Της Ρούλας Σαλούρου

Απολύσεις, μείωση μισθών, διαλείπουσα εργασία ή εργασία δύο ημέρες την εβδομάδα από τη μία κι από την άλλη απεργίες διαρκείας, επίσχεση εργασίας και καταλήψεις των χώρων δουλειάς συνθέτουν το σκηνικό σε μια σειρά μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα χειρισμών, όχι κατ’ ανάγκη αμιγώς επιχειρηματικών, που ξέφυγαν από τα όρια του… νομότυπου με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες-εργοδότες να βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη.

Το σίγουρο πάντως είναι, πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να έχει διπλασιαστεί σε μια διετία και να αφορά πλέον περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον ΟΑΕΔ. Περίπου 380 εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία βρίσκονται για περισσότερες από 30 ημέρες σε απεργία, διεκδικώντας την ανάκληση 50 απολύσεων (στις 34 απολύσεις του προηγούμενου μήνα προστέθηκαν άλλες 16).

Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς, που συνεπάγονται μειώσεις μισθών κατά 40%, με πενθήμερη, 5ωρη εργασία. Περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι στον Όμιλο Alapis ζουν καθημερινά με την ανασφάλεια των επικείμενων απολύσεων, ενώ άλλοι 330, της εταιρείας Γερολυμάτος Cosmetics υπό την απειλή της διαλείπουσας εργασίας και μάλιστα από το σπίτι, πραγματοποιούν κατάληψη των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Μάλιστα, μετά από καταγγελίες τους, μεταξύ των οποίων και για μη καταβολή δεδουλευμένων, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Alapis, επιδοκιμάζουν τις συλλήψεις «των συνεργατών του Λαυρεντιάδη» και ζητούν από τη δικαιοσύνη να διαλευκάνει όσο το δυνατό γρηγορότερα την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι, και οι ίδιοι, έχουν δεχθεί τις πιέσεις της διοίκησης για μειώσεις μισθών και απολύσεις. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, όπως σημειώνουν, ετοιμάζει μείωση 50% του προσωπικού για το 2012 ενώ στο μεσοδιάστημα, θα εφαρμόζεται το μέτρο της διαθεσιμότητας, για το 80% του προσωπικού.

Εργασία δύο ημερών την εβδομάδα, από την αρχή του νέου έτους, ζητά η διοίκηση των Ελληνικών Ναυπηγείων, στους εργαζόμενους που αντιδρούν και στην εφαρμοζόμενη εκ περιτροπής εργασία.

Αλλά και στον χώρο του τύπου, μόνο σε δύο μέσα ενημέρωσης το Alter και την Ελευθεροτυπία, περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Στο Alter παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες περισσότεροι από 650 εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Από την περασμένη Τρίτη, το πρόγραμμα στο κανάλι έχει αντικατασταθεί από μήνυμα των εργαζόμενων για καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, δηλαδή έχουν διακόψει την εργασία τους, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές τους.

Από τον Αύγουστο έχουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, που πραγματοποίησαν 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, εάν δεν πληρώνεται έγκαιρα ο μισθός του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, αυτός έχει τη δυνατότητα:

α) ν’ ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερούμενους μισθούς του, καθώς και αποζημίωση για κάθε άλλη ζημία του.

β) έχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.

γ) να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση, αν είναι έμπορος.

δ) να θεωρήσει την καθυστέρηση ως βλαπτική μεταβολή με τα συναφή δικαιώματα, εφόσον η καθυστέρηση γίνεται συστηματικά και οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.

ε) ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Στην περίπτωση της επίσχεσης, οι νομικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα… ευαίσθητο σημείο: να μην κριθεί καταχρηστική, αφού έτσι, από μέσο προστασίας του μισθού, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της θέσης εργασίας.

Όσον αφορά στην περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη, με παράλληλη παύση των εργασιών της επιχείρησης του από την αιτία αυτή, το αρμόδιο τμήμα της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η πτώχευση δεν αναιρεί το δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης. Αυτή καταβάλλεται από τη πτωχευτική περιουσία και οι εργαζόμενοι ικανοποιούνται προνομιακά. Οι μισθοί των εργαζομένων στην περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη προστατεύονται από τον αυτοτελή λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει ιδρυθεί γι΄ αυτή την περίπτωση. Βέβαια, ο εργαζόμενος λαμβάνει αποζημίωση από τον προηγούμενο μήνα της απόφασης που κήρυξε την πτώχευση και όχι από την ημέρα παύσης των πληρωμών…

www.capital.gr