Νέα Υόρκη (UPD). Έξαλλοι στην Ουάσιγκτον, στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο IIF – Διεθνή ένωση Τραπεζών   αλλά και στην Αθήνα, στο υπουργείο εθνικής οικονομίας,  είναι   με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην ΝΥ κ. Θανάση Τσίτσα  ο οποίος  σύμφωνα με τα όσα περιήλθαν σε γνώση του Greek American News Agency, φέρεται να χρησιμοποιεί την θέση του στον ΑΝΤ1 προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλα, ξένα προς το σταθμό συμφέροντα ο οποίος ξεχωρίζει, έναντι άλλων μεγάλων ελληνικών  ΜΜΕ πράγματι για την ενημέρωση και την προβολή της  ελληνικής και διεθνούς ειδησεογραφίας. Ειδησεογραφία  η οποία χαρακτηρίζεται, και δικαίως μετρημένη και άκρως ισορροπημένη, δηλαδή παρακολουθείς άνετα ειδήσεις και ενημερώνεσαι για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο, και αυτή η επιτυχία  φαίνεται να πιστώνεται προσωπικά  στο δίδυμο Στρατή Λιαρέλη Μαρίας  Χούκλη και τους συνεργάτες τους.   Η οργή στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα, διότι περί οργής πρόκειται, όχι για τον ΑΝΤ1 αλλά για τον ανταποκριτή τους στην ΝΥ κ. Θανάση Τσίτσα  ειδικά μετά και το χθεσινό τηλεοπτικό  ρεπορτάζ   της 21 12 2011 ΑΝΤ1, το οποίο όπως είπε μεταξύ  άλλων ανώτατο στέλεχος του IIF στο Greek American News Agency «βρίθει ανακριβειών και στοχευμένης παραπληροφόρησης. Γεμάτο ψέματα και παραπληροφόρηση. Ανακατασκευή και πλήρη διαστροφή όσων κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο… »

Οι ενστάσεις και η ένταση που επικρατεί στην Ουάσιγκτον αλλά  και στην Αθήνα  μετά τα όσα μετέδωσε ο κ. Τσίτσας αφορούν στους ισχυρισμούς στην ανταπόκριση  του  ότι  «στελέχη του IIF, είναι ενοχλημένα με την συμπεριφορά το ύφος και το style του κ. Βενιζέλου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων»  χρεώνοντας ουσιαστικά το κόλλημα της όλης διαδικασίας στον υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο γραφείο του κ. Dallara  στην Ουάσιγκτον  η  ενόχληση έγινε εντονότερη, όταν έφτασε από την Αθήνα το πλήρες απομαγνητοφωνημένο και μεταφρασμένο το χθεσινό  ρεπορτάζ του κ. Τσίτσα  και   από τον ίδιο τον κύριο Dallara ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς ανακριβή και ολοκληρωτικά κατασκευασμένο αυτό που μεταδόθηκε ειδικά στο σημείο και στα όσα αφορούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  «Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Η σχέση μας με τον υπουργό είναι άψογη τα ζητήματα βρίσκονται αλλού και για αυτά όλα είναι ενημερωμένος ο ίδιος ο  έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος»  όπως χαρακτηριστικά είπε άλλο ανώτερο στέλεχος  του IIF στο greekamericannewsagency.  Αναφορικά  τώρα με  την ουσία του ρεπορτάζ και όσα μεταδόθηκαν, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις- μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών  IIF  τους οποίος εκπροσωπεί ο κ. C. Dallara – δεν σημειώνουν πρόοδο, το ανώτερο στέλεχος επιφυλάχθηκε να μπει στην ουσία, παραπέμποντας στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, και πάντως πριν τις 15/1/12  όπου αναμένεται, εκτός απροότπου,  ο κ. Charles Dallara να έχει προσωπική συνάντηση με τους κ. Αγγέλα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζύ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ελληνικό κούρεμα.

