Αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

«Μια έξοδος μας από την Ευρωζώνη δεν συμφέρει κανένα από τα μέλη της καθώς θα αποτελέσει μια κακή αρχή για τη συνολική επιβίωση της Ευρωζώνης»   τονίζει μεταξύ άλλων  και αιτιολογεί στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε η Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα  η οποία επίσης  επισημαίνει  ότι τα σενάρια περί επιστροφής στην δραχμή αποτελούν περισσότερο «μια προειδοποίηση προς τους Έλληνες πολιτικούς να σοβαρευτούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα που απατούνται για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη παρά ένα πραγματικό ενδεχόμενο». Ωστόσο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο –ενδεχόμενο που όμως  δεν αποκλείει κατηγορηματικά  αλλά  σπεύδει να τονίσει πως αν όμως συνέβαινε  «Θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα ειδικά στη παρούσα στιγμή εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης».   Η Νίκη Τζαβέλα, ένας άνθρωπος ήπιων και χαμηλών τόνων στα χρόνια που δραστηριοποιείται στην πολιτική,  από τα χρόνια που βρέθηκε στην Νέα Δημοκρατία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  μέχρι σήμερα που  κατέληξε να εκπροσωπεί το ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή,  σχεδόν  πάντα αθόρυβα και παράλληλα με ο,τίδηποτε άλλο και αν έκανε βρίσκονταν   και  δίπλα σε γνωστούς και ισχυρούς  επιχειρηματίες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης ή  η οικογένεια Λάτση και άλλοι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας.   Με δουλειά πάντα  αποτελεσματική για τα συμφέροντα που κατά περίπτωση εκπροσωπούσε όπως συνομολογούν όσοι συνεργάστηκαν μαζί της.    Λένε , και μάλλον όχι άδικα , πως  πάντα ήταν το  «κλειδί» για πολλούς Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες  στις σχέσεις και τις επαφές τους  με τις ΗΠΑ,  όπου αν και  μόνιμα πλέον  διαμένει στις Βρυξέλλες,  εν τούτοις φαίνεται να   διατηρεί άριστες σχέσεις επικοινωνίας με ισχυρά αμερικάνικα  think tank. Στην σταδιοδρομία της έχει να επιδείξει μια   θητεία σε αρκετά σημαντικές  θέσεις και πανίσχυρους  οργανισμούς των ΗΠΑ.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τελευταίως της έχουν ανατεθεί σε διάφορα πόστα και οι σχέσεις της  Ευρωπαϊκής ένωσης, με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο συνεργασίας διαφόρων οργανισμών με τον συνασπισμό των ευρωπαϊκών κομμάτων που συνεργάζεται το ΛΑΟΣ.

Παρόλα αυτά σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της – γενικά δεν μιλά συχνά στα ΜΜΕ και ακόμα λιγότερο θα την συναντήσεις σε ελληνικά ΜΜΕ,  από θέση αρχής πάντα ήταν στο room control- ή τουλάχιστον μιλά σπανιότατα επιλέγοντας το χρόνο, το πρόσωπο –έχει πολλούς και αρκετούς φίλους συναδέλφους που την σέβονται για αυτό που είναι – επιλέγει όμως και το μέσο , ρίχνει φως λοιπόν   με όσα λέει για το ρόλο της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών  που φέρονται να βρίσκονται έναντι της Ελλάδος.

