Της Δέσποινας Συριοπούλου

Το ζήτημα του ελληνικού κουρέματος ήταν ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν προ ημερών στην συνάντηση που είχε η ομάδα Market Monitoring Group την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη, την τελευταία συνάντηση για το 2011. Η MMG αποτελείται από ηγετικά στελέχη μεγάλων εταιριών του ιδιωτικού τομέα, ενώ  το IIF λειτουργεί ως γραμματεία της ομάδας. Στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας πέρα από τον επικεφαλής του IIF, Charles Dallara και του δεύτερου τη τάξει Hung Tran, συμμετείχαν σε ανώτατο επίπεδο στελέχη της  Barclays Capital, της Citi, της China International Capital Corporation Limited, της Goldman, Sachs & Co., της Greylock Capital Management, της Grupo Financiero Banorte, Henry Kaufman & Company, HSBC Global Asset Management, Intesa Sanpaolo Group, Standard & Poor’s, Moody’s,  Partners Group, Allen & Overy, China International Capital Corporation Limited, Credit Suisse Group, JPMorgan Chase Investment Bank, UniCredit Group.

Σκοπός της συνάντησης των οικονομικά ισχυρών του ιδιωτικού τομέα ήταν να διαπιστωθούν οι συστημικοί κίνδυνοι και η ενημέρωση των αγορών και των πολιτικών περί των εν λόγω κινδύνων.

Πέρα από την υπόθεση του ελληνικού χρέους, κύρια θέματα της ατζέντας της συνάντησης μεταξύ άλλων ήταν η κρίση στην ευρωζώνη, ζητήματα που άπτονται με την αφορά των CDS, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τον κινεζικό οικονομικό παράγοντα.

Προεδρεύοντες της MMG είναι ο Jacques de Larosière, πρόεδρος της Eurofi, πρώην διευθυντής του ΔΝΤ και πρώην πρόεδρος της τράπεζας της Γαλλίας και ο David A. Dodge, ανώτερος σύμβουλος της Bennett Jones, και πρώην επικεφαλής της τράπεζας του Καναδά.

Το  ζήτημα του ελληνικού κουρέματος ήταν από τα βασικά θέματα της συνάντησης, αναφορικά με το οποίο η MMG θεωρεί ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να γίνει σε εθελοντική βάση, εφαρμόζοντας την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το κόστος μιας μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης, η οποία και θα οδηγήσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας, θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, αφαιρώντας την πρόσβασή τους στις αγορές.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, τονίστηκε η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τις κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόοδος στα βασικά θέματα των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων –συμπεριλαμβανομένων και των εγγυήσεων για τον δανεισμό από τις τράπεζες. Η πρόοδος στους συγκεκριμένους τομείς αποτελεί για το MMG τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη εκ μέρους των κυβερνήσεων –παρά τις όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν- να γίνουν αποφασιστικά  προς εφαρμογή βήματα με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την δημοσιονομική και οικονομική ενσωμάτωση στην ευρωζώνη.  Τα συγκεκριμένα βήματα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τα όσα συζητήθηκαν εντός της MMG, να εστιάσουν όχι μόνο στην δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και στην ανάκαμψη της ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης, καθώς και σε μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στα πιο ευάλωτα κράτη μέλη.

 

Συζήτηση επίσης έγινε και για τους κινδύνους που υπάρχουν στην αγορά των CDS, όπου η MMG τόνισε τη σημασία της ύπαρξης επαρκούς διαφάνειας, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη στις αγορές.

 

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε στην δημιουργία της ομάδας οικονομικών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, την Market Monitoring Group (MMG), της οποίας προεδρεύοντες σήμερα είναι ο Jacques de Larosiere και ο David Dodge, ενώ και συγκαλεί συναντήσεις μια φορά το τρίμηνο. Η τελευταία συνάντηση για το 2011 έγινε στην Νέα Υόρκη την περασμένη Πέμπτη, της οποίας ακολούθησε μια μίνι συνέντευξη τύπου από τον επικεφαλής του IIF, Charles Dallara.