‘Το αληθές” -όπως είπε στο Greek American News Agency το οποίο επέμενε στην ανωνυμία του και την διαφύλαξη του απόρρητου της πηγής,  είναι ότι  “…πράγματι οι διαπραγματεύσεις συναντούν  και μάλιστα σοβαρότατα  εμπόδια, για αυτό και πριν το τέλος του χρόνου ο κ. Dallara θα δει  το δίδυμο Μέρκελ –  Σαρκοζύ- ακριβώς γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. αλλά οι λόγοι είναι παντελώς άσχετοι με όσα ανέφερε ο κύριος αυτός(σ.σ εννοεί τον Θανάση Τσίτσα)  στο ρεπορτάζ του”.

«Ο κ. Dallara λόγω της σοβαρότητος της υπόθεσης των διαπραγματεύσεων κατά την τελευταία συνάντηση του, συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την δημιουργία μιας ειδικής και ανεξάρτητης επιτροπής της οποίας μάλιστα  θα προΐσταται ο ίδιος κ. Παπαδήμος, ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά την γλώσσα των πιστωτών και την όλη διαδικασία αφενός,  και αφετέρου επειδή χαίρει μεγάλης και ιδιαίτερης εκτίμησης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Βενιζέλο.  Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτής της επιτροπής που έχει ζητηθεί η σύσταση της και με την ουσιαστική συμμετοχή όμως του  έλληνα υπουργού εθνικής οικονομίας κ. Βενιζέλου – είναι ο άνθρωπος που πλέον γνωρίζει άριστα την όλη διαδικασία – και ουδείς έχει πρόβλημα με εκείνον». «Αλλού είναι το πρόβλημα και έχει ενημερωθεί από τον κ. Dallara ο έλληνας πρωθυπουργός» μας είπε χαρακτηριστικά  το ίδιο ανώτερο  στέλεχος του IIF.

Και συμπλήρωσε « τα πάντα, επειδή πράγματι οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους (σ.σ.κούρεμα δηλαδή)    βρίσκονται όχι απλά σε κρίσιμη φάση  αλλά ίσως και  κάτι περισσότερο, θα εξαρτηθούν από την συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των πιστωτών κ. Dallara με τους κ. Σαρκοζύ και Μέρκελ τα προσεχή 24ωρα και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου 2012».

EΔΩ Η Επίσημη (στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο) ανακοίνωση και διάψευση από τον Charles Dallara και το IIF που εκδόθηκε σήμερα 22 12 2011 αμέσως μετά την αποκάλυψη του GreekAmericanNews Agency.com

Η ανακοίνωση της διάψευσης αναφέρει τα εξής:

“Ρεπορτάζ στην ελληνική τηλεόραση λανθασμένα ανέφερε ότι το IIF έχει επικρίνει τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για το χρέος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Charles Dallara δήλωσε: «Συνεχίζουμε να έχουμε  μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο κ. ο Βενιζέλο, καθώς και με τους άλλους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.”

Μάλιστα η ενόχληση  του  κ. Charles  Dallara  είναι τέτοια  και σε τέτοιο βαθμό , κάποιοι που μίλησαν με τον ίδιο τον κ. Dallara χαρακτήρισαν την στάση του οργισμένη για  τον συγκεκριμένο άνθρωπο (εννοούν τον Θανάση Τσίτσα)  για αυτό και  σε λίγες ώρες,  αναμένεται να εκδοθεί επίσημη διάψευση για όσα μετέδωσε χθες 21 12 2011 ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην ΝΥ κ. Θανάσης Τσίτσας.

Στο κείμενο της  διακριτικής διάψευσης η οποία  θα σφάζει  με το βαμβάκι τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1   θα γίνεται αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων,  παρόμοια ανακοίνωση είχε κυκλοφορήσει προ ημερών, άρα αφενός δεν υπάρχει λόγος για νέα ανακοίνωση επομένως  το βαθύτερο νόημα της σημερινής ανακοίνωσης,   και  χωρίς να αναφέρεται στον ΑΝΤ1, θα  είναι το πλήρες άδειασμα του κ. Θανάση Τσίτσα ενώ θα δίδεται έμφαση  μεταξύ άλλων και τις άριστες σχέσεις του κ. Charles Dallara (IIF)  με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Να σημειωθεί ότι τέτοια διάψευση εκδίδεται για πρώτη φορά, από τον συγκεκριμένο οργανισμό (IIF)  και αυτό εξηγεί και το σοβαρότατο ολίσθημα του συγκεκριμένου ανταποκριτή στην Νέα Υόρκη  Θανάση Τσίτσα ο οποίος  εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο μια σημαντική διαδικασία επί πλέον  «αν μη τι άλλο εκθέτει το πλέον έγκυρο μετρημένο και σοβαρό κανάλι τουλάχιστον στο επίπεδο των ειδήσεων το οποίο πόρρω απέχει από τον τρόπο μετάδοσης και ανάλυσης των γεγονότων από τα άλλα  επίσης  μεγάλα  ελληνικά ΜΜΕ»  όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον  και στην ΝΥ μιλώντας στο Greek American News Agency.