Tzavela_3_-_CopyΔεν διστάζει επίσης  να μιλήσει επίσης για το παραπαίων  ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο από όσο την γνωρίζω πάντα επέκρινε ως προς το ρόλο του στο κράτος και την χρησιμοποίηση του από το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τις μικροκομματικές αντιλήψεις, ενώ εκτιμά  πως οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα αλλάξουν άρδην  το πολιτικό σκηνικό και θα αναδείξουν νέες δυνάμεις που εξ ορισμού  αυτό που γίνεται σήμερα εξ ανάγκης (σ.σ. η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου) να είναι από επιλογή του Λαού οι ευρύτερες  συνεργασίες  των κομμάτων.  Αναφέρεται στην υπόθεση του δημοψηφίσματος και την χαμένη –σε σημείου εξευτελισμού και ταπείνωσης  της Ελλάδος- αλλά θεωρεί ότι αυτή η εμμονή των ευρωπαίων στις έγγραφες δεσμεύσεις είναι απόρροια και απότοκος της χαμένης ελληνικής αξιοπιστίας.  Σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση αναφέρει πως το τελικό κείμενο που θα έρθει προς έγκριση και επικύρωση στην  ελληνική βουλή σαφώς και θα είναι διαφορετικό και τροποποιημένο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές οι τροποποιήσεις θα επιφέρουν και άλλα επίπονα μέτρα για τον Ελληνικό Λαό.  Αναφέρει ι επίσης πως η επιλογή της να στρατευθεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη την δικαιώνει ενώ  απαντώντας στις σεναριολογίες και όσα τις καταλογίζουν ή τις καταμαρτυρούν απαντά πως στερούνται σοβαρότητας.

Στην κατακλείδα της συνέντευξης μας λέει ότι «Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη 5ετία, θα ξαναγεννηθεί μια καινούρια Ελλάδα. Με αφορμή την κρίση, αλλάζουν όλες οι γραφειοκρατικές υποδομές στην Ελλάδα. Διότι και χωρίς την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βούλιαζε, με ένα κράτος “τέρας” , εχθρό του πολίτη και του επενδυτή. Θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια μεταρρύθμισης, όσο επώδυνη και να είναι.  Πρέπει να αγωνιστούμε, να ξαναφτιάξουμε μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Να κάνουμε την πατρίδα μας σεβαστή, αξιόπιστη, ισότιμο εταίρο της Δύσης, ελκυστικό συνεργάτη της Ανατολής. Σε αυτό χρειαζόμαστε πολύ και τη συνδρομή της ομογένειας».

Από όσα μας είπε αφήνει να διαφανεί  μια  αρκετά συγκρατημένη ακτίνα φωτός  για το αποτέλεσμα και τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής  κρίσης  στην Ελλάδα τονίζοντας πως σε λιγότερο από μια πενταετία η Ελλάδα θα  πρέπει να βρίσκεται  σε θετική τροχιά ανάπτυξης.

Ολόκληρο το κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης έχει ως εξής:

-Κυρία Τζαβέλα. Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια τα ξανά λέμε αυτή την φορά από διαφορετικές θέσεις.  Παρακολουθώ την πολιτική δράση περισσότερο από 15  χρόνια πριν, ειδικά  από την περίοδο που βρισκόσασταν στην Νέα Δημοκρατία.  Είστε ένας άνθρωπος χαμηλών και γενικά ήπιων  τόνων. Θα ήθελα με το χέρι στην καρδιά να ξεκινήσουμε αυτήν την συζήτηση με ένα γενικότερο  σχόλιο σας για την πορεία της Ελλάδος, αφήνοντας στο περιθώριο την κομματική σας ιδιότητα.

-Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν μια χώρα με ημι-κομουνιστικό οικονομικό σύστημα σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βασίζεται στην αρχή της ελεύθερης αγοράς και της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Ήμασταν η τελευταία “Σοβιετία”  και τα τελευταία 30 χρόνια κάθε προσπάθεια αλλαγής αυτής της κατάστασης συνάντησε έντονες αντιδράσεις από όλους αυτούς που εξυπηρετούσε αυτή η κατάσταση. Τώρα καλούμαστε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να περάσουμε μέσα σε 2 χρόνια αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομίας μας οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 20 χρόνια. Αυτό είναι που δημιουργεί και τα κοινωνικά προβλήματα. Η αμεσότητα και η ταχύτητα με την οποία  πρέπει να γίνουν όλα αυτά. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν κάναμε καθόλου καλό προγραμματισμό.

