Σύντομη ιστορική αναδρομή του Υποναυάρχου ε.α Σωτηρίου Γεωργιάδη ΠΝ

Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στον Β΄ ΠΠ, συνέβησαν συγκλονιστικά περιστατικά, πολλά από τα οποία είτε παραβλέφτηκαν, είτε γρήγορα ξεχάστηκαν. Ένα από αυτά, που δεν είχε μέχρι τώρα γίνει γνωστό, και αναδεικνύει την απίστευτη σκληρότητα των ανθρώπων στον πόλεμο, περιγράφεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2011 από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο CORONET, με τίτλο ROGUE MALE. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται κυρίως στη δράση στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της Ιταλικής, Γερμανικής και Βουλγαρικής κατοχής της πατρίδας μας στον Β΄ ΠΠ, στρατιωτικών πρακτόρων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ελεγχόμενων από περιφερειακό κλιμάκιο της Υπηρεσίας Special Operations Executive (SOE), που βρισκόταν στην Αίγυπτο. Η SOE, με κύρια έδρα το Λονδίνο, είχε συσταθεί κατόπιν εντολών του Βρετανού Πρωθυπουργού Winston Churchill, γιά να διοργανώσει και ενισχύσει ένοπλες ανταρτικές ομάδες στην κατεχόμενη Ευρώπη, προκειμένου αυτές να παρενοχλούν τις δυνάμεις κατοχής του Άξονα με δολιοφθορές και ένοπλη δράση.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας στον Β΄ ΠΠ, στο βουνό Γκιώνα,  στην περιοχή του Νομού Φωκίδας, δρούσαν, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της στερεάς Ελλάδας, κυρίως αντάρτες του ΕΛΑΣ και στρατιωτικοί πράκτορες της SOE, οι οποίοι τροφοδοτούσαν με χρυσές λίρες, οπλισμό και πυρομαχικά διάφορες ένοπλες Ελληνικές ανταρτικές ομάδες και προσπαθούσαν να τις κατευθύνουν στα πλαίσια των εντολών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, που βρισκόταν στην Αίγυπτο, σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των κατακτητών.

Στην ανωτέρω περιοχή, την άνοιξη του 1944, μαζί με τους Έλληνες αντάρτες του ΕΛΑΣ και τους στρατιωτικούς πράκτορες της βρετανικής κοινοπολιτείας της SOE, βρίσκονταν και Γερμανοί, καθώς και Ρώσοι, Πολωνοί και  άλλοι στρατιωτικοί, που είχαν αυτομολήσει από τα στρατεύματα κατοχής και συνέπρατταν με τους Έλληνες αντάρτες και τους πράκτορες της SOE.  Επικεφαλής των πρακτόρων της SOE στην προαναφερόμενη περιοχή, ήταν ο ήδη περιώνυμος από την δράση του στην Ελλάδα βρετανός Major Geoffrey Gordon-Creed, ο οποίος το 1943 ανέλαβε και έφερε επιτυχέστατα σε πέρας την ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού, μαζί με λίγους εξαιρετικά τολμηρούς, ριψοκίνδυνους και έμπειρους δολειοφθορείς της βρετανικής κοινοπολιτείας, χωρίς καμία βοήθεια από τους εκεί Έλληνες ένοπλους αντάρτες του ΕΛΑΣ, διότι το ΚΚΕ, υπό τον πλήρη έλεγχο του οποίου βρισκόταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, δήλωσε τελικά ότι δεν θεωρούσε την επιχείρηση επιτεύξιμη.  Ας σημειωθεί ότι η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού ήταν πάρα πολύ πιό επικίνδυνη και κατά πολύ δυσκολότερη επιχείρηση, από την προηγηθείσα το 1942 ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από πράκτορες της βρετανικής κοινοπολιτείας, με την σύμπραξη Ελλήνων ενόπλων ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Η Γερμανία του Hitler διατηρούσε δύο ξεχωριστές και μη εν γένει συνεργαζόμενες, αλλά μάλλον ανταγωνιζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών, την ABWEHR, υπό τον Ναύαρχο Wilhelm Canaris και την Sicherheitsdienst (SD) των SS, υπό τον Reichsfuehrer, Heinrich Himmler. Περί το τέλος του Β΄ ΠΠ η SD των SS, απορρόφησε την APWEHR, ο Ναύαρχος Canaris μετατέθηκε, έπεσε σε δυσμένεια και τελικά απαγχονίστηκε αρχές Απριλίου του 1945, θεωρηθείς συμμέτοχος στην τελευταία από τις 42 και σημαντικότερη ανεπιτυχή απόπειρα κατά της ζωής του Hitler, που έγινε από Γερμανούς Αξιωματικούς με πρωτεργάτη τον ανάπηρο του Β΄ ΠΠ Colonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg τον Ιούλιο του 1944.

