Νέα Υόρκη. ΤουΑλέξανδρου Στεφανόπουλου 

Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου των προξενικών αρχών και της Γενικής Προξένου της Ελλ. Πρέσβεως  κ. Άγη Μπαλτά,   εκπροσώπων άλλων ελληνικών αρχών,  εκπροσώπων ομογενειακών συλλογικών  φορέων και ελληνικών  οργανισμών  έγινε για πρώτη φορά  χθες 3 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα  στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, με κάθε επισημότητα,  η  τελετή αποδοχής ως τελετάρχη στην μεγαλειώδη παρέλαση των Ελλήνων της Αμερικής που γίνεται κάθε χρόνο εις μνήμη των ηρώων του 1821 και της εθνικής παλιγγενεσίας  στην 5η Λεωφόρο του Manhattan, από τον φιλέλληνα Γερουσιαστή και πρωτοπόρο στους αγώνες υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου  κ. Bob Menendez.

 

 

Ο κ. Menendez  αποδεχόμενος την υψηλή τιμή που του γίνεται από την Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ  διατράνωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ύφος  και έκφραση συναισθημάτων  την βούληση του να εργαστεί ακόμα περισσότερο υπέρ των δικαίων της Ελλάδος της Κύπρου  και του οικουμενικού Πατριαρχείου.   Στην ομιλία του  στο τέλος της εκδήλωσης  ανέφερε σε υψηλούς τόνους  και με αποφασιστικότητα ότι  «η Μακεδονία είναι ελληνική και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει»,  αναφορικά με το ζήτημα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης είπε ότι  «κάνουμε και θα κάνουμε  ότι μπορούμε περισσότερο  ώστε σύντομα η Τουρκία να καταλάβει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα των Ορθοδόξων»  ενώ για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είπε ότι  «η Τουρκία  οφείλει να αποδίδει μεγαλύτερο σεβασμό σε έναν ηγέτη 300 και πλέον εκατομμυρίων Ορθοδόξων».

Στάθηκε ιδιαιτέρως στα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τους προσωπικούς φίλους του και γνωστούς  οικονομικούς υποστηριχτές του κ. Πανίκο Παπανικολάου πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας και τον Φίλιππα Κρίστοφερ πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα(ΠΣΕΚΑ) οι οποίοι και τον πρότειναν ως τελετάρχη για την παρέλαση στην 5η λεωφόρο . Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του έκανε την εκτίμηση σε ότι αφορά την  Ελλάδα ότι «στο τέλος  θα τα καταφέρει αυτή η χώρα που έχει καταφέρει τόσα και δίδαξε με την ιστορία και τον πολιτισμό της όλους τους λαούς και την Αμερική τι σημαίνει δημοκρατία τι σημαίνει αληθινός πολιτισμός».

{youtube width="640" height="510"}oJfEbZfnbnI[/youtube]

Ο κ. Menendez φανερά συγκινημένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν στην επίσημη  τελετή   αναγόρευσης του ως τελετάρχη που γίνεται για πρώτη φορά με πρόταση του Φίλιππα Κρίστοφερ και άλλων ομογενειακών φορέων  και μάλιστα στο γενικό προξενείο της Ελλάδος.  Ο κ. Menendez εκλέγεται στην πολιτεία του New jersey, μια  πολιτεία στην οποία η Τουρκική Κοινότητα έχει μεγάλη δράση για αυτό και πολλές φορές, όπως αποκάλυψε ο Φίλιππας Κρίστοφερ προσωπικός φίλος του γερουσιαστή, όχι απλώς πολιορκείται αλλά ενίοτε γίνεται και στόχος φραστικών επιθέσεων από εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας κάθε φορά που το όνομα του υπάρχει σε κάποιο ψήφισμα  είτε υπέρ της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου είτε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού.

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα μικρό χαιρετισμό η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Πρέσβης κ. Άγη Μπαλτά.

{youtube width="640" height="510"}89otNyp_Hxk[/youtube]

