Του Παναγιώτη Στάθη 

Στο αρχείο  καταλήγουν οι καταγγελίες των δυο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, μετά την έρευνα – εξπρές που διενεργήθηκε στον Άρειο Πάγο. Ο επιθεωρητής δικαστηρίων, Φώτης Μακρής, στο πόρισμα που συνέταξε και αποκαλύπτει το Capital.gr χαρακτηρίζει παρορμητικές τις αντιδράσεις των δυο εισαγγελέων και θεωρεί ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Εχω τη γνώμη ότι η αίτησή τους υπήρξε παρορμητική και εκπορεύτηκε από την υπερβολική ευαισθησία τους και από την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους, όπως πιστεύουν, στην εκτέλεση του καθήκοντός τους».
Στο υπόμνημά τους όμως οι δυο εισαγγελείς αποφεύγουν κι εκείνοι να αναφερθούν σε ονόματα και σημειώνουν: «δεν θα εκτραπούμε από τον προεκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργείας μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας. Δεν έχει νόημα, άλλωστε, να επικεντρωθούμε και εστιάσωμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει (και είναι γνωστό ΣΕ ΟΛΟΥΣ ότι συμβαίνει), ουδόλως όμως μας επηρεάζει στην δικαστική υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παραλλήλως και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίον δεν μας επηρεάζει απλώς, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ ΜΑΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ».

Στον υπουργό δικαιοσύνης το αίτημα αντικατάστασης 


Το θέμα της αντικατάστασης των δυο εισαγγελέων πάντως είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να στείλει ερώτημα στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για να αποφασίσει.

Δικαστικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και είτε ο κ. Παπαϊωάννου δεν θα στείλει καν το ερώτημα είτε το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο θα διορίσει και πάλι τους δυο εισαγγελείς, όπως είχε από χθες σημειώσει το Capital.gr.

Σε κάθε περίπτωση πηγές από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι το νομοθετικό καθεστώς για το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα λειτουργεί άριστα και δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται οι δυο εισαγγελείς  οι οποίοι θα παραμείνουν στην θέση τους αφού η επίμαχη τροπολογία για αντικατάσταση από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα αποσυρθεί, ενώ ταυτόχρονα δεν διασαλεύεται και η «τάξη» στους κόλπους της δικαιοσύνης με την παράθεση ονομάτων από τα οποία υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν παρεμβάσεις οι δυο εισαγγελείς.

Το πόρισμα του επιθεωρητή δικαστηρίων 


Το πλήρες πόρισμα του επιθεωρητή δικαστηρίων Φώτη Μακρή, έχει ως εξής: 

“Εχω την τιμή, σε εκτέλεση της 5479/29-12-11 παραγγελίας σας που αφορά τη διευκρίνιση της από 28-11-11 αιτήσεως – παραίτησης των Αντεισαγγελέων Εφετών Αθηνών 1)Γρηγόρη Πεπόνη και 2) Σπυρίδωνος Μουζακίτη από τα καθήκοντά τους ως Εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος να σας γνωρίσω τα ακόλουθα: 

Από τις από 29-12-11 έγγραφες εξηγήσεις και τις προφορικές διευκρινίσεις που μου παρέσχον σήμερα οι ανωτέρω εισαγγελικοί λειτουργοί προκύπτει ότι ο λόγος που υπαγόρευσε την υποβολή της αιτήσεως αντικαταστάσεώς τους είναι αποκλειστικώς και μόνο η αποστολή σ’ αυτούς εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών σχεδίου νόμου, με τις διατάξεις του οποίου ο ρόλος του εισαγγελέως του οικονομικού εγκλήματος θα ανατίθετο σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με άμεση συνέπεια την κατάργησή τους. Η αντικατάστασή τους με μεταβολή του νομικού πλαισίου της λειτουργίας τους ερμηνεύθηκε απ’ αυτός ότι ενδεχομένως η δράση τους ενόχλησε κάποιους επιχειρηματικούς παράγοντες του τόπου ή διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι θορυβηθέντες δρομολόγησαν την κατάργησή τους. 

Εν κατακλείδι, έχω τη γνώμη ότι η αίτησή τους υπήρξε παρορμητική και εκπορεύθηκε από την υπερβολική ευαισθησία τους και από την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους,  όπως πιστεύουν στην εκτέλεση του καθήκοντός τους. Δεν προέκυψε όπως επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο τους από οποιονδήποτε και παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα ή ιδιαίτερη επεξήγηση του κειμένου της αιτήσεώς τους για την αντικατάστασή τους”.