–  Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται όλο και πιο πολύ το σενάριο επιστροφής της Ελλάδος στην δραχμή. Από την εμπειρία σας στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου. Ακούτε πολλά και σίγουρα γνωρίζετε περισσότερα. Άλλα λέγονται και άλλα  όχι. Θα ήθελα να μας πείτε την δική σας εκτίμηση για όλα αυτά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

-Τέτοια σενάρια ακούγονται αρκετά αλλά νομίζω ότι είναι περισσότερο μια προειδοποίηση προς τους Έλληνες πολιτικούς να σοβαρευτούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα που απατούνται για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη παρά ένα πραγματικό ενδεχόμενο.  Ειδικά τώρα με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη και αποτελεί εγγύηση για την εφαρμογή των μέτρων, αυτό το ενδεχόμενο νομίζω πως απομακρύνεται. Μια έξοδος μας από την Ευρωζώνη δεν συμφέρει κανένα από τα μέλη της καθώς θα αποτελέσει μια κακή αρχή για τη συνολική επιβίωση της Ευρωζώνης.

– αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, έξοδος της Ελλάδος, από το ευρώ, πρακτικά τι θα σήμανε μια τέτοια εξέλιξη για την χώρα ;

-Θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα ειδικά στη παρούσα στιγμή εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα εισάγει τα περισσότερα προϊόντα της από χώρες της Ε.Ε. που σημαίνει ότι μια επιστροφή στη δραχμή που θα ήταν πολύ αποδυναμωμένη και υποτιμημένη εξαιτίας της οικονομικής μας κατάστασης, θα είχε σαν συνέπεια να εισάγουμε τα πάντα πολύ πιο ακριβά. Η έξοδος μας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με οικονομική απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς.

– υπάρχουν  όντως κάποιες δυνάμεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου που θα θέλανε την Ελλάδα έξω από το Ευρώ; Και αν ποιες είναι αυτές και γιατί ;

-Αρκετοί ευρωβουλευτές κυρίως από χώρες του βορρά όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία, ασκούν έντονη κριτική για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως για το πως φτάσαμε ως εδώ. Δεν μπορούν να εξηγήσουνε στους λαούς τους γιατί θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά μια χώρα που έχει ένα τεράστιο δημόσιο τομέα και  που δανείζεται συνεχώς για τη διατήρηση του χωρίς να παράγει. Και φυσικά δεν βοηθάνε και πολλά δημοσιεύματα στον Ευρωπαϊκό τύπο που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μία χώρα “παράσιτο” για τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης δηλητηριάζοντας τις συνειδήσεις των Ευρωπαϊκών λαών. Έτσι αρκετοί πολιτικοί από αυτές τις χώρες προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν με το γενικό αντί-ελληνικό κλίμα που επικρατεί στις χώρες τους αντί να κάνουν τη προσπάθεια να τους εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Ε.   Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσω ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στηρίζουν τη χώρα μας.

– είναι  όντως υπαρκτός κίνδυνος στο άμεσο και ορατό μέλλον για έξοδο της χώρας από το Ευρώ ή απλά κινδυνολογούν πιέζουν για να πετύχουν σκληρότερους όρους στην νέα δανειακή σύμβαση;

-Όπως προανέφερα, θεωρητικά είναι υπαρκτός αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τους εταίρους της. Οι αγορές είναι σκληρές και εξετάζουν ψυχρά τα οικονομικά μεγέθη βάση των οποίων η Ελλάδα θα έπρεπε να εκδιωχθεί παρόλο που θα ήταν ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό πλήγμα για την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξη ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να πείσει την Ε.Ε. ότι θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, όπως δηλώνει και  πάνω από το 70% του Ελληνικού λαού στις δημοσκοπήσεις.

– η ιστορία του δημοψηφίσματος  πως σχολιάστηκε από τους συναδέλφους σας ευρωβουλευτές. Εσείς τι λέτε;

-Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. αντιμετωπίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς όπως φάνηκε ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του. Δεν γνωρίζω αν ήταν μια σοβαρή πρωτοβουλία η μία κίνηση πανικού από τον πρώην πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση η όλη συζήτηση για το θέμα έφερε τα δύο μεγάλα κόμματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τη συμβολή του ΛΑ.Ο.Σ. αυτή τη στιγμή έχουμε τη καλύτερη δυνατή κυβέρνηση η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

-Οι ευρωπαίοι, πιέζουν για γραπτή  δέσμευση . Δεν είναι ταπεινωτική αυτή όλη η ιστορία;

-Είναι ταπεινωτική, αλλά αντανακλά ακριβώς το γεγονός ότι  οι Έλληνες πολιτικοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους  και ότι ο λόγος τους δεν θεωρείται φερέγγυος.