Σε αυτούς που προλόγισαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον Γερουσιαστή Bob Menendez ήταν και η επίσης  φιλελληνίδα Γερουσιαστής  Κάρολυν Μαλόνι  η οποία εκλέγεται στην πολιτεία της ΝΥ  γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξ ού και το προσωνύμιο «Μπουμπουλίνα» που όχι αδίκως της έχει αποδοθεί από αρκετούς ομογενειακούς παράγοντες. Η κυρία Μαλόνι και αυτή με την σειρά της τόνισε την αναγκαιότητα να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά την άποψη της ότι η Μακεδονία ήταν είναι και θα παραμείνει Ελληνική, θέμα για το οποίο έχει εργαστεί αρκετά τα προηγούμενα χρόνια για αυτό και απολαμβάνει μεγάλων και υψηλών τιμών.  Πέρσι, στην μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η λεωφόρο  ήταν εκείνη Τελετάρχης μαζί με τον επίσης γνωστό ελληνικής καταγωγής Gus Billiraki που εκλέγεται στην πολιτεία της Φλόριδας ως εκπρόσωποι του άτυπου  εδικού οργανισμού που έχει ιδρυθεί στην Ουάσιγκτον για την προώθηση των ελληνικών ζητημάτων.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου και ο Γερουσιαστής Κάρολυν Μαλόνι

{youtube width="640" height="510"}da7WwIu-CDI[/youtube]

Σύντομους χαιρετισμούς επίσης υπέρ του  τιμώμενου  Γερουσιαστή κ. Bob Menendez απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Δημήτριος ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά  και θερμά λόγια  για τον Γερουσιαστή με τον οποίο έχει συνεργαστεί αρκετές φορές για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων  από την Ελληνική  Ομοσπονδία της πολιτείας του New Jersey κ. Σάββας Τσίβικος,  ο πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης της παρέλασης ιατρός κ. Φροίξος Γούσης,  ο γνωστός Χιώτης  ομογενής κ. Μάρκος  Μαρινάκης επίσης μέλος της ίδιας επιτροπής   και ο πρόεδρος  της  ομοσπονδίας  της Πολιτείας ΝΥ κ. Ηλίας Τσεκερίδης.

christopherΟ  Γερουσιαστής κ. Bob Menendez  όπως αποκάλυψε στο ΠΘ ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και αποφασιστικός παράγων της όλης διοργάνωσης της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο εδώ και 15 χρόνια Φίλιππας  Κρίστοφερ  «θα είναι για πρώτη φορά ο μοναδικός τελετάρχης ώστε να αποδοθεί η δέουσα τιμή στους αγώνες και την προσφορά του υπέρ των δικαίων της Ελλάδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Κύπρου»   διαψεύδοντας φήμες και διαδόσεις ότι θα υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες για τελετάρχες (κάτι που καθιερώθηκε παράνομα  τα τελευταία χρόνια)  πέραν αυτής της μιας και μοναδικής του κ. Menendez.   Στα  θετικά πρόσημα της φετινής διοργάνωσης είναι και το γεγονός ότι  η  παρέλαση θα γίνει ύστερα από αρκετά χρόνια ανήμερα την 25η Μαρτίου.

Η χθεσινή εκδήλωση, που οργανώθηκε με την προσωπική ευθύνη της απερχόμενης Γενικής Προξένου της Ελλάδος Πρέσβεως κ. Άγης Μπαλτά και του Φίλιππα Κρίστοφερ ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό αλλά και την ευθύνη  παρουσίασης των επίσημων προσκεκλημένων,  φαίνεται να σηματοδοτεί  και  μια σειρά εξελίξεων ως προς την διοργάνωση της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο τα επόμενα χρόνια αφού  ήδη εδώ και καιρό  υπάρχουν σκέψεις, ζυμώσεις   και έντονες  συζητήσεις  σε ηγετικούς κύκλους της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ  για μεγαλύτερη  αναβάθμιση της μεγαλειώδους παρέλασης στην 5η Λεωφόρο και προβολή της   ως εκείνο το γεγονός   που ενώνει όλους  τους Έλληνες της Αμερικής  που  προβάλει γενικότερα τον Ελληνισμό στην Αμερική  επομένως  την  διοργάνωση όπως φαίνεται  δεν αποκλείεται πολύ σύντομα  να αναλάβει  με ευθύνη του  ένας  μεγαλύτερος κεντρικός   και με μεγαλύτερη αποδοχή από όλη την Αμερική οργανισμός με διασυλλογική εκπροσώπηση   φορέας ή  ίδρυμα που θα ιδρυθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό την διοργάνωση της παρέλασης στην 5η λεωφόρο.

Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια  οργανώνεται με  ευθύνη συντονισμού και διοργάνωσης από ειδική επιτροπή που αναλαμβάνει τα της διοργάνωσης  και αυτή υπάγεται στην  Ομοσπονδία Ελλ. Σωματείων ΝΥ  ένας  σχετικά μικρός  δευτεροβάθμιος ομογενειακός οργανισμός  με ισχνή αναγνώριση και πολύ μικρή  αποδοχή από την Ελληνική Κοινότητα των ΗΠΑ.

