Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Την ώρα που η Τουρκία δήθεν κόπτεται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και αλλού, η κατάσταση στο εσωτερικό της επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα είναι συντριπτικά.

«Η Τουρκία είναι “χώρα πρότυπο” για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ισχυρίσθηκε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Sezgin Tanrikulu, δίνοντας στη δημοσιότητα τους αριθμούς της ντροπής:

«Σε όλο τον κόσμο κρατούνται 35.117 άτομα με την κατηγορία των υπόπτων για τρομοκρατία. Από αυτούς οι 12.897 βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας! Δηλαδή σχεδόν οι μισοί ένοχοι για τρομοκρατία κρατούνται στην Τουρκία!

Η Τουρκία προηγείται της Κίνας και του Ιράν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπου νάναι θα νοικιάζουμε φυλακές στις γειτονικές χώρες.

Η Τουρκία διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση βίας εναντίον των γυναικών. Όπως φαίνεται δεν θέλει να χάσει αυτό το ρόλο.

Το αίτημα των Αλεβήδων για ίση μεταχείριση δεν ικανοποιείται και οι διακρίσεις βάρος των Κούρδων συνεχίζονται.


Ο αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από «αγνώστους δράστες» τη φετινή χρονιά είναι μέχρι στιγμής 15. Περισσότεροι δηλαδή από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τέσσερα άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια κράτησης τους και 31 στις φυλακές από κακομεταχείριση. Οι καταγγελίες που έφθασαν στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας είναι 325.

Η κατάσταση για τους ανήλικους είναι τραγική. Κρατούνται στις φυλακές 2.672 ανήλικοι κάτω των 18 ετών και 500 μαθητές».
Εάν σε αυτούς προσθέσουμε τους 71 δημοσιογράφους και τους 200 περίπου αξιωματικούς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τη «δημοκρατική» Τουρκία.
Πόσο θράσος πρέπει να έχουν οι κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου όταν ζητούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες;
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