Νέα Υόρκη

«Το ελληνικό πολιτικό κομματικό σύστημα από την μεταπολίτευση του 1974  και μετά μετέβαλλε το ελληνικό κράτος σε καθεστώς φαυλοκρατίας  αντίστοιχα με εκείνα του 19ου αιώνα. Οι πολιτικοί δεν υπηρετούν τον πολίτη αλλά  χρησιμοποιούν το κράτος προς ίδιον όφελος μόνον! Τα πράσινα και γαλάζια  ρουσφέτια διέλυσαν τα πάντα στον κρατικό μηχανισμό ενώ  ο  συνδικαλισμός χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα ως προπύργιο και προθάλαμος εισόδου στην Βουλή των βολεμένων.  Η γενιά του πολυτεχνείου είναι αυτή που κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια και είναι  όλοι εκείνοι  που διέλυσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια!  Η mafia της  δήθεν  αριστερής διανόησης είναι εκείνη που προσπαθεί να ενοχοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα λάθη τις αρπαχτές τις μίζες και τα σκάνδαλα αυτών που οι ίδιοι πατρονάρουν, σιγοντάρουν σ το σημερινό διεφθαρμένο ελληνικό  πολιτικό σύστημα».  Αυτά και άλλα πολλά που προκάλεσαν έντονη αίσθηση σε όλους τους κύκλους της ομογένειας στην Νέα Υόρκη είπε  μεταξύ πολλών στην διάλεξη που έδωσε στην Νέα Υόρκη την Τετάρτη  στις 16 Νοεμβρίου  ο Καθηγητής    και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου  Γεώργιος Κοντογιώργης.  

Απόψεις και θέσεις που αιτιολόγησε ανέλυσε και επιχειρηματολόγησε στις κατ ιδίαν συναντήσεις του με φορείς και παράγοντες της ομογένειας αλλά και  επί μια ώρα σχεδόν κατά την διάρκεια της διάλεξης που έδωσε   ξεσηκώνοντας το πλήθος των παρευρισκομένων Ελλήνων της Αμερικής  σε παρατεταμένο χειροκρότημα με  πάθος.
Ο διακεκριμένος  καθηγητής ο οποίος μεταξύ άλλων  αποκάλυψε ότι με την Ομογένεια των ΗΠΑ των συνδέουν πολλά και αξιόλογα οικογενειακής συναισθηματικής αξίας   λόγω του γεγονότος ότι ο πατέρας του έζησε στις ΗΠΑ ως μετανάστης από το 1889 μέχρι το 1936, ενώ κάλεσε σε διαρκή αφύπνιση, εγρήγορση, επαγρύπνηση αλλά αντίσταση  αλλά και αναδιοργάνωση του Ελληνισμού της Αμερικής και των όπου γης Ελλήνων,  κατά το πρότυπο του Κοινού των Ελλήνων από τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας στην Ελλάδα μέχρι  και τις αντίστοιχες κοινότητες που ανέπτυξαν την προεπαναστατική και μετεπαναστατική δράση  πριν και μετά την εθνεγερσία του 1821.

Ο πρώην πρύτανης και  επισκέπτης ή τακτικός καθηγητής σήμερα και σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,   αναλύοντας τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής πρωτοφανούς  κρίσης  που μαστίζει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, απέδωσε τις ευθύνες για το σημερινό κατάντημα στην κάκιστη οργάνωση και δομή του κράτους το οποίο αντί να υπηρετεί τον Έλληνα Πολίτη τον καταδυναστεύει μόνιμα και καθημερινά.

Στην ανάλυση του κ. Κοντογιώργη,  την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 170 αυστηρά επιλεγμένοι (πανεπιστημιακοί, ιατροί, φοιτητές, δικηγόροι,επιχειρηματίες)    με προσωπική  πρόσκληση εισόδου και περισσότερα   από 100 άτομα  που έκαναν εγγραφή  κατά την είσοδο και προσέλευση  τους στην εκδήλωση,  διαχώρισε τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από εκείνα της ελληνικής κρίσης  για την οποία προέβλεψε ότι  «στο τέλος, αυτού του μακρύ και σκοτεινού τούνελ μετά από αρκετές δεκαετίες η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Θα είναι αρκετά μικρότερη και πολύ φοβάμαι δυστυχώς  κατακερματισμένη».

