UPD ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ TOY REPORTAZ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ IIF ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 17:15  

NEW YORK ΩΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ 01:15  Με  την αδρεναλίνη να έχει χτυπήσει τρελά νούμερα και τον ιδρώτα στο πέτο του έλληνα  πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου  να έχει διαγράψει την αγωνία του για τις επικείμενες εξελίξεις ο αυστηρός φαινομενικά  άχρωμος και άγευστος  οικονομικός τεχνοκράτης  Charles Dallara πήρε την  πρώτη «πικρή γεύση» από το μπάχαλο και την ασυνεννοησία  από το εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος  πρόσωπο με πρόσωπο κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των τετ α τετ και face to face διαβουλεύσεων με την ελληνική  πλευρά.

Γενικότερα  η εικόνα  της ελληνικής  κατάστασης  με την  ένταση να χτυπά κόκκινο αρκετές φορές στις πολύωρες διαβουλεύσεις –διαπραγματεύσεις,  της πρώτης ημέρας παραμονής στην Αθήνα του κ. Dallara και  την   απογοήτευση  να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των εμπλεκομένων αρκετές φορές, όσο έμπαιναν στην διαχείριση των λεπτομερειών,    δείχνοντας και  το δύσκολο της όλης τεχνοκρατικής   διαδικασίας, ήταν οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις στο μυαλό του στο τέλος της πρώτης ημέρας όπως είναι σε θέση να γνωρίζει πηγή με την οποία συνομιλήσαμε.

Μια διαδικασία επίπονη και αρκετά επώδυνη κυρίως για τον  Έλληνα Πρωθυπουργό  Λουκά Παπαδήμο   λόγω και του  εξ ορισμού  φύση και θέση αντίθετων συμφερόντων που αντιπροσωπεύει η κάθε πλευρά από τους εμπλεκόμενους φορείς  είναι τα πρώτα  εμφανή δείγματα που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη  από τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται και στα διεθνή πρακτορεία για την πορεία  του Ελληνικού PSI μετά την πρώτη αυτή ημέρα και  τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του Charles Dallara.

 

Πληροφορίες  από αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο  για  τον  έντονο εκνευρισμό που φαίνεται να επικράτησε με το τέλος της πρώτης ημέρας,  κυρίως στο στρατόπεδο των τραπεζών-δανειστών –πιστωτών  κάτι που οι δυο άνδρες,   Παπαδήμος και Dallara,   φέρονται να συζήτησαν στην ολιγόλεπτη τετ α τετ  συνάντηση τους που επακολούθησε μετά την κοινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την διάρκεια της πρώτης επαφής για την ανακεφαλαίωση της διαπραγμάτευσης στα επί μέρους σημεία της  μέχρι σήμερα πορείας της διαπραγμάτευσης.

Μια αρκετά δύσκολη  εικόνα που  φέρεται να  μετέφερε ο Charles Dallara μιλώντας προς  τους αξιωματούχους του IIF,  τους οποίους ενημερώνει διαρκώς τηλεφωνικά  για κάθε εξέλιξη,   για αυτό και αποφασίστηκε να εκδοθεί αυτή  η χθεσινή  αυστηρή ανακοίνωση προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές,  και κυρίως προς  την  ελληνική πλευρά.

Η κατάσταση,  παρά τα ορατά σημεία διεξόδου από το αδιέξοδο που υπήρχε  και  το οποίο εντείνονταν με τις συνεχείς αρνητικές προβλέψεις και  δυσοίωνες   διαρροές  σε Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ  όλο αυτό το διάστημα ,  παραμένει κρίσιμη παρά τις περί του αντιθέτου –και πολλές φορές αντικρουόμενες -διαρροές με σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες  εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου.

