Το 2008 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πελασγός ένα βιβλίο προφητικό αναφορικά με τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μεγάλης εισροής παρανόμων μεταναστών αλλά και της επιβολής της φιλοσοφίας της πολυπολιτισμικότητας στην Ελληνική κοινωνία από τις κυρίαρχες elite. Το βιβλίο αυτό το είχε γράψει ο Γιάννης Κολοβός, είχε τον τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» και το προλόγιζε ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κωνσταντίνος Ρωμανός. Το «Τέλος μίας Ουτοπίας» αποτέλεσε την πρώτη στην ελληνική βιβλιογραφία κριτική αποτίμηση της πολυπολιτισμικότητας τόσο ως θεωρίας, όσο και ως πρακτικής εφαρμογής. Ο συγγραφέας, βασιζόμενος στην εμπειρία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, υπογράμμιζε ότι η έλλειψη σοβαρής και μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αθρόα παράνομη μετανάστευση κυρίως μουσουλμανικών πληθυσμών όχι μόνο δεν θα προωθήσει την κοινωνική ενσωμάτωση των εγκατεστημένων μεταναστών αλλά, αντιθέτως, θα οδηγήσει σε κοινωνικό θρυμματισμό, σε γκετοποίηση και σε συγκρούσεις με εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

 

Τρία χρόνια αργότερα οι προβλέψεις αυτές έχουν επαληθευθεί πλήρως. Οι μετανάστες δεν ενσωματώνονται – απλά συνυπάρχουν με τους γηγενείς, οι γηγενείς χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη δυσανεξία απέναντι στους μετανάστες, ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων γκετοποιούνται, οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις αποτελούν ολοένα και συχνότερο φαινόμενο ενώ πρόσφατα ζήσαμε και σοβαρές φυλετικές ταραχές.

Οι Εκδόσεις Πελασγός προχώρησαν στην επανέκδοση τριών κεφαλαίων από το βιβλίο αυτό καθώς και των προτάσεων που παρέθεσε ο συγγραφέας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εμπλουτίζοντάς τα με μία νέα εισαγωγή και με δύο παραρτήματα τα οποία συμπυκνώνουν τις πρόσφατες σχετικές συζητήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το βιβλίο αυτό του Γιάννη Κολοβού με τον εύγλωττο τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα; Όχι, ευχαριστώ!» ανατέμνει την πολυπολιτισμικότητα τόσο ως θεωρία όσο και ως πρακτική και καταδεικνύει τα θεωρητικά της αδιέξοδα αλλά και την αποτυχία της στην πράξη.