Πρώην στέλεχος του FBI: «Τούρκοι και Αμερικανοί εκπαιδεύουν Σύριους αντικαθεστωτικούς»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επέμβει στα εσωτερικά θέματα της Συρίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να στέκει άπραγη, όταν ολόκληρη η περιοχή τίθεται σε κίνδυνο.«Η Τουρκία δεν έχει καμιά επιθυμία να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα οποιουδήποτε, αλλά εάν ανακύπτει ένας κίνδυνος για την περιφερειακή ασφάλεια δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε και να κοιτάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να εξηγήσει τι προτίθεται ακριβώς να κάνει. Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη και το κύρος να πει στη Δαμασκό «αρκετά», εάν θέτει την ασφάλειά της σε κίνδυνο.

Εντωμεταξύ Σύριοι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται στην Τουρκία από Τούρκους και Αμερικανούς εκπαιδευτές αποκάλυψε πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσθέτοντας πως αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες. Η Sibel Edmonds πρώην στέλεχος του FBI πρόσθεσε ακόμη πως έχει λάβει πληροφορίες από τουρκικές και αμερικανικές πηγές πως την εκπαίδευση των Σύρων κομάντος συντονίζει ένας πρώην ταξίαρχος ο Riad al-Assad ο οποίος και έχει λιποτακτήσει από τις τάξεις του τακτικού Στρατού της Συρίας. 

Η ΄δια πρώην πράκτορας του FBI ανέφερε επίσης πως η αμερικανική ανάμιξη δεν σταματά μόνο στην εκπαίδευση των κομάντος αλλά έχει επεκταθεί και στην παράνομη μεταφορά όπλων στο έδαφος της Συρίας από τη αεροπορική βάση του Incirlik –στην οποία έχουν την έδρα τους και αμερικανικές δυνάμεις- αλλά και στην παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω μυστικών κονδυλίων  στους αντικαθεστωτικούς