Προέτρεψε την ομογένεια να αυτό  οργανωθεί εσωτερικά με ισχυρούς θεσμούς που θα παραδειγματίζονται από την ιστορία του Ελληνισμού   και την κάλεσε να διαδραματίσει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Ρόλος που δικαιωματικά της ανήκει,  όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε «μια Ελλάδα που οφείλει να αλλάξει άρδην ρότα και πορεία με τον Λαό για το Λαό»

Ο κ. Κοντογιώργης καταχειροκροτούμενος  από ένα κοινό γεμάτο πάθος, ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα,  ζέση και αληθινή  ζωντάνια, τόνισε αρκετές φορές πως μιλάει ελεύθερα γιατί δεν διεκδικεί ούτε σκοπεύει να διεκδικήσει ποτέ ψήφο. Κοινό το οποίο αποτελούνταν κατά μείζονα λόγο από ένα κοινωνικό μωσαϊκό το οποίο συνέθεταν κυρίως    νεαροί φοιτητές, πανεπιστημιακοί  ελληνικής καταγωγής ή έλληνες πανεπιστημιακοί  πρώτης γενιάς, εκπαιδευτικοί  μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης , δάσκαλοι  πρωτοβάθμιας,  ιατροί  δικηγόροι, επιχειρηματίες   αλλά και απλοί  πολίτες όλων των τάσεων και των ιδεολογικών αποχρώσεων.

Δεν δίστασε να καταγγείλει γνωστά και επώνυμα πολιτικά κέντρα, τα οποία και κατονόμασε  που έχουν  παρεισφρήσει στην Ελληνική κοινωνία με στόχο να την αποδομήσουν.

Απέδωσε όμως  ευθύνες  και  στην Ευρωπαϊκή ένωση για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρεται έτσι στην Ελλάδα» ενώ τόνισε πως μια από τις βαθύτερες αιτίες της πρωτοφανούς  κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι το γεγονός ότι  υπάρχει σοβαρό-σοβαρότατο  όπως χαρακτηριστικά τόνισε –  έλλειμμα δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης  του Λαού στην συμμετοχή των αποφάσεων».

Απευθυνόμενος στο κοινό   που είχε  συρρεύσει και από τις τρεις πολιτείες (New York,  New Jersey, Connecticut αλλά  και πολλές  περιοχές της  περιφέρειας  του Queens   του Bronx κτλ)  παρά την βροχή και την μεγάλη απόσταση στο Brooklyn από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης  16 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε επίσης στις  επί μέρους   ευθύνες της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για τον οποίο  ανέφερε ότι  «πρέπει να προσαχθεί σε δίκη»  ενώ απέδωσε ευθύνες για την σημερινή  κατάσταση και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τον οποίο τόνισε ότι «αδρανεί επικίνδυνα».

Από το στόχαστρο του κ. Κοντογιώργη και την οξύτατη κριτική  του διακεκριμένου πανεπιστημιακού  δεν διέφυγαν ούτε  οι αριστεροί κομματικοί και εξωκοινοβουλευτικοί σχηματισμοί,  ενώ επί δεκάλεπτο  επικέντρωσε  τα  φραστικά πυρά του συνολικά στο σημερινό πολιτικό σύστημα.  Κατήγγειλε και καταδίκασε ως φέροντας βαρύτατες ευθύνες για το κατάντημα της Ελλάδος  τους   πρώην πρωθυπουργούς   Κώστα  Καραμανλή , Κώστα  Σιμήτη  και  κυρίως  τον   Ανδρέα  Παπανδρέου ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά άφησε σοβαρές αιχμές  πως  «αναγκάζετε να συναλλάσσεται και να υποτάσσεται  με το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα μέρος του οποίο αποτελεί και ο ίδιος».

Την άκρως  ενδιαφέρουσα  διάλεξη παρακολούθησαν  άνθρωποι όλων των ηλικιών  που  προσήλθαν   για να ακούσουν τις θέσεις και τις απόψεις του γνωστού πανεπιστημιακού,  απόψεις που καθημερινά κάνουν το γύρω του ελληνικού και διεθνούς διαδικτύου,   αλλά και να  μετέχουν  εν συνεχεία σε μια συζήτηση γεμάτη ένταση, αντιπαραθέσεις αλλά και ζωντανό διάλογο. Διάλογο  που ολοκληρώθηκε ύστερα από  σχεδόν τρεις ώρες λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον κόσμο να μη φεύγει παρά την συνεχιζόμενη βροχή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η  εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει  για τις 8 το βράδυ, αλλά  ξεκίνησε στις 8 30 με  καθυστέρηση μισής ώρας λόγω της αθρόας  κοσμοσυρροής και  πρωτοφανούς για τα δεδομένα της Ελληνικής Κοινότητας στην Νέα Υόρκη.

