Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η διαφορά κουλτούρας και φιλοσοφίας που εξαρχής διέκρινε τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου, καθιστούσε εξαιρετικά προβληματική τη συγκατοίκησή τους στην «κίνηση των τριών», με τον Γιάννη Ραγκούση, ένα εσωκομματικό σχήμα που στη συνέχεια διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και του Ηλία Μόσιαλου.

Η σαφής διαφοροποίηση Λοβέρδου για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που τον φέρνει πιο κοντά στις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, και η άμεση απάντηση από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε και πάλι να διεξαχθούν εκλογές «όταν χρειαστεί», είναι σκηνές από τα μελλοντικά επεισόδια ενός φορτισμένου «διαζυγίου».

Μπορεί οι πρωταγωνιστές να υποστηρίζουν ότι δεν έχει επέλθει ρήγμα στις τάξεις τους, και ότι συνεχίζουν να μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ετοιμάζονται να προσυπογράψουν νέα διακήρυξη ιδεών, στην πραγματικότητα ωστόσο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν ότι λειτουργούν ως ενιαία οντότητα.

Και η διαπίστωση αυτή θα έχει τη σημασία της για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα επηρεάσει καθοριστικά τις ισορροπίες σε εσωκομματικό επίπεδο, και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν άλλα στελέχη, με ψυχολογία «ελεύθερου σκοπευτή», στην παρούσα συγκυρία.

Το βέβαιο είναι ότι, από τη στιγμή που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Λοβέρδο, με κυριότερο αντίπαλο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται πλέον να είναι και εκείνη με τη σειρά της υποψήφια. Όπως άλλωστε και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.