Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ισπανία, Βραζιλία, ΗΠΑ. Τώρα νέες αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών, από το 1945 μέχρι και το 2010, σε καθολικά ιδρύματα στην Ολλανδία βάζουν και αυτή τη χώρα στο χάρτη της φρίκης και της ντροπής.

Νέο πλήγμα στο Βατικανό καταφέρει έκθεση ανεξάρτητης ολλανδικής επιτροπής, που αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 34.000 αγόρια και κορίτσια βίωσαν τη σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς σε ορφανοτροφεία, κατηχητικά και σχολεία στη χώρα τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

«Η Καθολική Εκκλησία αποσιώπησε τα περιστατικά για να μην προκληθεί σκάνδαλο. Απέτυχε καθώς δεν βοήθησε τα θύματα και δεν κατάφερε όχι να εξαλείψει, αλλά ούτε και να περιορίσει τα εκτεταμένα περιστατικά κακοποίησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Λίγους μόνο μήνες πριν, σοκ προκαλούσε έκθεση του ιρλανδικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (9/11), η οποία υποστηρίζει ότι η κακοποίηση παιδιών από τους καθολικούς ιερείς ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε σχολείο στην ανατολική Ολλανδία πυροδότησαν την έρευνα της επιτροπής, που ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων τον Αύγουστο του 2010 και μελέτησε περισσότερες από 1.800 εκθέσεις, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα στα πέντε παιδιά που φοιτούσαν σε καθολικά ιδρύματα έπεσε θύμα κακοποίησης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν αναγνωρίσει περισσότερους από 800 ιερείς φερόμενους ως δράστες, από τους οποίους όμως περίπου 100 είναι ακόμη ζωντανοί.

Η Καθολική Εκκλησία της Ολλανδίας αποφάσισε να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα, που κυμαίνονται από 5.000 έως και 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη φύση της κακοποίησης.

Ερευνητές που ασχολούνται σε διεθνές επίπεδο με το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία υποστηρίζουν ότι το Βατικανό εδώ και χρόνια επιχειρεί να συγκαλύψει το εύρος, μιλώντας για περιορισμένα περιστατικά σε τοπικό επίπεδο, ενώ κατηγορούν για τους χειρισμούς του τον πάπα Βενέδικτο. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σταθερά καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ πιέζει τους επισκόπους να πάρουν μέτρα ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Από το 2009, όταν ξεκίνησε η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, το Βατικανό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της δικής του έρευνας για τις υποθέσεις, κυρίως αυτές στην Ιρλανδία, αλλά το πόρισμα δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2012.

(Πηγές: BBC, www.irishtimes.com, http://www.amnesty.org)