Νέα Υόρκη. Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

 «Η Ελλάδα έχει μια ιστορία χιλιετηρίδων. Έχει ένα μεγάλο πολιτισμό και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της.  Έχουμε πίστη για το μέλλον. Σύντομα η πατρίδα μας θα ξανά σηκωθεί και πάλι όρθια. Θα δυναμώσει. Έχουμε εσάς. Έχουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε την Εκκλησία μας. Έχουμε την πατρίδα μας. Εσείς εδώ οι έλληνες της Αμερικής αποτελείτε το τρανό παράδειγμα όπως και οι άλλοι όπου γης Έλληνες, για το τι μπορεί και ως που μπορούμε να φτάσουμε ως έθνος. Έχετε πίστη.» Με αυτά τα λόγια σε ένα αρκετά έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Πρέσβης κυρία Άγη Μπαλτά  την Πέμπτη 22  Δεκεμβρίου, ενώπιον 10αδων μελών στελεχών   της ηγεσίας της ΕλληνοΑμερικανικής και ΕλληνοΚυπριακής Κοινότητας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου  Αμερικής Δημητρίου  αποδέχθηκε με σεμνότητα και σεβασμό τους τίτλους τιμής που τις απένειμε σύσσωμη η ηγεσία της Κυπριακής Κοινότητας  για την γεμάτη καρπούς 4ετη θητεία της στην ΝΥ.

 

Την Πρέσβη κ. Μπαλτά που αποχωρεί από την Νέα Υόρκη μετά από μια θητεία γεμάτη έργο ουσίας σε καυτά θέματα και μάλιστα μερικά εκ των οποίων μείζονος εθνικής σημασία , δράση και ενέργειες  που μόνον τα αρχεία των διπλωματικών υπηρεσιών μπορούν  να αξιολογήσουν  μέσα από τις εκθέσεις την δράση της, ψήγματα της οποίας γνωρίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων στην Αμερική  και για την οποία το τελευταίο διάστημα βραβεύτηκε σχεδόν ομόφωνα από ολόκληρη την Ελληνική Κοινότητα των ΗΠΑ στην Νέα Υόρκη. Η γενική πρόξενος Πρέσβης κ. Άγη Μπαλτά τιμήθηκε ξεχωριστά, από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια  Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα(ΠΣΕΚΑ) η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και  Κυπριακούς  συλλόγους  σε μια μεγάλη  εορταστικού χαρακτήρα εκδήλωση που οργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στο πασίγνωστο κέντρο υποδοχής των ελληνικών εκδηλώσεων της οικογένειας Δημητρίου και Γεωργίας Καλοϊδή στο Terrace On The Park.

 

Την κυρία Μπαλτά προσήλθαν για να  αποχαιρετίσουν 10αδες προσωπικότητες αλλά απλοί άνθρωποι που στάθηκε δίπλα τους στα καθημερινά τους προβλήματα και την επαφή τους μαζί τους στο γενικό προξενείο το οποίο πραγματικά είχε καταστήσει σπίτι για κάθε Έλληνα και Κύπριο.

«Ήρθα σε μια δύσκολη εποχή στην ΝΥ, το 2008 όταν άρχιζε η μεγάλη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας. Κρίση που μοιραία χτύπησε και την χώρα μας. Δουλέψαμε μαζί και σας ευχαριστώ πολύ. Σας είμαι ευγνώμων διότι μας κάνετε  υπερήφανους. Φεύγω με γεμάτη καρδιά και με την ξεχωριστή ευλογία που παίρνω μαζί μου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τις ευκαιρίες που έδωσε να έχουμε μια στενή και καλή συνεργασία. Ευχαριστώ όλους σας. Έναν προς έναν. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και θέλω να σας πω να μείνετε δίπλα στην πατρίδα. είστε ένα μεγάλο ζωντανό , δραστήριο και ενεργό κομμάτι του παγκόσμιου ελληνισμού. Κάναμε πολλά μαζί αλλά χωρίς εσάς δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Χωρίς την δική σας στήριξη. Ότι  κάνουμε το κάνουμε για την πατρίδα που αγαπάμε. Για την Κύπρο μας που αγάπησα μέσα από τις διηγήσεις για την  Κυρήνεια του συζύγου μου πρέσβη κ. Αλεξανδρή και του πατέρα του που επίσης υπήρξε πρέσβης στην Κύπρο. Έχω πολλές και ωραίες αναμνήσεις και αυτές θα μου δίνουν δύναμη εκεί που πάω. Δεν θα ήθελα να μπω σε ονοματολογία είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θα ήθελα να ευχαριστήσω που φοβάμαι πως μπορεί να ξεχάσω κάποιον. Σας ευχαριστώ θερμότατα όλους.   Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον κ. Πανίκο Παπανικολάου. Ήταν αυτός που μου άνοιξε το σπίτι της Κύπρου. Που στάθηκε μαζί με όλα τα στελέχη της ομάδος που πάει τα ελληνικά ζητήματα στην Ουάσιγκτον ενώπιον της Αμερικανικής διοίκησης και θέλω με την σημερινή ευκαιρία να τους ευχαριστήσω όλους. Όλους σας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Δημήτριος ο οποίος απηύθυνε θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό, επικεντρώνοντας στην προσωπικότητα της κας Μπαλτά, καθώς ο μητροπολίτης Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελος. Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή και ο κόσμος έδειχνε  χαρούμενος, και κάθε ένας είχε να πει το δικό του καλό λόγο για την κ. Μπαλτά. Άλλος ότι ήταν «η καλύτερη Γενική πρόξενος των πολλών τελευταίων χρόνων», άλλος ότι «την αισθανόμαστε τόσο κοντά μας», άλλος ότι «θα μας λείψει», ανθρώπινα συναισθήματα, εκφράσεις και σκέψεις που το χαλαρό και γιορτινό κλίμα άφηνε να βγουν αβίαστα.

Η Γενική Πρόξενος, Πρέσβης κ. Άγη Μπαλτά  μετά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων κατευθύνθηκε προς το τραπέζι των δημοσιογράφων κάθισε και συζήτησε μαζί τους  ενώ  χαιρέτισε έναν προς ένα ευχαριστώντας όλους για την συνεργασία που είχαν μαζί της.  Ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Έθνος και το Mega, ο Πανίκος Παναγιώτου από το ΑΠΕ και το NGTV, ο Δημήτρης Φίλιος από το Cosmos FM, η Ιουστίνη Φραγκούλη ανταποκρίτρια στο ΑΠΕ στον Καναδά, η οποία ήρθε από το Μόντρεαλ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό και το γιο της, ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος από το GreekAmericanNewsAgency και το Πρώτο Θέμα, η Δέσποινα Συριοπούλου από το GreekAmericanNewsAgency και την Real News, η Ρεβέκα Παπαδοπούλου από την Greek News, ο Απόστολος Ζουπανιώτης, εκδότης της Greek News, ο Μάνος Γαλάνης, ο Ηλίας Νεοφυτίδης από το Μακεδονία TV, η Ιωάννα Γιαννοπούλου από το Cosmos Fm, ο γνωστός φωτογράφος της Αρχιεπισκοπής, Δημήτρης Πανάγος, και ο επίσης γνωστός στην Ομογένεια για τις φωτογραφίες του Φώτης Παπαγερμανός  παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για τιμήσουν την κα Μπαλτά, έχοντας ο καθένας να πει κάτι διαφορετικό, αλλά το ίδιο ξεχωριστό για την Γυναίκα που στάθηκε επάξια στο ρόλο της και αντεπεξήλθε με αποτελεσματικότητα στο έργο της.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, με πολύ χιούμορ από ορισμένους, πειράγματα, χριστουγεννιάτικη διάθεση, κέφι, ενώ στο γλέντι που ακολούθησε η κα Φραγκούλη, με την κα Γιαννοπούλου επέδειξαν τις ικανότητές τους σε ένα άκρως αντρικό χορό, στο ζεϊμπέκικο, και μάλιστα αυτό «της Ευδοκίας». Αισθητή ωστόσο ήταν η απουσία του Εθνικού Κήρυκα από την εκδήλωση.

Η βραδιά επεφύλασσε και μια έκπληξη για τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, τον κ. Πανίκο Παπανικολάου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε τα γενέθλιά του. Η τούρτα ήταν έτοιμη για να σβήσει τα κεράκια ενώ στην ηχητική υπόκρουση δεν ήταν το πολύ γνωστό “Happy Birthday”, αλλά «Ο πενηντάρης» του Γιώργου Ζαμπέτα!!! Κάτι φαίνεται θα ήθελαν να του πουν…! Όλοι σιγοτραγούδησαν και εύχονταν στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, με την σκυτάλη να παραλαμβάνει στην συνέχεια και πάλι η ορχήστρα για να διασκεδάσει τους παρευρισκομένους.

Παρακολουθείστε ορισμένα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την εκδήλωση.

Video 1 Πανίκος Παπανικολάου πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

{youtube width="640" height="510"}m0JjSuyY49k[/youtube]

Video 2 Φίλιπ Κρίστοφερ Πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα(ΠΣΕΚΑ)

{youtube width="640" height="510"}PSgV3szjxKk [/youtube]

Video 3 βράβευση από τοπικό κυπριακό σύλλογο

{youtube width="640" height="510"}IInm5QpqNic[/youtube]

Η Κυρία Μπαλτά αναχωρεί για την Χιλή, επόμενη θητεία στις 10 Ιανουραίου και στην θέση της την διαδέχεται ως γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη  ο διπλωμάτης κ. Γιώργος  Ηλιόπουλος  ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα εντός του Ιανουαρίου.