Απομαγνητοφώνηση του ρεπορτάζ της Ελίντα Λαμπροπούλου, ανταποκρίτρια του CNN στην Αθήνα.-

Σκηνές σας αυτές ήταν σπάνιες πριν από λίγα χρόνια. Αλλά αυτή είναι η νέα Ελλάδα. Οι δρόμοι της απελπισίας. Αυτοί είναι η νέα γενιά αστέγων που πριν είχαν σπίτι, δουλειά και υποθηκευμένα δάνεια.  Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να δεις την οικονομική κρίση της χώρας που έχει πλέον γίνει κοινωνική κρίση. Μέσα σε ένα χρόνο οι αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγει στα συσσίτια έχει αυξηθεί κατά 10%.

«Είναι άνθρωποι που έρχονται στα συσσίτια για πρώτη φορά. Είναι νεόπτωχοι. Είναι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους και συνταξιούχοι που μειώνεται η σύνταξή τους δραματικά», δηλώνει ο κ. Αποστολόπουλος του Δήμου Αθηναίων.

Ο κ Πεφάνης μέχρι πριν λίγα χρόνια εργαζότανε ως φούρναρης, αλλά έκλεισε την επιχείρησή του λόγω της οικονομικής κρίσης. «Τώρα» δηλώνει ο ίδιος «έρχομαι στα συσσίτια για να βρω φαγητό. Αν μου έλεγε κανείς πριν 10 χρόνια πως θα βρισκόμουν ποτέ δε αυτή την κατάσταση, θα το θεωρούσα ανέκδοτο».

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές του ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός αντιμετωπίζει δυσκολίες να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του. Για πολλούς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στους δρόμους.

Αρκετοί από τους νέο-άστεγους απολύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται πως θα αυξηθεί και άλλο εξαιτίας των περικοπών στο διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Οι δανειστές της χώρας απαιτούν να δανείζεται η Ελλάδα χρήματα από το Ταμείο Στήριξης ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο Γιώργος Μπαρκούρης, μουσικός, ζει σε κατάλυμα της ΜΚΟ εδώ και ένα μήνα. Δηλώνει πως είναι τυχερός σε σχέση με άλλους που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ένα κρεβάτι.  «Ζω εδώ, κοιμάμαι εδώ σε αυτό το κρεβάτι,  και κάθε νύχτα βλέπω ανθρώπους δίχως ένα κρεβάτι, δίχως κατάλυμα, είναι πολλοί. Είναι σοκαριστικό.»

Η ΜΚΟ δηλώνει πως οι άστεγοι αυξήθηκαν φέτος κατά 25% αγγίζοντας τους 20.000.

Την περασμένη χρονιά μειώθηκε ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 40%, ενώ αυξήθηκαν οι ασθενείς καθώς δεν μπορούν πια να πληρώνουν ιδιωτικές κλινικές. Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει περισσότερες περικοπές.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως για την επόμενη χρονιά τα κονδύλια για την υγεία θα είναι λιγότερα αλλά θα βελτιωθεί η διαχείριση αυτών. «Οι περικοπές δεν είναι το πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με εξορθολογισμό της διοίκησης και με τα χρήματα που έχουμε», δηλώνει ο υφυπουργός υγείας, κ. Μπόλαρης.

Όμως για τους άστεγους που μέχρι πριν λίγο είχαν σπίτι, αυτά τα λόγια δεν συνιστούν παρηγοριά.

Διαβάστε και το σχόλιο του politicsGR

PoliticsGR: Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας δεν έχει βρει τον τρόπο για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα στηρίξουν τις κοινωνικές δομές του κράτους.

Μήπως θα ήταν πιο έξυπνο αν ο κ. Λοβέρδος έδινε το στρατηγείο του που νοίκιασε στη Σταδίου για κατάλυμα αστέγων;;;;