Ολόκληρη η Ευρωζώνη συνταράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το «ισχυρό χτύπημα» που επέφερε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με την ανακοίνωσή του ότι θέτει σε «καθεστώς παρακολούθησης» για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) τις 15 χώρες μέλη της -πλην Ελλάδος και Κύπρου- περιλαμβανομένων και των χωρών με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως Γερμανία και Γαλλία. 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης εντός τριών μηνών.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή τις αυξανόμενες συστημικές πιέσεις εξαιτίας της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών και ειδικά των υψηλότερων premium κινδύνου στα κρατικά ομόλογα των χωρών μελών του ευρώ, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. 

Ο S&P δίδει 40% πιθανότητα για για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες του ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του το συντομότερο δυνατό, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις του για Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο πιθανόν να υποβαθμιστούν έως μία βαθμίδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες έως δύο βαθμίδες. 

Αναφορικά με τη Γερμανία, ο οίκος προειδοποίησε ότι η αδύναμη πολιτική συντονισμού θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη στη χώρα, ενώ αναφορικά με τη Γαλλία, εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας, καθώς τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για την εκπλήρωση του στόχου του 4,5% του ΑΕΠ για το 2012, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει χαμηλότερα των προβλέψεων για 1%. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί σε κοινό ανακοινωθέν τους έσπευσαν να απαντήσουν στον οίκο, λέγοντας ότι οι σημερινές προτάσεις τους ενισχύουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, με τις δύο χώρες να είναι απόλυτα αποφασισμένες μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους να λάβουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. 

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Την έκπληξή του για την απόφαση της S&P να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ. 

«Έχω εκπλαγεί, ειδικά μετά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ιταλία και Ιρλανδία» είπε ο Γιούνκερ στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «υπερβολική και άδικη».


Πηγή : www.epikaira.gr