Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ρευστότητας, για τους επόµενους µήνες, βρίσκονται οι τηλεοπτικοί σταθµοί. Την ίδια στιγµή, η κυβέρνηση δεν παρεµβαίνει, όπως της ζητείται, ώστε να αρθούν οι υποχρεώσεις των καναλιών σε φόρους για το 2011 και το 2012. Και σαν να µην έφταναν αυτά, προέκυψε ο κίνδυνος να διακοπούν τα διαφηµιστικά προγράµµατα από τον τραπεζικό τοµέα!

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις τελευταίες µέρες, στα επιτελεία των σταθµών, τα κορυφαία στελέχη αναφέρονται σε άτυπο non paper από το κλιµάκιο της τρόικας, προς την Τράπεζα Ελλάδας. Μ’ αυτό ζητείται να παγώσουν τα διαφηµιστικά προγράµµατα των τραπεζών, στην τηλεόραση. Είναι ευνόητο ότι η είδηση προκάλεσε σοκ στην ήδη χειµαζόµενη αγορά των media. Μετά το κλείσιµο της στρόφιγγας των δανείων, πιθανή κατάργηση της διαφηµιστικής δαπάνης από τις τράπεζες, θα είναι καταστροφική για την τηλεόραση. Η διαφηµιστική δαπάνη του τραπεζικού κλάδου παρέµεινε, παρά την κρίση, υψηλή. Και, µαζί µε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, συντηρεί σε ικανό ποσοστό τα ταµεία της TV.

Το δεύτερο ζήτηµα που προκαλεί πανικό στον κόσµο της τηλεόρασης, είναι τα νέα από τον κρατικό προϋπολογισµό. Παρά τις επαφές µε τα στελέχη του Υπουργείου Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο προϋπολογισµός, που κατατέθηκε στη Βουλή, κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Για το 2012, το οικονοµικό επιτελείο υπολογίζει έσοδα 80 εκατ. ευρώ, από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Το αίτηµα των ιδιοκτητών ήταν η πλήρης κατάργηση της διάταξης του ειδικού φόρου, που είχε παγώσει για τα δυο προηγούµενα χρόνια. Τα στελέχη, δηλαδή, του Υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι η τηλεόραση θα απορροφήσει, για το 2012, από την αγορά της διαφήµισης έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

∆εν είναι, όµως, αυτό το µόνο χτύπηµα στην τηλεοπτική αγορά.

Στον ίδιο προϋπολογισµό περιλαµβάνεται η απαίτηση εσόδων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς, λόγω κατοχής των επίγειων συχνοτήτων, για το 2011 και για το 2012, ύψους 3,4 και 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα κανάλια πίστευαν πως δεν θα πλήρωναν για το ενοίκιο συχνοτήτων το 2011, παρά µόνο το 0,1%. Ζητούσαν να ισχύσει αυτό το καθεστώς το 2012, και να διατηρηθεί µέχρι να παραχωρηθούν οι ψηφιακές άδειες λειτουργίας στην τηλεόραση.

Μ’ αυτές τις εξελίξεις, το κλίµα στα κανάλια, λίγο πριν κλείσει το δύσκολο 2011, είναι βαρύ. Ήδη οι ζηµιές τρέχουν µε ταχείς ρυθµούς, και οι σταθµοί αναζητούν ρευστότητα. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, αναµένεται να αναληφθούν, άµεσα, πρωτοβουλίες, προς την κυβέρνηση. Και σε επιχειρηµατικό επίπεδο, εκτός από ένα νέο γύρο περικοπών στο κόστος λειτουργίας, δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συµπράξεων και συνεργιών.

IΣΟΤΙΜΙΑ