Η σημερινή ημέρα, Παρασκευή +13 όπως πρώτο αποκάλυψε το protothemaonline.gr  κυριολεκτικά θα κρίνει την συνολική  πορεία της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό PSI και  την απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος αφενός και αφετέρου θα δείξει  αν θα έχουμε  το πράσινο φως για τα ουσιώδη σημεία σύγκλησης  στην  προσπάθεια να συνταχθεί  το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας στα βασικά και δομικά  σημεία ή θα τιναχτούν όλα στον αέρα και ο Charles Dallara θα επιστρέψει Ουάσιγκτον άπραγος παρά τις καλές προθέσεις να στηρίξει τον φίλο του Λουκά Παπαδήμο.

Ο Charles Dallara αν και σήμερα Παρασκευή 13.01 κατά την διάρκεια των συναντήσεων, που ξεκινούν από το πρωί με κομβικής σημασίας την  συνάντηση αυτή με τον Λουκά Παδήμο στις 13 :00 το μεσημέρι,   δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια τεχνικής φύσεως σε επί μέρους σημεία της διαβούλευσης για την συνολική διαπραγμάτευση της συμφωνίας , και  δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σκέφτεται να αποχωρήσει με προορισμό αν όχι την  Ουάσιγκτον –γεγονός που αν συμβεί θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος της διαδικασίας- την Ιταλία προς συνάντηση της κ. Μέρκελ.

Ξεκινά  ένα ακόμα πιο κρίσιμο  Σαββατοκύριακο  με ένα καυτό 48ωρο  και σειρά  διαβουλεύσεων στην Ευρώπη  (Ιταλία , Βρυξέλλες και ενδεχομένως Παρίσι)  χωρίς να αποκλείεται και συναντήσεις  του επικεφαλής του IIF  και με άλλους ηγέτες της ευρωζώνης και τεχνοκράτες   σε μια ύστατη  προσπάθεια να πιεστεί  με νέα μηνύματα –και ενδεχομένως νέα τελεσίγραφα –  η Ελληνική πολιτική ηγεσία αφενός και αφετέρου    να ενθαρρυνθεί  περεταίρω   πολιτικά  κυρίως ο Έλληνας πρωθυπουργός  Λουκάς Παπαδήμος στον οποίο πλέον αποδίδεται  ξεκάθαρα  αδυναμία  πρωτοβουλιών και αποφάσεων λόγω του συνεταιρισμού των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του και της δυσπραγίας σε τολμηρές δράσεις αφού αδυνατεί πλέον ο ίδιος να επιβάλει τα δεδομένα λόγω των εσωτερικών και εσωκομματικών παιχνιδιών  ξεχωριστά κάθε κυβερνητικού εταίρου.

Κυβερνητικό σχήμα που έγινε αντιληπτό πλέον και στους ξένους τεχνοκράτες  που βρέθηκαν στην Αθήνα  ότι  δεν περπατά  αφού ουσιαστικά τον δεσμεύει να πάρει τολμηρές αποφάσεις  αφού δεν έχει ο ίδιος το πολιτικό  αυτεξούσιο και άρα  την άνεση δράσης για ουσιαστικές  αποφάσεις  «χτυπώντας αν χρειαστεί και το  χέρι στο τραπέζι» όπως χαρακτηριστικά φέρεται να του είπε ανώτατος αξιωματούχος τεχνοκράτης που εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και με τον  οποίο συνδέονται με μακρά πολύχρονη φιλία.

Ο κ. Charles Dallara, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές,    έδειξε φανερά ενοχλημένος από την όλη διαδικασία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αλλά  και για  τα εμπόδια που μπαίνουν  σε επί μέρους λεπτομέρειες για το αρχικό μέρος της συμφωνίας που επιχειρείται να συναφθεί.

Αυτή  φέρεται να είναι  η  γενικότερη  εικόνα που προσέλαβε για αυτό και σε μια προσπάθεια να δώσει χρόνο στον παλιό καλό του  φίλο  Λουκά Παπαδήμο, στην περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ουσιαστική σύναψη συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους με βάση πάντα την συμφωνία της 26ης /27ης Οκτωβρίου, σκέφτεται να παραμείνει στην Ευρώπη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και όταν επιστρέψει στην Αθήνα-πιθανά την προσεχή Πέμπτη-  να έχει διαμορφωθεί το απαραίτητο  πλαίσιο και  να έχουν ολοκληρωθεί επιτέλους  όλες οι επί μέρους ενέργειες στην διαχείριση των λεπτομερειών  της επικείμενης συμφωνίας.

