— Βγήκαν τα μαχαίρια μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς όλοι, όπως είπαμε, περίμεναν στη γωνία την ομάδα που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της χώρας. 


Η πρώτη «επίθεση» εκδηλώθηκε, μάλιστα, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί επισήμως η απόφαση, με το άρθρο που δημοσίευσε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, επικρίνοντας την τακτική που υιοθέτησε ο κ. Σαββαΐδης. Η αντιπαράθεση αυτή εξάλλου κρατάει χρόνια… Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Σαββαΐδης βρέθηκε στη θέση αυτή ως επιλογή της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έτσι έριχνε ένα καρφί στον προκάτοχό της Π. Μολυβιάτη.

• Να σας θυμίσουμε ότι ο κ. Μολυβιάτης και η κυβέρνηση Καραμανλή είχαν αιφνιδιαστεί όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», και ευθύνες για τον αιφνιδιασμό αυτό είχαν καταλογιστεί στον κ. Σαββαΐδη, που τότε ήταν πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον και τις ημέρες εκείνες απουσίαζε για σοβαρότατο οικογενειακό λόγο.

— Τι γίνεται στην Αλβανία; Μαθαίνουμε για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που καταργεί ουσιαστικά τον όρο «εθνικότητα» για όσους θέλουν να δηλώσουν μειονοτική καταγωγή. Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, σε λίγες μέρες κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της περίφημης απογραφής, από την οποία απείχε η Ομόνοια.

— Δεν θα είναι εύκολη η υπόθεση, καθώς η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της απογραφής, η οποία όμως για πρώτη φορά θα δείξει ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα και στην περιοχή της Κορυτσάς, την οποία πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει η Αλβανία από την εποχή ακόμη του Χότζα. Φυσικά, η εικόνα θα είναι εντελώς πλασματική, καθώς πολλοί ήταν οι μειονοτικοί που απείχαν από την απογραφή.

 

— Έχει ξαναρχίσει στη Θράκη τη δραστηριοποίησή της η Θάλεια Δραγώνα με τη συνεργάτιδά της κ. Φραγκουδάκη στα γνωστά προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, η ομάδα αυτή άπλωσε το δίκτυό της και στους τσιγγάνους, προσφέροντας έτσι ένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν το «ενιαίο» της μειονότητας, εξομοιώνοντας τους Ρομ και τους Πομάκους με τους τουρκογενείς.
— Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Για ποιον λόγο το 2011 να υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, που στοιχίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ένα πρόγραμμα που απλώς υπενθυμίζει στους μουσουλμάνους Έλληνες ότι είναι κάτι διαφορετικό, και να μην έχουν αντί αυτού ενισχυθεί τα δημόσια σχολεία που υπάρχουν σε Ξάνθη και Ροδόπη, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μειονοτικών μαθητών, χωρίς ξεχωριστά, πολυέξοδα και χωριστικά προγράμματα. Εξάλλου, με πολύ λιγότερα χρήματα θα άξιζε να υπάρχει η ενισχυτική διδασκαλία μέσα στα δημόσια σχολεία.

 

— Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, μίλησε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και, πολύ σωστά, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία στη Θράκη. Δεν έφθανε αυτό όμως και, καθώς προφανώς έπρεπε να δοθούν διαπιστευτήρια, ο κ. Χατζηοσμάν άρχισε να αραδιάζει και όλα τα αιτήματα της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» (της οποίας είναι πρόεδρος), ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της εκλογής του μουφτή.

— Και ζήτησε ο κ. Χατζηοσμάν να συνεχιστεί η ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου για το θέμα της εκλογής του μουφτή. Εκτός του ότι είναι προφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος και τι είδους πρωτοβουλία «έψηνε» για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας για εκλογή του μουφτή.

• Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του καθηγητή και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη στην «Καθημερινή», που μιλά για την ΑΟΖ εκφράζοντας τη γνωστή θέση ότι δεν υπάρχει λόγος για κήρυξη ΑΟΖ, μια και το σημαντικό ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Τα έχει ξαναπεί ο κ. Ροζάκης, αλλά αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η δήλωσή του ότι στις διερευνητικές επαφές έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. Αφού, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν συμμετέχει ο κ. καθηγητής στις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι απόλυτα εμπιστευτικές, πώς γνωρίζει το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει; Εκτός εάν το εκσυγχρονιστικό μπλοκ συνεχίζει να κινεί από το παρασκήνιο τα νήματα στις διερευνητικές…

— Κενή παραμένει ακόμη η Δ’ Γενική Διεύθυνση μετά τη μετακίνηση του Ευστάθιου Λώζου στη ΜΑ του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Προφανώς, η υπηρεσιακή ηγεσία προτιμά να αφήνει κενή τη θέση σε μια περίοδο που στο ΝΑΤΟ δίνονται σημαντικές διπλωματικές μάχες, μέχρι να βρεθεί απόλυτα έμπιστος για να τοποθετηθεί εκεί.

— Από τους «χαμένους» της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης δεν είναι μόνον αυτοί που δεν συμμετέχουν, αλλά και αυτοί που είδαν να περιορίζεται ο ρόλος τους. Για παράδειγμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, που βομβάρδιζε καθημερινά με ανακοινώσεις τον Δ. Δρούτσα και τον Σ. Λαμπρινίδη, τώρα έχει σχεδόν σιγήσει, μια και του έτυχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος του κόμματός του.

• Χρειάστηκε, πάντως, η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι ότι ο εκνευρισμός που είχαν οι Ρώσοι για την κυβέρνηση Παπανδρέου κάθε άλλο παρά φανταστικός ήταν. Μετά τις απανωτές αναβολές επισκέψεων ελλήνων υπουργών στη Μόσχα, ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Σ. Δήμα, τον οποίο γνώριζε από τη θητεία του ως Επιτρόπου, συζήτησαν για όλα και προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα.

— Μια και αναφερθήκαμε στους προηγούμενους: ο κ. Λαμπρινίδης, από τους άτυχους της ιστορίας, καθώς από ευρωβουλευτής και πιθανότατος υποψήφιος για πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά στην Αθήνα και ασχολείται με τα διεθνοευρωπαϊκά θέματα, συμμετέχοντας στις συσκέψεις που χαράσσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αυτά. 

— Ο κ. Δρούτσας, τυχερός, μια και βρέθηκε στην Ευρωβουλή στη θέση του κ. Λαμπρινίδη, προφανώς αδικείται από το επικοινωνιακό επιτελείο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς, σε αντίθεση με ευρωβουλευτές όπως η Άννυ Ποδηματά και ο Κρ. Αρσένης, δεν έχουμε δει να δημοσιοποιούνται δραστηριότητές του στο Ευρωκοινοβούλιο που προφανώς πρέπει να έχει κάθε ευρωβουλευτής. Εάν υπάρχουν φυσικά… Και βεβαίως δεν τον είδαμε ούτε στις συσκέψεις που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Κάτι πρέπει να συμβαίνει… Ίσως το γυαλί να έχει ραγίσει…

— Την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης που πραγματοποίησε η κοινοπραξία με επικεφαλής την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στο Οικόπεδο της Αφροδίτης στην Κύπρο ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Πραξούλλα Αντωνιάδου. Μια καθυστέρηση μερικών ημερών δεν έχει και καμιά σημασία, αλλά το γεγονός και μόνο ότι την υπόθεση των κυπριακών φυσικών πόρων χειρίζονται άνθρωποι όπως η κ. Αντωνιάδου, που με χρήματα ξένης ΜΚΟ έχει αρθρογραφήσει υπέρ της ενεργειακής διασύνδεσης της επανενωμένης Κύπρου με την Τουρκία (ώστε να αποκτήσει έναν ακόμη μοχλό πίεσης η Άγκυρα), δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.