Του Α.Η.Διαματάρη, Εθνικός Κήρυκας

H απόφαση του Δικαστηρίου στη Χάγη πήγε τόσο καλά όσο θα μπορούσε να πάει. Εδωσε μια μικρή ηθική νίκη στην κάθε πλευρά. Κι έτσι, ουσιαστικά, παρά τους διθυράμβους των Σκοπίων, επιστρέφουμε ουσιαστικά στο σημείο που βρισκόμασταν: Σε αδιέξοδο.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα Καραμανλής – Ντόρα- δεν έπρεπε να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί το 2005 η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να επιτρέψει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούσε το όνομα  FYROM (ΠΓΔΜ).

Βέβαια αυτό δεν στέκει γιατί τα Σκόπια χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» παντού, όπως τους παίρνει. Δυστυχώς, το ίδιο κάνουν πλέον σχεδόν και όλοι οι ξένοι και όλα τα ΜΜΕ.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα εθνικά θέματα των χωρών δεν λύνονται στα δικαστήρια. Λύνονται από πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι, αφού υπολογίσουν το μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον, αποφασίζουν στην πιο συμφέρουσα λύση, αφού συνυπολογίσουν όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες κι αν χρειαστεί συμπαρασύρουν, με την πειθώ, και τον λαό.

Η Ελλάδα, ευτυχώς τη στιγμή αυτή έχει ένα σοβαρό, υπεύθυνο άτομο στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα στο υπουργείο Εξωτερικών τι διαφορά αλήθεια κάνουν τα πρόσωπα!- και ακόμα είχε εκπροσωπηθεί λαμπρά από τον πρέσβη Γιώργο Σαββαϊδη, πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μαζί με την ομάδα εργάστηκαν για χρόνια ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή έκφανση.

Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει φυσικά. Κι αν χρειαστεί θα θέσει πάλι βέτο στο ΝΑΤΟ.

Η ελπίδα είναι ότι θα υπάρξει μια δυνατή ηγεσία στα Σκόπια που θα αποφασίσει να δώσει μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό. Για το καλό και των δυο λαών.