Πρόκειται συνεχίζει ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος «για ένα ανακριβές κείμενο (σ.σ. αναφέρεται στο απομαγνητοφωνημένο  κείμενο που έχουν στα γραφεία του IIF)  και γεμάτο κατασκευασμένα σενάρια που αν μη τι άλλο δεν βοηθούν για να μη πω δημιουργούν ήδη περεταίρω προβλήματα στην όλη διαδικασία»  φέρεται να είπε ο κ. Dallara σε στενό συνεργάτη του με τον οποίο επικοινώνησε το Greek American News Agency.

Η ενόχληση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό κούρεμα(PSI) , κ. Charles Dallara,   ο οποίος σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου  έσπευσε τηλεφωνικά  να καθησυχάσει  τον  έλληνα υπουργό εθνικής οικονομίας και αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο  σε επικοινωνία που είχαν με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες προσωπικά, αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τον οποίο συνομιλεί σχεδόν μια πολλές φορές και δυο ή και τρεις  φορές  την ημέρα, έγκειται στο γεγονός, όπως εξήγησε συνεργάτης του κ. Dallara στο Greek American News Agency «…ότι κ. Τσίτσας, τον οποίο επιτρέψτε μου να σας πω διαχωρίζω πλήρως από το κανάλι το οποίο και  θεωρώ αξιόπιστο και πολύ σοβαρό έναντι άλλων ελληνικών ΜΜΕ,  όπως και ο κ. Dallara, ότι με τα όσα  λέει και με τον τρόπο που τα διατυπώνει (σ.σ αναφέρεται στον Θ. Τσίτσα)  είναι σαν σε αρνητικό φωτογραφίας να πιστώνει στον κ. Dallara τις πληροφορίες του για την δήθεν δυσαρέσκεια του IIF εναντίον του κ. Βενιζέλου,   κάτι που αποτελεί μεγάλο ψέμα και ανακρίβεια! Σενάριο που  αδυνατώ να κατανοήσω την σκοπιμότητα του» είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ανάλογη, εντονότατη ενόχληση φυσικά υπήρξε και στην Αθήνα  στο γραφείο του κ. Βενιζέλου με το οποίο επικοινωνήσαμε προκειμένου να διασταυρώσουμε το όλο θέμα.  «…έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε  τα ίδια και τα ίδια με τους ίδιους και τους ίδιους, και να διαψεύδουμε τα ίδια και τα ίδια.  Τον συγκεκριμένο τον ξέρουμε αρκετά καλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.  Τα διαβάζουμε και απλά γελάμε τι άλλο να κάνουμε οι διαψεύσεις πια δεν έχουν κανένα νοήμα απολύτως” (*)1   

Εν τω μεταξύ σε νεότερη επικοινωνία που είχαμε με άλλον ανώτερο αξιωματούχο στο Υπουργείο Εθ. Οικονομίας μεταξύ  άλλων μας είπε  “Εργάζομαι στο υπουργείο καιρό και ουδείς πλέον δίδει σημασία στα όσα γράφει ή μεταδίδει ο κύριος αυτός.  Έχει τα δικά του συμφέροντα τα οποία δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο αντιπροσωπεύουν τον σταθμό στον οποίο εργάζεται. Λυπάμαι ειλικρινά το φαινόμενο ελπίζω δεν  είναι γενικό και να μην  αφορά ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κλάδο στην  Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με συγκεκριμένους ανταποκριτές ειδικά στην Νέα Υόρκη οι οποίοι, επιτρέψτε μου να πω, κάποιοι  φαίνεται πως  μάλλον εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και άλλα συμφέροντα   και όχι την ανεξάρτητη ενημέρωση ή μπορεί να οφείλεται και σε υπερβάλλοντα ζήλο και έτσι να εξηγούνται αυτές οι βλακείες που γράφονται κατά διαστήματα που εκθέτουν τους ίδιους τα ΜΜΕ που εργάζονται και την Ελλάδα.  Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγες…»  μας είπε ο επίσης στενότατος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου. (*)2 