Τα  πηγαδάκια που είχαν σχηματισθεί γύρω από τον κ. Κοντογιώργη με τον οποίο συζητούσαν νέοι αλλά και πανεπιστημιακοί Αμερικανοί και Έλληνες τις θέσεις τις απόψεις και τις προτάσεις του για την διέξοδο από την βαθιά  κρίση  έδιναν τον τόνο αλλά και το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αμερικής για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Πηγαδάκια και συζητήσεις που   είχαν ξεκινήσει πριν την έναρξη της διάλεξης και συνεχίστηκαν αρκετά και μετά το τέλος της εκδήλωσης όταν πια είχαν σβήσει τα φώτα της κεντρικής αίθουσας του πολυτελούς χώρου υποδοχής στο grand prospect hall.

Ο καθηγητής Γιώργος  Κοντογιώργης ήταν προσκεκλημένος του Ελληνικού συλλόγου επιστημόνων Αμερικής , του ειδησεογραφικού  πρακτορείου GreekAmericanNewsAgency, που είχε  την  διεύθυνση οργάνωση  και παραγωγή  τη όλης διοργάνωσης και του γνωστού ΕλληνοΑμερικανού επιχειρηματία Μιχαήλ Χαλκιά   και  μεγάλου χορηγού της Εκδήλωσης και ιδιοκτήτη του Grand Prospect Hall του πλέον διάσημου χώρου διοργάνωσης  όχι μόνον  εκδηλώσεων δεξιώσεων αλλά και χώρου γυρίσματος ταινιών του Hollywood  στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η εκδήλωση που χαρακτηρίσθηκε από το εντονότατο ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν ξεκίνησε με δεξίωση προς τιμή του  προσκεκλημένου που παρέθεσε το ζεύγος των ΕλληνοΑμερικανών επιχειρηματιών  Μιχάλη και Αλίκη Χαλκιά στις επτά το απόγευμα .  

KONTOGIORGIS_NY_16112011_3Στο πάνελ που είχε συγκροτηθεί και πλαισίωνε τον κ. Κοντογιώργη  ήταν η γνωστή συνάδελφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη η οποία προλόγισε τον συμπατριώτη της Λευκαδίτη πανεπιστημιακό  παρουσιάζοντας συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις του για την βαθιά ελληνική κρίση, ο καθηγητής συστημικής δυναμικής  στο Fordham University  Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς, ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων Αμερικής κ. Ανδρέα Σάββα, και κ. Μιχάλης Χαλκιάς  ενώ  ο  συντονισμός  της εκδήλωσης  είχε ανατεθεί στην  συνάδελφο δημοσιογράφο της  Real News και του ΡΣ Flash κ. Δέσποινα Συριοπούλου.

KONTOGIORGHS_NY_16112011_AΚαλωσορίζοντας  εκ μέρους των διοργανωτών τον δάσκαλο και επιβλέπων  καθηγητή της  στο διδακτορικό της  η   Δημοσιογράφος κ. Συριοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  « ..Για την πολυσχιδή πανεπιστημιακή δράση, τα συγγράμματα, τις μελέτες και την αρθρογραφία του θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ολόκληρο συνέδριο» ενώ ο πρόεδρος του ελληνικού  συλλόγου επιστημόνων κ. Ανδρέας Σάββα αναφέρθηκε στο ρόλο των τοπικών  ΜΜΕ τα οποία συνέδραμαν για την επιτυχία της εκδήλωσης καλώντας  ομογενείς  και ΜΜΕ  σε πορεία συστράτευσης και οργάνωσης προς στήριξη και βοήθεια  της Ελλάδας υποσχόμενος και  άλλες τέτοιες εκδηλώσεις που στόχο θα έχουν την αφύπνιση, εγρήγορση και ενημέρωση των Ομογενών της Αμερικής»  

Η συνάδελφος Δέσποινα Συριοπούλου κατά την εναρκτήρια  της βραδιάς μεταξύ άλλων τόνισε με έμφαση και τα εξής που αναφέρονται στους χορηγούς της όλης διοργάνωσης