Menendez_BobRobert Menendez
 
Bob Menendez’s story is a quintessential American story. He grew up the son of immigrants in a tenement building in Union City and has risen to become one of 100 United States Senators. He has earned the reputation of a fighter for New Jersey families who puts their economic security and hometown security ahead of powerful special interests.
 
A product of New Jersey's public schools and a graduate of the state's universities, Bob learned early on the importance of standing up for what's right, no matter how powerful the opposition. He first entered public service as a 19-year-old college student when he witnessed shortcomings in the public education system and launched a successful petition drive to reform his local school board. He stood up to corruption in Union City as a witness against the political machine in a Federal trial.
 
He has served as a school board member, a mayor and a state legislator. Since 1993, he has been standing up for New Jersey families in Washington, where he rose to become the third-highest ranking Democrat in the U.S. House of Representatives. After being elected to the U.S. Senate, Bob was soon appointed to be a member of the Senate leadership during his first term, serving as the Chairman of the Democratic Senatorial Campaign Committee where he successfully retained Democrats’ majority in the U.S. Senate.
 
Bob was sworn in to the Senate on January 18, 2006, having been appointed by New Jersey Governor Jon Corzine to fill the remainder of his term. Later that year, New Jerseyans elected Bob to serve a full six-year term as United States Senator. He currently serves on the Senate Committees on Finance; Banking, Housing and Urban Affairs; and Foreign Relations. Bob is also the Chairman of the Banking Subcommittee on Housing, Transportation and Community Development; and the Foreign Relations Subcommittee on Western Hemisphere, Peace Corps, and Global Narcotics Affairs.
 
In Congress, Bob is working to make a real difference in the lives of New Jerseyans. That includes working to achieve economic security for families by creating jobs, promoting clean energy development, providing tax relief, investing in education, making health care more affordable, protecting consumers, and preserving Medicare and Social Security.
 
Siding with hard-working New Jerseyans against powerful interests, Bob has helped author and enact legislation to make credit card contracts fairer and make the products we use every day safer. He has also championed legislation to support the production of clean energy and energy efficiency. He has helped secure federal funds for a new Mass Transit Tunnel across the Hudson River and created a program that has delivered $3.2 billion to cities, towns and counties nationwide for energy efficiency projects.
 
Bob has delivered tax relief, authoring the economic recovery package provision that protected 1.6 million middle-class New Jerseyans from an unfair tax hike under the Alternative Minimum Tax and enacting property tax relief legislation. With health care too often a strain on family budgets and the national economy, he used his Finance Committee seat to help craft reform legislation that makes quality health care more affordable for New Jersey families. Throughout his career, he has worked to improve schools so they prepare our children for a successful future and helped pass the law to make college more affordable for the next generation of leaders.
 
Bob has been widely recognized for his leadership on promoting safe and healthy families. He has championed legislation to support mothers suffering from postpartum depression, help families overcome the challenges of autism, and educate kids about Internet safety. In the face of a national housing crisis, he sponsored legislation to help keep families in their homes, and make it easier for children whose families face foreclosure to stay in their schools.
 
Bob believes we should honor our parents by making sure they can retire with dignity and has introduced legislation to make it easier for families to care for their aging loved ones. He has also been a leader in the fight to stop the privatization of Social Security and Medicare.
 
After September 11, 2001, Bob earned national recognition for his leadership in reforming the country's intelligence, security, and public health systems and for fighting to establish an independent commission to investigate the terrorist attacks on our country. He was a leader in the fight to successfully implement the 9/11 Commission’s national security recommendations, including the provision to ensure that high-risk states like New Jersey receive their fair share of security funding. He helped author legislative language that will ensure all cargo coming to U.S. ports is scanned. He led the successful drive to fully reopen the Statue of Liberty, and today, he is working to improve the security of our bus, rail and public transit systems.
 
Bob voted against authorizing President Bush to invade Iraq. He has an extensive record of supporting our troops by consistently voting to give them the equipment they need, along with the quality medical care and education benefits they deserve—and he has been a strong advocate of a responsible foreign policy that only sends our servicemen and women into harm’s way when absolutely necessary. He was proud to vote for the largest funding increase for veterans’ programs in history.
 
His first book, Growing American Roots, examines the deep influence of the Latino population on American society. Bob offers his unique perspective as one of only two Latino members of the Senate, and lays out his vision for how the Latino community can help America prosper.
 
Bob was born on New Year’s Day, 1954. He received his B.A. from St. Peter's College in Jersey City and his law degree from Rutgers University. He currently lives in North Bergen and has two children, Alicia and Robert.