Ενοχλημένος  όμως εμφανίζεται και ο Λουκάς Παπαδήμος  από την ανεξέλεγκτη πια κατάσταση των ΜΜΕ στην  Ελλάδα «…και ειδικά συγκεκριμένων εφημερίδων και καναλιών που κάθε άλλο παρά βοηθούν την χώρα με την στάση την συμπεριφορά και τα όσα καθημερινά μεταδίδουν ως προς την πορεία της χώρας», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο Greek American News Agency  άλλο  κυβερνητικό στέλεχος.

Τέλος για την ιστορία,  αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος κ. Θανάσης Τσίτσας  για παρόμοια περιστατικά απομακρύνθηκε  και από τον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΚΑΙ του οποίου υπήρξε ανταποκριτής  στο πρόσφατο παρελθόν ενώ αρκετές φορές  έχει χρησιμοποιήσει και την θέση του στην ελευθεροτυπία για να βάλει εναντίον συναδέλφων του με στοχευμένα δυσφημιστικά σχόλια για αυτό και εκκρεμούν εις βάρος του- και από συναδέλφους του- μηνύσεις και αγωγές για συστηματική συκοφαντική δυσφήμιση κατ επάγγελμα κατά σύστημα και κατά συρροή. 

Σε υψηλά κλιμάκια και αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης του Γιώργου Παπανδρέου και εκείνων του Κώστα Καραμανλή ο συγκεκριμένος χαρακτηρίζεται στα κείμενα και τις ανταποκρίσεις του από προσωπική εμπάθεια με χαρακτηρισμούς που απάδουν του υψηλού λειτουργήματος που οφείλει να υπηρετεί ο δημοσιογράφος.  

Εμείς από την πλευρά μας ως GreekAmericanNewsAgency να σημειώσουμε ότι είναι κρίμα για την ελληνική δημοσιογραφία να υπάρχουν τέτοια θλιβερά  φαινόμενα, τα οποία εκθέτουν αν μη τι άλλο το σύνολο του κλάδου η πλειοψηφία του οποίου θέλουμε να πιστεύουμε ότι και έντιμοι εξακολουθούν να παραμένουν και με αυξημένο ήθος και κύρος αν και δυστυχώς ο κανόνας πια είναι η κυριαρχία των ολίγων διαπλεκομένων και εμπλεκόμενων σε συμφέροντα ξένα και αλλότρια  από τους στόχους της ελεύθερης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης και έντιμης με ήθος ενημέρωσης των πολιτών. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκαζόμαστε να διαψεύσουμε από αυτό εδώ το πρακτορείο “ειδήσεις” συναδέλφων που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που ενίοτε τους έχει εμπιστευθεί κάθε φορά κάποιο ΜΜΕ στην Ελλάδα.  

Ας είναι, εδώ στην Νέα Υόρκη το φαινόμενο πια είναι συνηθισμένο και οι εξαιρέσεις  είναι πια που πιστοποιούν τον γενικό κανόνα της αθλιότητας στην στοχευμένη και με σκοπό παραπληροφόρηση, ενίοτε με λάσπες ύβρεις,   και συναδελφικά μαχαιρώματα… Α.Σ. 

(*)1  (*)2 αφαιρέθηκαν και συμπληρώθηκαν μοτ -α- μο επακριβώς οι φράσεις που μας μεταφέρθηκαν από τις συγκεκριμένες πηγές  μετά από νεότερη off the record  επικοινωνία που είχαμε μαζί τους μετά την ανάρτητηση του αρχικού ρεπορτάζ και με την δέσμευση εκ μέρους μας ότι δεν θα αναφερθούν οι χαρακτηρισμοί για πρόσωπα και καταστάσεις  που μας ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της of the record επικοινωνίας μας για τις ανάγκες του ρεπορτάζ εξ ου και απαλήφθηκε οι φράση “Ντρέπομαι” αν και μας τονίστηκε ότι πράγματι “ντρεπόμαστε για όλα αυτά”.