ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  τ. ΩΡΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ  18 20

Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα καταφθάνει  την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου εσπευσμένα αλλάζοντας την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα του- θα πήγαινε πρώτα Βρυξέλλες – ο επικεφαλής του IIF κ.  Charles Dallara λόγω της κρισιμότητας στο στάδιο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού PSI.

Η κ. Dallara  θα μεταφέρει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΘ την πραγματική εικόνα στον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο μιλά μόνιμα και σε καθημερινή βάση όπως έχουμε αποκαλύψει, της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του  IIF  σε συνεννόηση   με τον έλληνα πρωθυπουργό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λόγω της πανσπερμίας παραπληροφόρησης, κυρίως σε ελληνικά αλλά και κάποια μερίδα των διεθνών ΜΜΕ, να έχει και άλλες συναντήσεις πέραν αυτής με τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να αποδώσει ο ίδιος τις θέσεις και τις απόψεις του, προς τους αρμόδιους φορείς,   σχετικά  με το ύψος του κουρέματος αλλά και την συνολικά καθοριστική πορεία και εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό κούρεμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα  όρια που έχουν τεθεί στην συμφωνία της 26ης / 27η Οκτωβρίου 201.

Τελευταίο κρούσμα, παραπληροφόρησης σημειώθηκε  την Κυριακή 08 Ιανουαρίου σε κεντρικό δελτίο  ελληνικού  γνωστού μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού   όπου επιχειρήθηκε να διαστρεβλωθούν οι θέσεις και οι απόψεις του σχετικά με το ύψος του κουρέματος αποδίδοντας του  παντελώς αστήριχτα απόψεις που δεν έχει εκφράσει ποτέ,   και το κυριώτερο τον εμφάνιζαν να έχει κάνει δηλώσεις που δεν έκανε σε κανέναν έλληνα δημοσιογράφο!  Ο συγκεκριμένος ανταποκριτής  στην Ουάσιγκτον είχε μιλήσει μόνον   με τον συνεργάτη του κ. Frank Volg  και  όχι με τον ίδιο τον Charles Dallara όπως λανθαμένα μεταδόθηκε και διαδόθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο.  Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες αν και δεν εξεδόθη ανακοίνωση φαίνεται να θορύβησε αρκετά  τον κ. Dallara ιδιαίτερα στην  παρούσα κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ακριβώς επειδή ο ίδιος έχει πλήρη γνώση και εικόνα των διαπραγματεύσεων αυτών για αυτό και ενημερώνει διαρκώς και τους αρμόδιους φορείς στην Ευρώπη και πάντως σίγουρα τους κ. Μέρκελ και Σαρκοζί με τους οποίους θα έχει και κατ ιδίαν συναντήσεις.

Ο κ. Dallara  επισκέπτεται στην  Αθήνα λόγω  και  των ισχυρότατων  πιέσεων  που έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο  για μεγαλύτερο κούρεμα εκ μέρους του IMF προκειμένου  να  έχει και συναντήσεις εκτός από  τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο ενδεχομένως  και με Έλληνες  πολιτικούς σε μια προσπάθεια να αποδοθεί η σοβαρότητα της κατάστασης απευθείας σε εκείνους που ελέγχουν την βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Υπενθυμίζεται,  ότι η   επίσημη θέση του κ. Charles Dallara και των τραπεζών,  στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να κορυφωθούν την  Παρασκευή 13 Ιανουαρίου με μια παράταση το Σαββατοκύριακο μεταξύ 14 και 16 Ιανουαρίου όπου θα έχουμε την τελική λύση για την απομείωση του Ελληνικού χρέους,  παραμένει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα.

Δηλαδή η συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% ασχέτως αν η πραγματική  οικονομική αξία των ελληνικών ομολόγων- Net Present Value-    μπορεί να ξεπεράσει το 60 ή και 65% αναλόγως  του χρόνου ρευστοποίησης τους. Και όλα αυτά πάντα έχουν απόλυτη συνάρτηση ως προς την αξία της τελικής απομείωσης του ελληνικού χρέους με το χρόνο αποπληρωμής με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά ακόμα μεγαλύτερο χρόνο των 30  ετών θέση που βρίσκει αντίθετους τους διεθνείς  τραπεζίτες.

Μάλιστα οι δυο άνδρες –Παπαδήμος και Dallara – όχι τυχαία σχεδόν φαίνεται να  έχουν προσυμφωνήσει και το κείμενο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί αμέσως μετά το τέλος των επαφών του στην Αθήνα από όπου θα κατευθυνθεί με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις και  επαφές με τους κ. Μέρκελ και Σαρμοζύ αλλά και με άλλους  ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους τραπεζίτες. Η άφιξη Dallara  στην Αθήνα σηματοδοτεί και μια σειρά εξελίξεων ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του Ελληνικού Χρέους. Διαπραγματεύσεις που φαίνεται να χτυπάνε κόκκινο και ο κ. Dallara προκειμένου να κλειδώσει η οριστική συμφωνία η οποία φαίνεται να έχει σημαντική πρόοδο με τις πιέσεις, εκ μέρους του IMF,   για μεγαλύτερο κούρεμα να υποχωρούν και να ελαχιστοποιούνται ανοίγοντας τον δρόμο για μια ουσιαστική συμφωνία και ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο να ανατραπεί στην διαχείριση των λεπτομερειών…

Πάντως οικονομικές  πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων η συνάντηση αυτή του κ. Chrarles Dallara σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι κάτοχοι Ελληνικών Ομολόγων εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες να έχουν κάνει ένα αρκετά μεγάλο βήμα  προς τα πίσω στο θέμα των επιτοκίων και φέρονται να έχουν αποδεχτεί να συζητήσουν μία απόδοση της τάξης του 4% με 5%, επιτόκια που και πάλι έτσι και αλλιώς είναι μεγάλα και για αυτό η ελληνική κυβέρνηση πιέζει, τους τραπεζίτες,   με το «χαρτί»  των  CACs που ο Λουκάς Παπαδήμος και οι  έλληνες οικονομολόγοι τεχνοκράτες με τους οποίους συνεργάζεται το οικονομικό επιτελείο του Πρωθυπουργού  ρίχνουν τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πιέσουν.

Τα CASs  είναι ρήτρες που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή της διαφωνούσας μειοψηφίας στο εθελοντικό «κούρεμα», αφού θα την έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αν δηλ. συμφωνούν να συμμετέχουν εθελοντικά π.χ. το 75% των κατόχων ελληνικών ομολόγων τότε θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει και το υπόλοιπο 25% που διαφωνεί.

Έτσι οι τιτλούχοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, οι τράπεζες δηλαδή αποδέχονται να συζητήσουν επιτόκια της τάξης του 4% – 5%, πρακτικά αποδέχονται το NPV loss να διαμορφωθεί στο 65% – 70%.

Σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, η αλλαγή στάσης του IIF έγινε λόγω της απροθυμίας μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs). Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα εκδοθούν στα πλαίσια της ανταλλαγής χρέους (PSI) θα διέπoνται από το βρετανικό δίκαιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Γεγονός που σε πρώτη φάση τουλάχιστον  σημαίνει πως (τα νέα ομόλογα) θα αποτελούν ομόλογα υψηλής ή τουλάχιστον υψηλότερης διασφάλισης.

Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο με βάση πάντα την δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα (ΜΝΗΜΟΝΙΟ1).

Τέλος μια ακόμα τεχνοκρατικής φύσεως διευκρίνιση «Η θεσμοθέτηση των CACs δεν πυροδοτεί τα ασφάλιστρα κινδύνου, αν και η ενεργοποίησή τους θα είναι πιστωτικό γεγονός. Η ύπαρξη CACs ασκεί πιέσεις στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά, γιατί σε περίπτωση υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ζημίες τους (σε ΝPV) θα είναι μεγαλύτερες. Αντίθετα, εάν είναι ένα ελεγχόμενο, εθελοντικό «κούρεμα» θα μπορούσαν να περιορίσουν τις λογιστικές ζημίες τους σε λίγα χρόνια, καθώς το προεξοφλητικό επιτόκιο λογικά θα υποχωρήσει» όπως ορθώς  επισημαίνουν έλληνες και διεθνείς οικονομολόγοι και αναφέρεται σε διεθνή ΜΜΕ.