Προβληματισμό σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί η νέα σκλήρυνση της τουρκικής στάσης όχι μόνο με την υιοθέτηση σκληρών θέσεων στο Κυπριακό αλλά και με την εκδήλωση ρητορικών επιθέσεων εναντίον της Ε.Ε. και την ανάληψη ρόλου συνηγόρου των Σκοπίων από την τουρκική κυβέρνηση.

Το πρώτο δημόσιο δείγμα δόθηκε την επομένη της έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, όταν με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να υιοθετήσει και να χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου.

Την Τετάρτη, μάλιστα, στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρήθηκε από τουρκικής πλευράς να τεθεί το θέμα από τον Α. Νταβούτογλου, αλλά τελικά η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε, καθώς οι Σύμμαχοι δεν έκριναν (προς το παρόν) ότι πρέπει η Συμμαχία να εμπλακεί περαιτέρω σε αυτήν τη χρονίζουσα διαμάχη. Η παρέμβαση της Αγκυρας στρεφόταν ευθέως εναντίον της Αθήνας και αυτό δεν μπορεί παρά να καταγραφεί από την ελληνική πλευρά, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το «βαλκανικό άνοιγμα» της Τουρκίας εντάσσεται σε έναν αγώνα επέκτασης επιρροής στην περιοχή, που ως προϋπόθεση έχει την απομόνωση της Ελλάδας.

Η αδυναμία της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της την ωθεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες με αιχμή και την Κύπρο.

Σε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση ότι η ΕΕ διέπραξε λάθος με το να δεχθεί ως μέλος της την Κύπρο και επισημάνεται ότι με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 από την Κύπρο χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού λόγω της «αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων» σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα εκλάβει ως συνομιλητή την κυπριακή προεδρία από την 1η Ιουλίου 2012.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Αγκυρα στην ίδια ανακοίνωση επικρίνει την ΕΕ επειδή υιοθετεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την έναρξη ερευνών από την κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και κάνει λόγο για «προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που μπορεί να επιφέρουν ζημιά στο χρονοδιάγραμμα λύσης στο νησί».

Την ίδια στιγμή, όμως, η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει εντός του 2012 σε γεωτρήσεις στην Αμμόχωστο και σε περιοχές που έχει συμφωνήσει με την «ΤΔΒΚ». Ο χάρτης τον οποίο δημοσιοποίησε η TPAO συμπεριλαμβάνει μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού και επικαλύπτει ακόμη και σημεία που εφάπτονται της γεώτρησης Αφροδίτη της εταιρείας Noble Energy στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

ΕΘΝΟΣ