Ίσως η σημερινή ημέρα να αποδειχθεί σταθμός στην ιστορία των επιστημών και ιδιαίτερα της Φυσικής. Οι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN πρόκειται να ανακοινώσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού» ή μποζονίου Χιγκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες ερευνητών που εργάζονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη του μποζονίου, στοιχεία τα οποία, ωστόσο, δεν επαρκούν για να γίνει επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης. Από την άλλη κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, που θα υποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται η πιο συνηθισμένη εκδοχή του μποζονίου Χιγκς.

Ο εντοπισμός του σωματιδίου θα βοηθήσει στην κατανόηση όλων μυστικών του σύμπαντος. Η θεωρητική φυσικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ, συγγραφέας του «Χτυπώντας την Πόρτα του Παραδείσου. Πώς η Φυσική και η Επιστημονική Σκέψη Φωτίζουν το Σύμπαν και τον Σύγχρονο Κόσμο», εξηγεί μερικά πράγματα για το σωματίδιο και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο εντοπισμός του.

Απαρχή

Το Μποζόνια Χιγκς, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ευθύνεται για τη δημιουργία του πεδίου Χιγκς, που με τη σειρά του είναι αυτό που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια. Η ανακάλυψη του πάνω από όλα θα σημάνει το ότι η προσέγγιση που ακολουθούν οι επιστήμονες στην έρευνα του σύμπαντος είναι ορθή. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου μεγάλων ανακαλύψεων στο σύμπαν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Δρ Ράνταλ, κατά πάσα πιθανότητα τα συμπεράσματα των επιστημόνων δεν θα είναι οριστικά. Θα αρκούν, όμως, ώστε να μην αποκλειστεί ρητά η ύπαρξη. Ακόμα και αν οι ερευνητές «κρατούν το μποζόνιο Χιγκς στα χέρια τους» δεν θα έχουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα για τα στοιχειώδη σωματίδια, χωρίς αυτό να είναι κακό. ΑΚΟΜΗ και αν πρόκειται να ανακοινωθεί ότι παρά την έρευνα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς, ως συμπέρασμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό, καθώς υποδεικνύεται η ύπαρξη μιας πολύ πιο ενδιαφέρουσας στοιχειώδους μονάδας που κατέχει τον ρόλο του.

Μάζα μπορεί να προσδίδει ένα απλό στοιχειώδες σωματίδιο ή μια δομή πολύ πιο περίπλοκη ή ακόμα και τμήμα μιας πολυδιάστατης διαδικασίας. Πολύς λόγος έγινε τελευταία για τα νετρίνα, που σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Τα νετρίνα έχουν απειροελάχιστη μάζα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στα πεδία Χιγκς.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό μεγάλο πείραμα