Του Φάνη Παπαθανασίου, aixmi.gr

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα -που ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ- εκτιμάται από πολλούς ότι ανοίγουν ένα τεράστιο θέμα που, ίσως, φέρει στο φως και νέα στοιχεία για επιχειρήσεις Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Όταν πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκινούσε την κάθαρση του “βαθέως κράτους” με την εξάρθρωση της ακροδεξιάς στρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον» κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία για τη δραστηριότητα του (τουρκικού) παρακράτους στην Ελλάδα.

 

Το σύστημα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας είναι τοσο περίπλοκο και δαιδαλώδες, ώστε ακόμη και ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι συμβιβασμένος με την ιδέα ότι μπορεί να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες, όπως μου έλεγε πέρυσι τον Οκτώβριο ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, όταν τον είχα συναντήσει στα γραφεία της «Μιλιέτ» στην Κωνσταντινούπολη.

 

Στη συνάντησή μας, μου είχε πει συγκλονιστικά πράγματα σχετικά με τη διείσδυση στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες, οπαδών του κινήματος του πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν είναι εκφραστής του μετριοπαθούς Ισλάμ και ο ηγέτης ενός σύγχρονα οργανωμένου ισλαμικού κινήματος πολιτών με δίκτυο σχολείων και πανεπιστημίων, με επιχειρήσεις και Τράπεζες, με το εκδοτικό συγκρότημα Ζαμάν και άλλα ΜΜΕ.

Την τελευταία δεκαετία το κίνημα Γκιουλέν, με τις ευλογίες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος στην Τουρκική κοινωνία κι έχει ανατρέψει τις ισορροπίες με τους Κεμαλιστές που παλιότερα ήλεγχαν απόλυτα τις κρατικές υπηρεσίες. Ο Νεντίμ Σενέρ μου είχε μιλήσει για τον έλεγχο της ΜΙΤ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών απο ανθρώπους του Γκιουλέν και για τις αλλαγές στις υπηρεσίες πληροφοριών. Απο τους ακροδεξιούς “Γκρίζους Λύκους” στην πρώτη γραμμή πλέον μπαίνουν ομάδες ισλαμιστών που, σε πρώτο στάδιο, έχουν ξεκάθαρο στόχο να απομονώσουν και να εξαρθρώσουν τους εκφραστές και τις αξίες της Κεμαλισμού. Ο Σενέρ πιστεύει ότι σε όλα τα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, από τους φοιτητές μέχρι τους επιχειρηματίες, υπάρχει φόβος γιατί όλοι ανησυχούν ότι μπορεί να παρακολουθούνται -αλλά κι όλοι φοβούνται να βγούν δημόσια να μιλήσουν.

Αυτή η συνάντησή μου με τον Νεντίμ Σενέρ ήταν η τελευταία. Ενα μήνα αργότερα συνελήφθη και ακόμα κρατείται στις Τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με συναδέλφους του στη «Μιλιέτ» συνελήφθη γιατί ερευνούσε πιθανές διασυνδέσεις του αργηγού της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης με το κίνημα Γκιουλέν. Αρχηγός της ΜΙΤ έχει αναλάβει ο Χακάν Φιντάν, πρώην σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και οπαδός των ιδεών του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ανέλαβε με την εντολή να καθαρίσει τους Κεμαλικούς, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι μέχρι που αντέχει η Τουρκία να φτάσει τη σύγκρουση με το κατεστημένο των μυστικών υπηρεσιών και, κυρίως, αν μπορεί να παραδεχτεί “βρώμικες δουλειές” εκτός Τουρκίας, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Όλα αυτά ενόσω η Τουρκία είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους αυτονομιστές και ο μεγάλος πονοκέφαλος των μυστικών υπηρεσιών είναι πώς θα καταφέρει να ελέγξει τα αντίποινα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.Ένας γνωστός αρθρογράφος έγραψε ότι «άνθρωπος της χρονιάς» στην Τουρκία πρέπει να είναι ο Αϊχάν Τσαρκίν, αρχιεκτελεστής μιάς δολοφονικής ομάδας της ΜΙΤ, που τώρα είναι στην φυλακή κατηγορούμενος στην δίκη Εργκένεκον. Έχει ομολογήσει δολοφονίες εκατοντάδων ατόμων, υποδεικνύοντας μάλιστα και τον τόπο όπου τους έθαψε… Οι αποκαλύψεις του ήταν η αφορμή για τις δηλώσεις Γιλμάζ σχετικά με τους εμπρησμούς δασών απο Τούρκους πράκτορες στην Ελλάδα.

Η Αθήνα θα επιμείνει να ζητά απο την Αγκυρα διερεύνηση της υπόθεσης και εξηγήσεις.Είναι σίγουρο ότι τις περισσότερες “βρώμικες δουλειές”, εντός και εκτός Τουρκίας, συνεχίζουν να τις αναλαμβάνουν ομάδες πρακτόρων που έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, όπως είναι βέβαιο ότι με διαφορετικούς πλέον στόχους η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ έχουν επαναφέρει την καψυποψία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο όπου επικρατεί πλήρης στασιμότητα. Αν δε γίνει προσπάθεια απο την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να υπάρξει διερεύνηση, ώστε να μπορέσει να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Σταύρο Δήμα, και αν δεν υπαρξει βούληση ν’ αρχίσουν πάλι πολιτικές επαφές στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, η καχυποψία και η δυσπιστία μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις…

*Ο Φάνης Παπαθανασίου είναι διπλωματικός συντάκτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ.