Κρίσιμη χρονιά για την βιωσιμότητα του ευρώ το 2012 σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που δόθηκε πριν από λίγο στην δημοσιότητα,  του γνωστού IIF, το οποίο εκ μέρους των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα διαπραγματεύεται την ανταλλαγή ομολόγων με το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 50%.

Γενικότερα το IIF προβλέπει ύφεση για το 2012 για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8%, μετά από 3,2% το 2011.

Πιο συγκεκριμένα, για την Για την Ευρώπη, το 2012 είναι η χρονιά που θα κρίνει την βιωσιμότητα του ευρώ και της ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι του IIF επικεντρώνουν στα 4 R (Recession-ύφεση, Refinancing-αναχρηματοδότηση, Reform-μεταρρύθμιση, Restructuring-αναδιάρθρωση) τη ώρα που η περιοχή προσπαθεί να αποκαταστήσει την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητά της.

1. Ύφεση: όπως καταγράφουν οι οικονομολόγοι του IIF, η περιοχή έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ύφεσης, μια διαδικασία, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη.

2. Αναχρηματοδότηση: οι επιβαρύνσεις της αναχρηματοδότησης με μεγάλο εξωτερικό χρέος – η μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της περίπτωσης της Ιταλίας.

3. Μεταρρύθμιση: Η ταχεία μετάβαση από τις προτεινόμενες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις από την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σε μια σειρά από τροποποιήσεις της Συνθήκης αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο για το 1ο τρίμηνο του 2012, αφήνοντας –όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι του IIF- την περιοχή ευάλωτη σε απρόβλεπτους πολιτικούς ανέμους.

4. Αναδιάρθρωση: Η ανταλλαγή ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012.

Κατά τα άλλα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές θα είναι συγκρατημένος,  καθώς το ίδιο συγκρατημένος θα είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης (επέκτασης) του ιδιωτικού τομέα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Στην Ιαπωνία ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει το 1,9%, ύστερα από το – 0,9%.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου brent θα μειωθούν , φτάνοντας στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι και το τέλος του 2012, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, συγκριτικά με την μικρή ζήτηση στην Ευρώπη.

Επίσης, οι προοπτικές ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική εξακολουθούν να είναι μεγάλες, ωστόσο το 2012 αναμένεται οι δείκτες το 2012 θα σημειώσουν πτώση. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,4% από 3,9%, όταν οι προβλέψεις για την Ευρώπη δείχνουν επιβράδυνση το 2012 από 4,6% σε 2,7%, στην Αφρική και Μέση Ανατολή, επίσης, επιβράδυνση από 4,6% σε 3,4% 2012.

Από την άλλη πλευρά, η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού η ανάπτυξη που σημειώθηκε φέτος της τάξεως του 7,7%, το 2012 θα υποχωρήσει ελάχιστα στο 7,4%, με την Κίνα να κινείται από 9,3% το 2011 στο 8,6% το 2012, και την Ινδία από το 7,0% το 2011 στο 6,5% ρυθμού ανάπτυξης το 2012.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