του Τάκη Μίχα 

 

Όταν σε μια χώρα οι τράπεζες ζητούν από τους πολιτικούς την γνώμη/αδεια για το που και πως θα διαθέσουν τα χρήματά τους, τότε η χώρα αυτή είναι μερικά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον (καλό η κακό) καπιταλισμό. Και όταν επί πλέον τα ΜΜΕ θεωρούν το γεγονός αυτό φυσιολογικό τότε πολύ λίγα πια πράγματα μπορεί να ζηλέψει απ’ αυτή την χώρα ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως μαθαίνουμε λοιπόν ο ΔΟΛ ζήτησε από την Εθνική ένα δάνειο. Ουδέν φυσικά  μεμπτό μέχρι εδώ. Και τι κάνει ο Αρχιτραπεζίτης; Στέλνει την αίτηση στους εμπειρογνώμονες έτσι ώστε να κρίνουν αν η πρόταση θα οδηγήσει στην «μεγιστοποίηση του κέρδους» όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε «καπιταλιστικό σκουλήκι» με σεβασμό για τον εαυτό του και τους μετόχους του;  Τίποτα απ όλα αυτά. Αντ’ αυτού ο Αρχιτραπεζίτης σπεύδει να ζητήσει την γνώμη του Αρχιπολιτικού σχετικά με την σκοπιμότητα του δανείου! Ούτε καν κατά διάνοια δίνεται η δυνατότητα στις «ανάλγητες αγορές» να αξιολογήσουν την πρόταση! Ούτε σκέψη για το που θα πάει η τιμή της μετοχής της τράπεζας όταν μαθευτεί ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις!   

Όμως εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ανακοίνωση του ΔΟΛ σχετικά με την ιστορία. Διάβασα και ξαναδιάβασα την ανακοίνωση και δεν βρήκα ούτε ένα σημείο στο οποίο η ανακοίνωση να εκφράζει την αντίθεση της στην λογική της τράπεζας να ζητήσει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να χορηγήσει το δάνειο. Η διαφωνία του εκδοτικού συγκροτήματος δεν φαίνεται από την ανακοίνωση να είναι στο ότι ζητήθηκε η άδεια των πολιτικών, αλλά ότι οι πολιτικοί δεν έδωσαν την άδεια! Αν με άλλα λόγια η πολιτική ηγεσία είχε συμφωνήσει και η εφημερίδα έπαιρνε το δάνειο, δεν επρόκειτο να διαβάσουμε καμιά κριτική σχετικά με την «διαπλοκή του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με την εξουσία»!

Και μετά απ’ όλα αυτά υπάρχουν πια σοβαροί άνθρωποι που να πιστεύουν ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να διατηρούν τις καταθέσεις τους στις ντόπιες ψευτοτράπεζες; Η να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές; Και υπάρχει κανείς πια που να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί αυτά τα μορφώματα που έχουν τόση σχέση με την οικονομία της αγοράς όση και τα κολχόζ της Σοβιετίας;

Κατά τα άλλα οι σύντροφοι της Αριστεράς συνεχίζουν το τροπάρι τους για τον “θρίαμβο του νεοφιλελευθερισμού” στην Ελλάδα…