Για την αποψινή βραδιά  θα ήθελα ιδιαιτέρως  να ευχαριστήσουμε όλους   εκείνους τους   συντελεστές που συνέβαλαν τα μέγιστα για να είμαστε σήμερα όλοι εδώ, και εσείς και εμείς, και κυρίως ο προσκεκλημένος μας. Άνθρωποι που αφανώς αλλά με ουσιαστική συμβολή   όπως ο Λευκαδίτης επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Γερασίμου, τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την ουσιαστική βοήθεια του συνέβαλαν τα μέγιστα. Άνθρωποι  που   μας βοήθησαν και μας υποστήριξαν ηθικά και οικονομικά  ώστε να έχουμε ένα θετικό για όλους μας αποτέλεσμα.

Άνθρωποι που  ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο συνέβαλαν  στην προσπάθεια μας ως  ευγενικοί χορηγοί, έννοια χαμένη σήμερα στα συμφέροντα και ξέμακρη από την ουσία  και τις ανάγκες που την γέννησαν στα χρόνια της πρώτης δημοκρατίας των  προπατόρων μας Αρχ. Ελλήνων.  Ευγενικοί Χορηγοί   για  να μπορούμε να  έχουμε σήμερα και όλες τις προηγούμενες ημέρες  κοντά μας μια διακεκριμένη ιδιαίτερη  προσωπικότητα από την γενέτειρα όπως ο Γ. Κοντογιώργης .

Μια προσωπικότητα και έναν επιστήμονα που έργο ζωής του έχει καταστήσει την κατανόηση και την βαθύτερη μελέτη των δημοκρατιών θεσμών. Θεσμών , αρχές και αξίες, ηθικές και πολιτικές όπως αυτές μας παραδόθηκαν από τους γεννήτορες εμπνευστές και δημιουργούς, πρωτεργάτες και εκείνους που πρώτοι εφάρμοσαν στην πράξη, με την εκκλησία του Δήμου την άμεση δημοκρατία.

Μια προσωπικότητα   που με λόγο  καθαρά πολιτικό και  οξύ πολλές φορές παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα  της Ελλάδος  και προσπαθεί  όχι απλώς να προβληματίσει και να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο αλλά κυρίως να αφυπνίσει:

Φίλες και Φίλοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας,

Πρωτίστως, και πριν προχωρήσουμε θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση  ότι για την αποψινή  εκδήλωση αλλά και συνολικά ολόκληρη την διοργάνωση  οφείλονται θερμές, θερμότατες(!),    ευχαριστίες  στο πάντα  φιλόξενο  Grand Prospect  Hall. Χώρος  που πάντα επιδιώκει να γίνεται  μια ακόμα  γόνιμη πνευματική εστία στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας στην ΝΥ.   Ένας φάρος που ακτινοβολεί και ευωδιάζει  Ελλάδα.

Και επειδή το G.P.H δεν είναι απλώς η μεγάλη φήμη του ,  οι τοίχοι και η θαυμάσια αρχιτεκτονική του αλλά οι άνθρωποι που το έχουν φτιάξει με κόπο, ιδρώτα και μόχθο ώστε σήμερα όπως και στο παρελθόν, και ελπίζουμε και στο μέλλον, θα εξακολουθήσει να είναι μια γνήσια πνευματική εστία του Ελληνισμού, επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων μας να ευχαριστήσουμε την κυρία Αλίκη και τον κύριο Μιχάλη  Χαλκιά.

Δυο ανθρώπους που πάντοτε αθόρυβα ευεργετούν και συνδράμουν σε κάθε προσπάθεια που προάγει τον Ελληνισμό  γενικότερα. Και κάθε αξία ευγενική. Συμβάλλουν στην προώθηση του ελληνισμού των γραμμάτων και των τεχνών κάνοντας κάθε φορά ότι καλύτερο γίνεται.

