Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούνται επειδή, παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει δώδεκα μέρες από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση, ενώ υπάρχει ασάφεια εξαιτίας της «σοβιετικού τύπου» ενημέρωσης που επικρατεί στο όλο θέμα.

Στις 26 Νοεμβρίου ο Ερντογάν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο έντερο. Πέρα από το ότι έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πάρει μέρος και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν πληροφορίες για την υγεία του. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια μορφή «σοβιετικής ενημέρωσης». Χωρίς να υπάρχει πρόθεση συνειρμού και ομοιότητας από πλευράς κατάστασης υγείας, όλα θυμίζουν Μάρτιο του 1985 που ενώ ο τότε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης Κονσταντίν Τσερνιένκο ήταν βαριά άρρωστος, η Μόσχα εξέδιδε περίεργες ανακοινώσεις. Με αποτέλεσμα να δίνεται λαβή σε ειδήσεις και τίτλους, όπως ο ανεπανάληπτος σχετικός τίτλος της αθηναϊκής εφημερίδας «Εστία»: «Δεν αποθνήσκει προς το παρόν ο Τσερνιένκο»!

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η σεναριολογία για το αύριο στο κυβερνών κόμμα. Τα σενάρια αναφέρουν ότι το 2014 πρόεδρος θα εκλεγεί με λαϊκή ψήφο ο Ερντογάν. Προσωρινός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έως ότου πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές του 2015 στις οποίες θα εκλεγεί βουλευτής ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και θα αναλάβει στη συνέχεια πρωθυπουργός.

Υπάρχει και δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τον Μάρτιο του 2014 θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εκλογές για τον πρόεδρο, οι βουλευτικές και οι δημοτικές εκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι οι Αρίντς και Γκιουλ κάνουν αυτές τις μέρες ηγετικές εμφανίσεις. Ο πρώτος δήλωσε στα καλά καθούμενα «δεν είμαι πιστός του Ερντογάν, αλλά της υπόθεσής μας». Ο Γκιουλ, από την άλλη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε βέτο σε νόμο που ψήφισαν όλα τα κόμματα στην εθνοσυνέλευση για την υπόθεση του στησίματος ποδοσφαιρικών αγώνων. Γράφεται μάλιστα στον τουρκικό Τύπο ότι ο Γκιουλ άσκησε βέτο έχοντας τη στήριξη του κατ’ εξοχήν ισχυρού άντρα της Τουρκίας, του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ηγείται του ισχυρότερου θρησκευτικού τάγματος και εδώ και δέκα χρόνια βρίσκεται στις ΗΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