Στα ιστορικά υψηλά των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των γραμματίων διάρκειας έξι μηνών στη σημερινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων. Έναν μήνα νωρίτερα, οι ιταλικοί τίτλοι αντίστοιχης διάρκειας διατέθηκαν στην αγορά με αποδόσεις 3,535%.

Παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τα ιταλικά spread συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάληψη της εξουσίας από τεχνοκράτες δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ιταλική κυβέρνηση διάθεσε το σύνολο των προς πώληση γραμματίων της ύψους 10 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων έχουν παραδοσιακά οι μικροεπενδυτές της χώρας.

Bundesbank: Η Ιταλία δεν απειλείται από την άνοδο των spread

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σχετικά με την εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στην τελευταία δημοπρασία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Η Ιταλία δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ανοδικής πορείας των spread, όπως διαβεβαίωσε.

Ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την ικανότητα της ιταλικής κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στην άνοδο του κόστους δανεισμού στα επίπεδα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Ο κεντρικός Γερμανός τραπεζίτης χαρακτήρισε, επίσης, υπερβολικές τις αντιδράσεις στην τελευταία δημοπρασία κρατικών γερμανικών τίτλων, στην οποία οι επενδυτές δεν έδειξαν το αναμενόμενο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην διατεθεί το σύνολο των προσφερόμενων ομολόγων.

Η ζήτηση για τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου παραμένει ισχυρή,όπως τόνισε, καθώς η χώρα ακολουθεί αξιόπιστη πολιτική σταθερότητας.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο πυρήνας της ευρωζώνης δεν απειλείται από την κρίση χρέους που πλήττει τη νομισματική ένωση. «Οι αποδόσεις, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστα υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα, δεν επιφέρουν τριγμούς ούτε στη Γαλλία ούτε στην Αυστρία», τόνισε ο διοικητής της Bundesbank.

Υποβάθμιση του Βελγίου στο ΑΑ

To βράδυ, επήλθε άλλο ένα πλήγμα, στο Βέγλιο αυτή τη φορά, από τον οίκο αξιλόγησης S&P, που προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο AA από ΑΑ+. Η προοπτική είναι αρνητική.

Ο οίκος αναφέρει πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, ενώ επικαλείται κινδύνους για το χρηματοοικονμικό σύστημα της χώρας.

Πηγή