  

KONTOGIORGIS_NY_16112011_5KONTOGIORGIS_NY_16112011_1Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς ο οποίος μετέφερε προσωπικό συγκινητικό  μήνυμα  προς τον καθ. Γιώργο Κοντογιώργη του 92χρονου γνωστού πανεπιστημιακού  Α. Αντωνόπουλου.  Αίσθηση  όμως και ιδιαίτερη προσοχή προκάλεσε η παρέμβαση του ιδιοκτήτη και χορηγού της εκδήλωσης ΕλληνοΑμερικανού επιχειρηματία  κ. Μιχάλη Χαλκιά γνωστού για την ευρηματικότητα αλλά και για τον καυστικό του λόγο ,  ο οποίος όταν δόθηκε  κατά προτεραιότητα  ο λόγος στα  τοπικά ΜΜΕ για ερωτήσεις και ουδείς εκ των παρευρισκομένων έθεσε κάποια ερώτηση     αναρωτήθηκε φωναχτά και με έμφαση «…έχουμε εμείς  εδώ στην ομογένεια  ανεξάρτητους και αυτόνομους μακριά από συμφέροντα  δημοσιογράφους που μπορούν να κάνουν καυτά ερωτήματα που θα μας διαφωτίσουν  ;» επεκράτησε σιωπή, παύση  και συνέχισε στον ίδιο τόνο και με εντονότερο ύφος    «φίλοι μου έχουμε χρέος και υποχρέωση όλοι μας να βοηθήσουμε την πατρίδα.  Όλοι μας ο κάθε ένας από το πόστο και την ευθύνη  που έχει».

 

Με το τέλος της διάλεξης ακολούθησαν ερωτήματα  που ετέθησαν γραπτώς αλλά και προφορικά διά ζώσης κάνοντας την όλη ατμόσφαιρα έντονα ζωηρή σε χρώμα και άρωμα Ελλάδος χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και διαξιφισμοί εντός της αίθουσας και μεταξύ των προσκεκλημένων άλλοτε συμφωνώντας με τον  ομιλητή και άλλοτε   διαφωνώντας  ειδικά στο ζήτημα της απενοχοποίησης και ενοχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για το σημερινό κατάντημα της χώρας στον δημόσιο και κρατικό τομέα.

KONTOGIORGIS_NY_16112011_2Η  εκδήλωση παρουσίασε τέτοιο και τόσο ενδιαφέρον που για πρώτη φορά  στο σύνολο τους  κάλυψαν και παρουσίασαν  σχεδόν όλα τα  τοπικά Ομογενειακά ΜΜΕ  με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις  πριν και μετά την εκδήλωση .  Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κοντογιώργης στον Μανόλη Κουρουπάκη   για τον τοπικό ραδιοσταθμό Hellas FM  σε δυο συνέχειες και επί δυο ημέρες, στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NGTV στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ και του Βήμα Πανίκο Παναγιώτου , και  στο Cosmos FM τα πλέον γνωστά ελληνικά προγράμματα.

KONTOGIORGHS_NY_16112011_BΟ Πανεπιστημιακός καθ όλη την διάρκεια και παραμονή του στην Νέα Υόρκη από τις 11 Νοεμβρίου που βρέθηκε στην Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Σικάγο που βρέθηκε επίσης για σειρά επαφών με ομογενείς,  με πανεπιστημιακούς ενώ   είχε  και συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, εθνικοτοπικών συλλόγων, δημοσιογράφους,  με τον Controller της Νέας Υόρκης  Ομογενή κ. Μαραγκό   αλλά και με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ με τους οποίους συναντήθηκε ξεχωριστά όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα της ομογένειας εν όψει συγγράμματος που ετοιμάζει. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε και με τον εκδότη της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας  κ. Αντώνη Διαματάρη με τον οποίο συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και το πρόβλημα της  εσωτερικής δομής και  οργάνωσης της ομογένειας στις ΗΠΑ. O Δρ. Γιώργος Κοντογιώργης δώρισε στον εκδότη του ΕΚ αντίγραφο του Εθνικού Κήρυκα το οποίο διατηρούσε ο πατέρας του στο αρχείο του, του 1915 την δεύτερη ημέρα έκδοσης του Εθνικού Κύρηκα.  

Ολόκληρη η διάλεξη καθώς και πλήρες ρεπορτάζ για τις συναντήσεις τις επαφές με ομογενείς  που είχε κατά το διάστημα της παραμονής του στην Νέα Υόρκη και το Σικάγο θα μεταδοθεί από το ομόνυμο blog {GreekAmericanNewsAgency.Blogspot.com} καθώς και στιγμιότυπα από την συζήτηση που ακολούθησε  θα μεταδοθεί βιντεοσκοπημένα από το GreekAmericanNewsAgency.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΗ & ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