– αλήθεια την νέα δανειακή σύμβαση, που βασίζεται στο πλαίσιο αρχών και το ανακοινωθέν για την συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου , έχετε κάποια ενημέρωση;  Γνωρίζετε, ίσως από πληροφορίες, τι φέρνει αυτή η νέα δανειακή σύμβαση;

-Η δανειακή σύμβαση έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα. Αλλά πιστεύω τώρα με τη κρίση να εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη τη Νότια Ευρώπη, θα έχουμε αλλαγές στο κείμενο. Οι αλλαγές θα αφορούν ταχύτερες διαδικασίες για σταθεροποίηση του Ευρώ.

– Ποιες δυνάμεις είναι αυτές που σήμερα καθορίζουν την πορεία της Ευρώπης. Είναι η Γερμανία είναι η Γαλλία ή μήπως το διεθνές τραπεζικό σύστημα εναντίον του οποίου ήδη αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο κίνημα. Βλ. Αμερική , Ελλάδα κτλ.

-Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λόγο για την πορεία της Ευρώπης συλλογικά. Είναι φυσικό όμως δύο μεγάλες χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία ,που είναι και οι οικονομικά πιο ισχυρές, να έχουν μεγάλη επιρροή στις τελικές αποφάσεις και στην κατεύθυνση που ακολουθεί η Ε.Ε. Πάντως, πράγματι εδώ και μία 5ετία οι αγορές κυβερνούν. Οι πολιτικοί μέχρι τώρα, έχουν ηττηθεί και απαντούν βάζοντας τραπεζίτες (Ελλάδα, Ιταλία) να πολεμήσουν τις αγορές. Αυτοί ξέρουν αυτού του είδος τον πόλεμο, καλύτερα από τους πολιτικούς.

– Η Γερμανία της κ. Μέρκελ φέρεται να σύρει την Ευρώπη σε δυο ταχύτητες. Μιλάνε για κυρώσεις. Για μέτρα και αντίμετρα εναντίον της Ελλάδας. Εσείς τι βλέπετε να ακολουθεί;

-Όχι μόνον εναντίον της Ελλάδας. Οι κυρώσεις θα αφορούν κάθε απείθαρχο οικονομικά μέλος. Αυτό θα είναι το τίμημα για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με ένα Υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά, περιγράφουν την ενιαία Ευρωζώνη, με ένα νόμισμα, μία φορολογία, ένα μισθολόγιο, ένα ασφαλιστικό σύστημα, μία πράγματι ενιαία αγορά. Αν είχαν γίνει αυτά από την καθιέρωση του Ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, δεν θα  είχαμε αυτή τη θύελλα τώρα.

– παρότι όπως τόνισα στην αρχή έχετε χαμηλό και ήπιων τόνων προφίλ εν τούτοις  έχετε θητεύσει σε αξιόλογες θέσεις όλα αυτά χρόνια της δραστηριότητας σας. Θέσεις που εξακολουθείτε να παραμένετε και είναι φυσικό να  δημιουργούν ένα σωρό εικασίες αλλά και συνομωσιολογία γύρω από τις σχέσεις σας  με τον αμερικανικό παράγοντα. Τι λέτε για όλα αυτά τα σχόλια.

-Στα 18 μου, διάλεξα να σπουδάσω στην Αμερική. Οι Η.Π.Α. είναι για μένα δεύτερη πατρίδα μου (ALMA MATER). Είναι προσωπική μου επιλογή, ιδεολογική και κοινωνική. Η συνομοσιολογία είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Ότι ισχύει για μένα  ως προς τον Αμερικανικό παράγοντα, ισχύει και για τους Ελληνοαμερικανικούς της διασποράς.

 

– πολύς κόσμος αναρωτιέται γιατί η Νίκη Τζαβέλα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ και όχι με τον Αντώνη Σαμαρά.

-Νομίζω ότι η εξέλιξη στο επίπεδο της πολιτικής υπευθυνότητας προς τη πατρίδα έχει δικαιώσει πλήρως την επιλογή μου στο πρόσωπο του Γιώργου Καρατζαφέρη.

