(photo: Δυο Ρωσίδες φοιτητριες παραλαμβάνουν το βραβειο Κομφούκιου για λογαριασμό του Πουτιν…)

ΠΕΚΙΝΟ. Την υποστήριξή της προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική που ακολουθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό προσέφερε χθες ανοιχτά η Κίνα, καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός επικρίνεται εντόνως στη Δύση για καταπάτηση των ελευθεριών του πολίτη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πρωτόγνωρο κύμα διαδηλώσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, με κύριο αίτημα την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, πρόκειται να συγκεντρωθούν σήμερα στη Μόσχα και πιθανόν σε τοποθεσία κοντά στο Κρεμλίνο, όπου οι Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση. Εως χθες το μεσημέρι 60.000 άτομα είχαν δηλώσει στο Facebook ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν.

Αφήνοντας αιχμές κατά της Δύσης, οι διοργανωτές του κινεζικού Βραβείου Ειρήνης Κομφούκιου ανέδειξαν φέτος νικητή τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξηγώντας ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός επελέγη επειδή αντιτάχθηκε στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Η απονομή του βραβείου, όπως είναι γνωστό, καθιερώθηκε ως απάντηση για τη βράβευση με το Νομπέλ Ειρήνης του Κινέζου αντιφρονούντος Λιου Σιαομπό, πέρυσι. Ο ιδρυτής του Βραβείου Ειρήνης Κομφούκιου, Κιάο Ντάμο, υπογράμμισε ότι παρότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε την επιλογή, «είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση την εγκρίνει». Ο κ. Πούτιν, πάντως, δεν ήταν παρών για να παραλάβει το επίχρυσο αγαλματίδιο ύψους 25 εκατοστών του Κινέζου φιλοσόφου.

Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μη σχολίασε τη βράβευση, αλλά πήρε θέση για το αποτέλεσμα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, που, όπως υπογράμμισε, ήταν νόμιμο και δίκαιο, κάτι που επιβεβαίωσαν περίπου 700 παρατηρητές. «Η Κίνα πιστεύει ότι οι εκλογές για τη Δούμα αντανακλούν τη βούληση του ρωσικού λαού. Η Κίνα σέβεται την επιλογή του ρωσικού λαού και υποστηρίζει την επιλογή που έκανε η Ρωσία στον δρόμο της ανάπτυξης, που ταιριάζει με τις εθνικές της συνθήκες», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χονγκ Λέι.
Εκτός από τη μεγάλη διαδήλωση της Μόσχας, η αντιπολίτευση έχει διοργανώσει συγκεντρώσεις σε άλλες 13 μεγάλες πόλεις. Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένονται νέες συλλήψεις, καθώς κάποιοι από τους διοργανωτές της διαδήλωσης επιμένουν να μαζευτεί το πλήθος σε διαφορετική από αυτήν που προτείνουν οι Αρχές τοποθεσία, πιο κοντά στο Κρεμλίνο. Χθες, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τη συγκέντρωση, αν και οι δημοτικές αρχές διευκρίνισαν ότι έχει δοθεί άδεια για τον χώρο μιας πλατείας μπροστά στον ποταμό Μόσχοβα και απέναντι από το Κρεμλίνο. «Οποιαδήποτε απόπειρα να αγνοηθεί η απαγόρευση θα αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τον νόμο», προειδοποίησε o υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίεφ.

Στο μεταξύ κλιμακώνεται η διαμάχη με το ΝΑΤΟ για το φλέγον θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, που αναζωπυρώθηκε ακριβώς με αφορμή το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η Ρωσία διεμήνυσε, ότι ενδέχεται να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής του Μαΐου με τη Συμμαχία εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η τελική απόφαση για το αν η Ρωσία θα παραστεί στη σύνοδο του Σικάγου θα ληφθεί, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαΐου. «Θα ήταν καλύτερα να πάμε στη σύνοδο εάν έχουμε συμφωνήσει μέχρι τότε», δήλωσε ο κ. Ριάμπκοφ στην κρατική τηλεόραση. «Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας υψηλού επιπέδου συνόδου εξαρτάται πρωτίστως από το αν οι συνομιλίες μπορούν να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο»…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