Στριμωγμένοι στο μικρό βαθυσκάφος, οι τρεις επισκέπτες υπομένουν την αργή κατάδυση που διαρκεί δυόμισι ώρες, προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι ό,τι απέμεινε από τον «Τιτανικό». Γι’ αυτό το ταξίδι χρειάζεται κανείς να διαθέτει γερά νεύρα και ακόμα πιο γερό πορτοφόλι, αφού η διάρκειας δύο εβδομάδων κρουαζιέρα -που περιλαμβάνει την κατάδυση στο διασημότερο ναυάγιο της Ιστορίας- κοστίζει 60 χιλιάδες δολάρια. Ομως για τους λάτρεις του «Τιτανικού» κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, καθώς στις 15 Απριλίου 2012 κλείνει ένας αιώνας από τη βύθισή του.

Σύμφωνα με την Deep Ocean Expeditions, που διοργανώνει τις επισκέψεις, ογδόντα άτομα ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή. Αλλωστε είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να βρεθούν κοντά στο θρυλικό υπερωκεάνιο, αφού η εταιρεία θα σταματήσει τις επισκέψεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κατεβούν στο ναυάγιο με ρωσικά βαθυσκάφη Mir τα οποία αντέχουν τις τεράστιες πιέσεις που αναπτύσσονται σε τόσο μεγάλο βάθος. Ενας χειριστής και δύο επιβάτες θα μοιραστούν έναν χώρο με πλάτος μικρότερο από δύο μέτρα, ντυμένοι σαν κρεμμύδια για να προφυλαχθούν από το ψύχος. Μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους ένα ελαφρύ κολατσιό, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαθυσκάφος δεν διαθέτει τουαλέτα.

Από το μικρό φινιστρίνι οι επισκέπτες θα δουν ό,τι απέμεινε από το υπερωκεάνιο, όπως τον χώρο όπου κάποτε βρισκόταν η μεγαλειώδης σκάλα του, το κατάστρωμα και τη γέφυρα.

Βέβαια πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτές οι επισκέψεις θα προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφές στο ναυάγιο ενώ ταυτόχρονα διαταράσσουν ένα «νεκροταφείο» διάσπαρτο με χιλιάδες παπούτσια και άλλα αντικείμενα των θυμάτων της τραγωδίας. Από την άλλη, οι εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία των εκατό ετών από τη βύθιση του «αβύθιστου» θα αποτελέσουν μια καλή αφορμή για τη θέσπιση νόμων που θα διευκολύνουν την προστασία του «Τιτανικού». Γενικά ο τόπος του ναυαγίου είναι διάσπαρτος με σκουπίδια από τα κρουαζιερόπλοια, ενώ στον πυθμένα τα βαθυσκάφη που κατά καιρούς φτάνουν εκεί έχουν τοποθετήσει πλάκες στη μνήμη των θυμάτων και πλαστικά λουλούδια.

Επ’ ευκαιρία της επετείου, έχουν προγραμματιστεί μυριάδες εκδηλώσεις μνήμης. Πολλά κρουαζιερόπλοια θα πλεύσουν στο σημείο βύθισης του «Τιτανικού», ενώ στην ξηρά έχουν ήδη προγραμματιστεί θεματικά δείπνα όπου ακόμα κι οι χαρτοπετσέτες φέρουν τον θυρεό της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της White Star Line. Η Εταιρεία Ιστορίας «Τιτανικού» έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διοργανώσει δεξίωση στην οποία οι προσκεκλημένοι θα μπορούν να έρθουν ντυμένοι ως επιβάτες, αξιωματικοί, ναυτικοί κ.ο.κ. του φημισμένου πλοίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί η ίδια χαρούμενη ατμόσφαιρα όπως στο παρθενικό και ταυτόχρονα τελευταίο ταξίδι του «Τιτανικού».