Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Τη «σφήνα» της Τουρκίας για συνηγορία της σκοπιανής επιχειρηματολογίας στο ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει απόψε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τώρα η Αθήνα, μετά την αποτελεσματική διαχείριση που έγινε στην ΕΕ έπειτα από την προκλητική παρέμβαση εναντίον της Ελλάδας από τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, το βράδυ της Δευτέρας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε χθες εν όψει της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ να εκδώσει ανακοίνωση για να διατυπώσει τις εκτιμήσεις του για την «Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον της Ελλάδας».

Η Αγκυρα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση εναντίον της Ελλάδας, με την «ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της Μακεδονίας για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και προσθέτει ότι η «Μακεδονία, την οποία η Τουρκία αναγνώρισε με τη συνταγματική ονομασία αλλά και την εθνική ταυτότητά της, πιστεύει ότι η πολυεθνική πολυπολιτισμική και δημοκρατική Μακεδονία έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να «προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη, έτσι ώστε η Μακεδονία να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας στη συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες στο Βίλνιους με τον κ. Νταβούτογλου του ανέφερε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά είναι προφανές ότι η Αγκυρα θα «παίξει» με το σκοπιανό στα διεθνή φόρα που έχει λόγο, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Στην ΕΕ, πάντως, δεν πέρασε η προσπάθεια ορισμένων χωρών με επικεφαλής τη Σουηδία και τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ (Βρετανία, Τσεχία, Σλοβενία κ.λπ.) να υπάρξει θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Μετά και την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Σ. Δήμα τελικά παραπέμπεται στην επομένη, δανική προεδρία το θέμα της ΠΓΔΜ, ενώ διατηρούνται οι ενστάσεις για την εκπλήρωση εκ μέρους των Σκοπίων κριτηρίων που αφορούν την ελευθερία έκφρασης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

ΕΘΝΟΣ