Του Ανδρέα Μορφίτη, Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου Αμμοχώστου του Ευρωπαϊκού Κόμματος

Η Κυπριακή Οικονομία ταλανίζεται και υφίσταται κλυδωνισμούς από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία εδώ και αρκετό καιρό κτυπά και τη δική μας πόρτα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών και των σχεδιασμών της Κυβέρνησης αλλά και όλων των φορέων της οικονομίας για περικοπές στους μισθούς, τα ωφελήματα και τα επιδόματα που παρέχονται στους Κύπριους πολίτες που στοχεύουν κυρίως στην εξοικονόμηση του Δημόσιου χρήματος και στη συνεπαγόμενη μείωση του Δημοσιονομικού ελλείμματος.

Και ενώ ο λαός υπομένει αγόγγυστα τις οικονομικές και κοινωνικές περικοπές, ουδείς  λόγος γίνεται για περιστολή ή μείωση των δημόσιων βοηθημάτων και των επιδομάτων που συνεχίζουν να παρέχονται χωρίς φειδώ και πέραν από κάθε λογική στους αιτητές ασύλου, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ούτω καλούμενους δικαιούχους συμπληρωματικής προστασίας κτλ κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί- για χάριν ενημέρωσης των αναγνωστών- ότι το παρεχόμενο βοήθημα στους πιο πάνω είναι €452 για τον πρώτο λήπτη, €135 για παιδί κάτω των 14 ετών και €226 για παιδί άνω των 14 ετών.

Τα αντίστοιχα επιδόματα που παρέχονται π.χ. Γερμανία (αυτό τον οικονομικό κολοσσό) είναι €184 για τον πρώτο λήπτη, €112 για παιδί κάτω των 7 ετών και €115 για παιδί άνω των 8 ετών.

Υπενθυμίζω επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ευημερίας το ποσό που δαπανήθηκε για υπηκόους τρίτων χωρών από τον Ιανουάριο 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε στα €13. 891.050 και κατ’ αναλογία το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα ποσά αυτά αντλούνται από τον Κρατικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουδεμία επιχορήγηση δίνεται από τα Ευρωπαϊκά ταμεία όπως εσκεμμένα και ψευδώς διαδίδεται για να απαμβλυνθεί η λαϊκή αντίδραση.

Πιστεύουμε ακράδαντα στην άμεση ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Μεταναστευτικής μας πολιτικής ούτως ώστε να εξοικονομηθούν τα αλόγιστα κονδύλια που δαπανώνται στις διάφορες κατηγορίες μεταναστών/ λαθρομεταναστών και να περισωθούν οι θέσεις εργασίας που θυσιάζονται σε βάρος των Κυπριών ανέργων και υποαπασχολούμενων.

Ανάμεσα σε άλλα θα μπορούσαν να υιοθετηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

α) Να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να απεξαρτητοποιηθούν όλες οι ομάδες των υπηκόων τρίτων χωρών (αιτητές πολιτικού ασύλου, πολιτικοί πρόσφυγες, δικαιούχοι συμπληρωματικής προστασίας κτλ) από τον Περί Δημοσίων Βοηθημάτων Νόμο και να υπαχθούν κάτω από άλλη ξεχωριστή Νομοθεσία που να είναι επίσης συμβατή με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

β) Οι Πρόνοιες  της νέας νομοθεσίας να λαμβάνουν υπόψη τις νέες πραγματικότητες και δεδομένα καθώς επίσης και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν.

γ) Επίσης η νέα νομοθεσία να υιοθετήσει όλες τις χρήσιμες πολιτικές και πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών όπως π.χ. η παροχή στέγης χαμηλού κόστους σε κέντρα υποδοχής, η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους με κουπόνια κτλ.

δ) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα- συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης του ‘περί Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας Νόμου’ ούτως ώστε να ξηλωθούν τα κυκλώματα που παράγουν και διακινούν το σωματεμπόριο και εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανάγκη για μια καλύτερη ζωή.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς οι μετανάστες έχουν μείνει κυριολεκτικά στο απυρόβλητο ενώ οι Κύπριοι πολίτες υποφέρουν αι δυστυχούν.

πηγή