποίο παραβιάζουν τις Συνθήκες. Το χειρότερο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικοί του Κόμματος του Μνημονίου, αντί να οργανώνουν την πολιτική, διπλωματική και νομική υπεράσπιση της θέσης της Ελλάδας, ως από της θέσεώς τους οφείλουν, υιοθετούν άκριτα τα συμφέροντα και τα επιχειρήματα των δανειστών. Να γιατί η Ελλάδα είναι απροστάτευτη στους ανέμους που έρχονται.

Δεύτερον, οι Μέρκελ και Σαρκοζί κάνουν υπόδειξη για το πώς πρέπει και από ποιους να αποτελείται η ελληνική κυβέρνηση. Τα «παπαγαλάκια» τους στην Ελλάδα μετέδιδαν τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, αν δεν συντασσόταν και η αντιπολίτευση στην κατάπτυστη συμφωνία που εκπονήθηκε τον Οκτώβριο. Πρόκειται για ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ουδείς από τις επίσημες Αρχές της χώρας δεν υπερασπίστηκε τα κυρίαρχα πολιτικά δικαιώματα των ελληνικών θεσμών, των Ελλήνων ψηφοφόρων και πολιτών. Η δε αντιπολίτευση, πανικόβλητη από τις πιέσεις, ενέδωσε. Αλλά ουδείς ρώτησε σε ποια παράγραφο των Συνθηκών στηρίζεται η ευθεία επέμβαση τρίτων στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, όλοι αναπαρήγαγαν τους «παπαγαλισμούς» ως το πιο αυτονόητο στη χώρα. Με άλλα λόγια, την παραδίδουν με «παπαγαλισμούς». 

Τρίτον, εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τα προηγούμενα είναι η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα μια κυβέρνηση που να είναι κατασκευή των υποτελών στο Βερολίνο και των υπαλλήλων των τραπεζών. Κατασκευή που βολεύει εκείνους τους υπουργούς και βουλευτές που θέλουν να θάψουν ζωντανό τον Παπανδρέου, προκειμένου να επιζήσουν από το αίμα του και να καθαρίσουν τις πολιτικές και νομικές ανομίες. Όμως θα πρέπει να θάψουμε πολιτικά μαζί με το πολιτικό πτώμα του Παπανδρέου και όλους τους συνυπεύθυνους υπουργούς. Είναι για όλα συνυπεύθυνοι! Και είναι ακόμα συνυπεύθυνοι, διότι, ενώ θέλησαν να καταψηφίσουν τον Παπανδρέου γιατί δεν πήγε σε «έγκαιρη συνεργασία» με τον Σαμαρά, από την άλλη, ψήφισαν όλα τα άθλια σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά δεν φτάνει που προώθησαν και στήριξαν μια πολιτική κάθετα αντίθετη από το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκαν, θέλουν –και επέβαλαν– μια διαφορετική κυβέρνηση.