Την επίσημη προσφυγή που κατέθεσε αιφνιδίως την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για οικονομική βοήθεια επιβεβαίωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε χωριστές ανακοινώσεις, η Επιτροπή και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζουν ότι η Βουδαπέστη θα θεωρήσει «προληπτική» την «όποια οικονομική στήριξη».

Το ουγγρικό υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για τη διασφάλιση κάποιας μορφής «προληπτικής στήριξης», της οποίας στόχος θα είναι να καθησυχάσει τους επενδυτές και να τονώσει την ανάπτυξη. Η χώρα επιχειρεί λοιπόν επιστροφή στο ΔΝΤ, μετά την περυσινή κατάρρευση της συμφωνίας του 2008, λόγω έντονων διαφωνιών περί της οικονομικής πολιτικής. Εκτοτε, η χώρα ακολουθεί σειρά αντισυμβατικών μέτρων, όπως η υψηλή φορολόγηση των τραπεζών, η κατ’ ουσίαν εθνικοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στα νοικοκυριά να εξυπηρετούν το στεγαστικό δάνειό τους σε συνάλλαγμα με σταθερό επιτόκιο – ανεξαρτήτως των μεγάλων ζημιών που επιφέρει αυτό στις τράπεζες.

Ο υπ. Οικονομικών, Γκιόργκι Ματόλκσι, υποστήριξε ότι «ήταν μια κίνηση απαραίτητη για να εξασφαλισθεί ανάπτυξη χωρίς ρίσκο για τη χώρα», επιβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ουγγαρία μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται μέσω των αγορών και δεν χρειάζεται τη στήριξη του ΔΝΤ. Επανέλαβε επίσης ότι η χώρα «είναι ικανή να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου», ενώ επέμεινε ότι τυχόν συμφωνία δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν πριν από τα Χριστούγεννα και η νέα συμφωνία να κλείσει τους πρώτους μήνες του 2012. Πάντως, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, η Ουγγαρία προφανώς έχει οικονομικά προβλήματα, σε μεγάλο βαθμό ενδογενή. Η Βουδαπέστη εκτιμάται ότι επιδιώκει να αποφύγει υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και να διατηρήσει στο πλευρό της τις αγορές με παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, στα πρότυπα της Τουρκίας. Βαδίζει δε εκ του ασφαλούς, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2012 προβλέπει δραστικές περικοπές δαπανών και έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