Γερμανοί πράκτορες της ABWEHR και της SD είχαν διεισδύσει σε Ελληνικές αντιστασιακές  οργανώσεις, είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους παρουσιαζόμενοι ως αυτομολίσαντες αντιχιτλερικοί και αντλούσαν πληροφορίες, τις οποίες μετέδιδαν στις Γερμανικές αρχές κατοχής. Στα βουνά του Νομού Φωκίδας δρούσαν το 1944 ένοπλες ανταρτικές ομάδας του ΕΛΑΣ και του 5/42 Συντάγματος του Συνταγματάρχη Ψαρρού. Στην ομάδα του ΕΛΑΣ υπό τον αντάρτη καπετάν Ορέστη (ψευδώνυμο) είχε εισδύσει ο Γερμανός κατάσκοπος Helmut της SD, εις δε τους αντάρτες του Συντάγματος 5/42 ο Γερμανός πράκτορας Otto της ABWEHR. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το 5/42 Σύνταγμα του Συνταγματάρχη Ψαρού διαλύθηκε από τον ΕΛΑΣ γιά τρίτη φορά τον Απρίλιο του 1944 και ακολούθως δολοφονήθηκαν από τον ΕΛΑΣ ο Συνταγματάρχης Ψαρρός και εκατοντάδες από τους  συλληφθέντες από τον ΕΛΑΣ αντάρτες του.

Την αποκάλυψη των προαναφερόμενων Γερμανών κατασκόπων μεθόδευσε πολύ επιδέξια ο δαιμόνιος Βρετανός Major Geoffrey Gordon-Creed, που δρούσε την ίδια περιοχή με τα προαναφερόμενα τμήματα του ΕΛΑΣ και του Συντάγματος 5/42. Αυτό το επέτυχε στρέφοντας τον Helmut, προς τον οποίον προσποιήθηκε ότι του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, εναντίον του Otto, τον οποίο παρουσίασε ως ύποπτο γιά κατασκοπία και ανέθεσε στον Helmut να τον ανακρίνει και να του αποσπάσει μιά ομολογία. Εκείνο που δεν γνώριζε τότε ο Major Geoffrey Gordon-Creed ήταν ότι οι Helmut και Otto ήταν παιδικοί φίλοι και ο Otto ήταν κουμπάρος του Helmut, το οποίο είχε παντρέψει το1942. Παρά ταύτα και γιά να μην εγερθούν υποψίες γιά τον εαυτό του, ο Helmut ανέκρινε με υπερβολική σκληρότητα τον Otto και στο τέλος του έσπασε με κλοτσιά το σαγόνι, γιά να μην είναι σε θέση να μιλήσει. Ακολούθως πήρε μέρος και στο εκτελεστικό απόσπασμα που σκότωσε τον Otto, κατ’ εντολή του Major Geoffrey Gordon-Creed.

Αμέσως μετά ο Major Geoffrey Gordon-Creed υποψιάστηκε ότι ο Helmut, ευρισκόμενος σε πολύ δύσκολη θέση και έχοντας συγκεντρώσει πλήρεις πληροφορίες γιά τους Έλληνες αντάρτες στα βουνά του Νομού Φωκίδας, θα επιχειρούσε να διαφύγει προς τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, του έστησε παγίδα και ο Helmut συνελήφθη από άνδρες του Major Geoffrey Gordon-Creed, έχοντας επάνω του σχέδια και κείμενα με λεπτομέρειες γιά τις θέσεις και δυνατότητες των Ελλήνων ανταρτών. Κατόπιν αυτού ο Major Geoffrey Gordon-Creed συγκρότησε ένα εκτελεστικό απόσπασμα από Πολωνούς αντάρτες, που είχαν αυτομολίσει από το Γερμανικό στρατό και είχαν ενταχθεί στις Ελληνικές ανταρτικές δυνάμεις και τους βρετανούς πράκτορες της SOE, γιά την εκτέλεση του Helmut, τον οποίο προηγουμένως κατάφερε να τον κάνει να του μιλήσει γιά τη στενή φιλική και συγγενική σχέση του με τον Otto. Το πολωνικό εκτελεστικό απόσπασμα αστόχησε, ο Helmut τους περιέπαιξε γιά την αστοχία τους και ακολούθως οι Πολωνοί επιτέθηκαν με μαχαίρια εναντίον του Helmut, τον οποίο κατακρεούργησαν.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν χαρακτηριστικά της διεξαγωγής του Β΄ ΠΠ, που γενικά δεν διαφέρουν από τη σκληρότητα και όχι σπάνια αγριότητα που δείχνουν στους πολέμους άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα αναμενόταν να κατέβουν σε τέτοια χαμηλά επίπεδα. Από τα ανωτέρω γεγονότα διαφαίνεται επίσης η στενή συνεργασία των Ελλήνων ανταρτών με πράκτορες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, από τους οποίους εφοδιάζονταν με όπλα και χρήματα. Παράλληλα καταφαίνεται και η βαθειά διείσδυση και αδυσώπητη δράση Γερμανών κατασκόπων στις Ελληνικές και Βρετανικές οργανώσεις, που ενεργούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β΄ ΠΠ.