Του Κώστα Πικραμένου*

Το καθεστώς Ασάντ (στη Συρία) βρίσκεται υπό κλιμακούμενη εσωτερική πίεση από τα μέσα Φλεβάρη 2011. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων όσον αφορά στους στόχους της «επανάστασης» αλλά κυρίως στη διαχείρηση της επόμενης ημέρας της μετά – Ασάντ εποχής.

Από τον Ιούνιο 2011 (Συνδιάσκεψη Αττάλειας) υφίσταται μία συντονιστική επιτροπή όπου εκπροσωπούνται διάφορες ομάδες συμφερόντων και κινήματα. Η επιτροπή αυτή οδήγησε στη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Συρίας όπου η επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θεωρείται  δεδομένη. Όσον αφορά την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλώσεων εντός της Συρίας, οι Τοπικές Λαϊκές Επιτροπές έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών. Μέχρι σήμερα περίπου 5000 Σύριοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά και εκατοντάδες μέλη του Συριακού Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας του καθεστώτος Ασάντ.

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις/δολοφονίες εντός της Συρίας διεξάγεται ένας διπλωματικός, οικονομικός και «βρώμικος» πόλεμος.

Στο διπλωματικό πόλεμο περιλαμβάνονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στις συναντήσεις του Καϊρου με τη συμμετοχή της Τουρκίας που έχει καθεστώς παρατηρητή. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αποβολή της Συρίας από κράτος μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και η απαγόρευση σε προσωπικότητες – κλειδιά του καθεστώτος Ασάντ να μεταβούν σε Αραβικές χώρες. Ο Λίβανος και το Ιράκ δήλωσαν παρόν στα πλαίσια των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέρο σε σχέδια-αποφάσεις των Δυτικών.

Στον οικονομικό πόλεμο περιλαμβάνονται τα μονομερή μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ΕΕ,Τουρκία και Αραβικός Σύνδεσμος περί παγώματος περιουσιακών στοιχείων μελών του καθεστώτος Ασάντ, παύσης εργασιών μεγαλών Δυτικών πολυεθνικών στη Συρία, ακύρωσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, απαγόρευση εργασιών με το τραπεζικό κλάδο της Συρίας και διακοπής του διμερούς εμπορίου Συρίας – Αράβων. Υπολογίζεται ότι το εμπάργκο έναντι της Συρίας θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και έλλειψη βασικών αγαθών που θα στρέψει τη κοινή γνώμη ενάντια στο καθεστώς Ασάντ

Ο «βρώμικος πόλεμος» αφορά στον εξοπλισμό, εκπαίδευση, συντονισμό των λιποτακτών Σουνιτών στρατιωτών οι οποίοι προς το παρόν διαθέτουν υποτυπώδη οπλισμό και δραστηριοποιούνται στις περιοχές που συνορεύουν με το Χατάι (Αλεξανδρέττα, Αντιόχεια). Ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας αλλά και πράκτορες της CIA έχουν αναλάβει τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό των συγκεκριμένων αντάρτικων ομάδων. Παράλληλα επιχειρείται επαφή με Αλεβίτες Στρατηγούς προκειμένου να δρομολογηθεί σενάριο πραξικοπήματος ενάντια στην οικογένεια Ασάντ. Σημαντικός παράγοντας σε περίπτωση πραξικοπήματος είναι η παρουσία 300 χιλ κληρωτών Σουνιτών στρατιωτών αλλά και η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από Σουνίτη Στρατηγό.

Τα ως άνω μέτρα έχουν ως στόχο την πτώση του καθεστώτος εντός εβδομάδων ή μερικών μηνών. Ο Ασάντ «θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του» και ετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο. Ήδη έχει μεταφέρει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας συστοιχίες πυραύλων Scud D μερικές εκ των οποίων φέρουν χημικές κεφαλές. Παράλληλα προμηθεύτηκε 72 πυραύλους εδάφους – θαλάσσης Yakhont (Ρωσικής προέλευσης) σε περίπτωση που υπάρξει σχέδιο απόβασης Νατοϊκών. Την ίδια στιγμή τεθωρακισμένες μεραρχίες βρίσκονται στα σύνορα με την Ιορδανία όπου σύνταγμα Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων έχει σταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Βασιλιά Χουσέιν της Ιορδανίας. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασραλλά επιθεώρησε τις μονάδες της Σιιτικής οργάνωσης και ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών.

Το Ιράν δήλωσε ότι οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ καλύπτουν όλο το Ισραήλ και η απάντηση θα είναι αποκαλυπτική. Ρωσικά και Αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται ανοικτά της Συρίας. Ισραηλινές πηγές μιλούν για πόλεμο μέχρι τις 15 Γενάρη 2012.

Αυτό όμως που ανησυχεί Δυτικούς, Τούρκους, Άραβες και Ισραήλ είναι η επόμενη ημέρα χωρίς Ασάντ. Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου είναι ορατός έχοντας ως παράδειγμα το Ιράκ. Αλεβίτες και Χριστιανοί πρόκειται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς μέσω Λιβάνου με προορισμό την Ευρώπη. Οι Κούρδοι θα βρεθούν σε δυσχερή θέση καθώς το νέο καθεστώς της Δαμασκού (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) θα είναι επιρρεπές στην πίεση της Τουρκίας. Είναι πολύ πιθανό να αναγνωριστούν από το νέο καθεστώς επίσημα τα Κατεχόμενα ως ΤΔΒΚ και να οριστεί η μεταξύ τους ΑΟΖ. Η γέφυρα της Χεζμπολάχ με το Ιράν (μέσω Συρίας) θα διακοπεί οδηγώντας σε απομόνωση τους Σιιτές του Λιβάνου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο λόγω της ανασφάλειας που θα νιώθει η Χεζμπολάχ. Η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί και σε συνδυασμό με το αδύνατο ευρώ (1,3 δολάρια εχτές) θα οδηγήσει σε νέα κρίση τις Ευρωπαικές οικονομίες και βέβαια την Ελληνική. Οφείλουμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς αργά ή γρήγορα θα λάβουν δραματικές διαστάσεις. Αράγε ο κ. Παπαδήμος, λετε να έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης; …Καλά Χριστούγεννα!

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τα διπλωματικα έγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com