ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

H τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγε» αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της ευρωπαϊκής Τρόικα τους προσεχείς 18 μήνες, εξαιτίας της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ε/κ, που θα αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο 2012, θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή Τρόικα τους προσεχείς 18 μήνες και ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει προκληθεί να συμμετάσχει στις συναντήσεις της Τρόικα, είπε ότι η Τουρκία δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις με ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει. Προστίθεται ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, μέσω των επαφών της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «Γενί Σαφάκ», με τον τίτλο «Επιθυμούμε να σώσουμε την ΕΕ», γράφει ότι ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ Αρίφ Ντεμιρκιράν, υπονοώντας την κρίση που επικρατεί εντός της ΕΕ, είπε «το πλοίο δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλουμε να διακόψουμε τους δεσμούς και να τους αφήσουμε μόνους ενώ η ΕΕ είναι σε αυτήν την κατάσταση και αυτό επειδή επιθυμούμε να σώσουμε την ΕΕ». Ο Ντεμιρκιράν είπε ότι ενώ η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι πολύ καλή, η βαθμολογία της ΕΕ πέφτει συνεχώς και πρόσθεσε «σε αυτήν τη φάση η ΕΕ έχει ανάγκη από την Τουρκία και όχι η Τουρκία από την ΕΕ». 

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι το Κυπριακό παρεμποδίζει σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, και ότι ήταν μεγάλο λάθος που η ΕΕ έκανε πλήρες μέλος την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα είπε πως κατά την περίοδο της Προεδρίας της ΕΕ από την ΚΔ θα παγώσουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ανέφερε ότι «δεν θα λάβουμε μέρος στις συνόδους όπου θα προεδρεύει ο ‘ε/κ τομέας’, αλλά θα λάβουμε μέρος στις εργασίες. Επιθυμούμε η ΕΕ να μη γίνει όμηρος μιας μικρής Κύπρου».

Η «Μιλιέτ» έχει τίτλο «Στην πραγματικότητα η ΕΕ είναι εκείνη που μας χρειάζεται», ενώ η «Χιουριέτ», με τον τίτλο «Σοβαρή η ευθύνη της ΕΕ στην Κύπρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσκέκ, που συναντήθηκε με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Ιρσέν Κιουτσούκ, είπε ότι η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε για μια μόνιμη λύση στο νησί και πρόσθεσε, «αναμφισβήτητα υπάρχει ευθύνη της ΕΕ που δέχθηκε στους κόλπους της μια χώρα, η οποία δεν έχει επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και έχει επίσης προβλήματα στην εγκαθίδρυση της ειρήνης στο νησί. Η ΕΕ δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στις 26 Απριλίου 2004. Συνεχίζεται ακόμα η ‘απομόνωση’. Αυτό το θέμα δεν θέλουν να το δουν». Από την πλευρά του ο Ιρσέν Κιουτσούκ είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους συνεχίζονται στο ανώτατο επίπεδο και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταπέδωσε την ειλικρίνεια που έδειξε η τ/κ πλευρά.