– ποια η πολιτική σας εκτίμηση για την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου;  Αν κληθείτε να βοηθήσετε, μάλιστα υπήρξε και κάποια φήμη, θα το κάνατε;  Το ρωτώ αυτό γιατί γνωρίζω τις άριστες σχέσεις που είχατε κατά το παρελθόν μαζί με τον νέο μεταβατικό έλληνα πρωθυπουργό.

-Όπως ανέφερα και νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή και χαίρομαι που το κόμμα μου στήριζε μόνο αυτή την επιλογή για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μακάρι να δοθεί σε αυτή τη κυβέρνηση χρόνος να δείξει την αξία της.

 

–          Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται  συνολικά το δικομματικό σύστημα (ΝΔ + ΠΑΣΟΚ) δεν ξεπερνά το 35%, και το ποσοστό ,μικραίνει.  όταν μόλις προ λίγων ετών αυτό το ποσοστό ξεπερνούσε το 60 και παλαιότερα το 70% . Σήμερα αυτό το ποσοστό μικραίνει και τα φαινόμενα και οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει αλλά η ΝΔ δεν επωφελείται πολιτικά. Σε ανάλογη μοίρα είναι και το ΛΑΟΣ. Δεν έχει αυξήσει τα ποσοστά του δηλαδή όσο θα περίμενε εισπράττοντας την γενική δυσαρέσκεια. Γενικά επικρατεί μια συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση. Εσείς ποια γνώμη έχετε;

 

-Ναι είναι αλήθεια ότι οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση και απογοήτευση τα τελευταία 2 χρόνια βλέποντας την εφαρμογή όλων αυτών των ομολογουμένως σκληρών μέτρων. Θεωρούν ότι κανένας πολιτικός από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων και ατόμων που δεν απαντούν ή δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες με αποτέλεσμα κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα να εμφανίζουν σχετικά μικρά ποσοστά. Αυτό είναι φυσιολογικό δεδομένης της κατάστασης αλλά ας μη ξεχνάμε ότι όταν ξεκινάει η προεκλογική περίοδος πάντα η συσπείρωση των ψηφοφόρων αυξάνεται. Όσον αφορά τον ΛΑ.Ο.Σ. όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

 

–          Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την συζήτηση με ένα δικό σας γενικό σχόλιο ή την κατάθεση μιας άποψης για θέμα που τυχόν δεν συμπεριέλαβα στις ερωτήσεις μου

 

-Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη 5ετία, θα ξαναγεννηθεί μια καινούρια Ελλάδα. Με αφορμή την κρίση, αλλάζουν όλες οι γραφειοκρατικές υποδομές στην Ελλάδα. Διότι και χωρίς την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βούλιαζε, με ένα κράτος “τέρας” , εχθρό του πολίτη και του επενδυτή. Θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια μεταρρύθμισης, όσο επώδυνη και να είναι. Πρέπει να αγωνιστούμε, να ξαναφτιάξουμε μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Να κάνουμε την πατρίδα μας σεβαστή, αξιόπιστη, ισότιμο εταίρο της Δύσης, ελκυστικό συνεργάτη της Ανατολής. Σε αυτό χρειαζόμαστε πολύ και τη συνδρομή της ομογένειας.

-Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

και εγώ να είστε καλά

TZAVELLANiki Tzavela (born 30 June 1947 in Lamia) is 1 of the 22 Greek MEPs[1] in the European parliament. She headed the EP list of LAOS. She is Vice-Chair of the Delegation for Relations with the United States of America and Vice-Chair of the Europe of Freedom and Democracy Group in the European Parliament. She is a Member of the Committee on Industry, Research, and Energy and a Member of the Delegation to the EU-Turkey Joint Parliamentary Committee. She has also been a MP in the Greek parliament between 1994 and 1996.

Former non political positions include Head of the Greek Manpower Employment Organisation (1989-1993), Vice-Chair of the Athens 2004 Olympic Games Organising Committee (OEOA), and Vice-Chair of the Kokkalis Foundation.

Tzavela attained her Bachelor’s degree in Industrial Psychology from Howard Universityin Washington, DC and her Master’s in Labour Economics from Leeds University.

She is a Board Member of the Kennedy School of Government at Harvard University.