Μάλιστα κάποιοι σε Νέα Υόρκη Ουάσιγκτον αλλά και Ευρώπη  που γνωρίζουν πολύ καλά τον ΙταλόΙρλανδικής καταγωγής  αυστηρό οικονομολόγο  τεχνοκράτη  Charles Dallara  λένε ότι αν δεν ήταν φίλος του ο Λουκάς Παπαδήμος θα είχαν τελειώσει όλα προ πολλού και η Ελλάδα θα είχε πάει σε άτακτη χρεοκοπία!

Ο επικεφαλής του IIF  Charles Dallara δεν φαίνεται να συμμερίζεται την τόσο μεγάλη αισιοδοξία που καλλιεργείται επιμελώς με ένα τόνο εσκεμμένης  δραματοποίησης εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου στην Ελλάδα , για αυτό και εξεδόθη και η ανακοίνωση της Πέμπτης 12.01 σε τόσο αυστηρό ύφος και τόνο  για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναγκάζοντας  τον   πέρα από την επίσημη ανακοίνωση του Ινστιτούτου  να κάνει και ξεχωριστή δήλωση σε άλλο γνωστό οικονομικό πρακτορείο προκειμένου να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά του επιτελείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Άλλοι κύκλοι πάλι στην Αθήνα  έλεγαν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να μην τελεσφορήσει θετικά  η διαδικασία για την ολοκλήρωση του PSI τουλάχιστον στα βασικά σημεία κατ αρχήν και τις λεπτομέρειες τις βλέπουμε καθο οδόν τις επόμενες εβδομάδες». Αισιοδοξία που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο κ. Dallara.

Πάντως μια  πρώτη επίσημη πρόγευση για του που πάει η διαδικασία του PSI φαίνεται θα δοθεί αυτό το Σάββατο από τον Υπουργό και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνέντευξη  του που έχει δοθεί στους financial times.  Τι θα επαληθευθεί και τι όχι αναμένεται να φανεί τα προσεχή κρίσιμα 24ωρα. Πάντως εκτιμάται ότι η συνέντευξη, εκτός από εσωτερική κατανάλωση, έχει στόχο αν στείλει μηνύματα και στις αγορές και σε όλους εκείνους (τους εκπροσώπους ) των πιστωτών και δανειστών μας εν όψει της κρίσιμης εβδομάδας που ξεκινά με κομβικό σημείο αναφοράς την προσεχή Τρίτη.

Ένα από τα αγκάθια στην όλη συζήτηση  είναι τα διάφορα τεχνοκρατικής και νομικής  φύσεως  εμπόδια που κυρίως εγείρονται  και από    το   EWG ( euro working group) ένα τεχνοκρατικό οικονομικής φύσεως ευρωπαϊακό όργανο   finance ministry technocrats) το οποίο συχνά ήρθε στο τραπέζι της συζήτησης και από τον Λουκά Παπαδήμο ένα θεσμικό όργανο το οποίο   στην παρούσα φάση ασχολείται με λεπτομέρειες που είναι δευτερεύουσες και που πάντως μπορούν να επιλυθούν στην  αμέσως επόμενη φάση άμα της συνάψεως της αρχικής συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους. Ζήτημα που η πλευρά των τραπεζιτών αδυνατεί να κατανοήσει  και το θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να ισχύει αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις σκληρές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί και την Ε.Ε ως πλήρες και ισότιμο μέλος της σε αυτή την φάση των διαπραγματεύσεων.

Στο IIF λένε ότι «η παρούσα φάση είναι όντως κρίσιμη διότι βρισκόμαστε στο πιο λεπτό σημείο της διαπραγμάτευσης ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί η βάση για το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας και μετά υπάρχει ο χρόνος να υπάρξουν λύσεις και στις επί μέρους τεχνικές λεπτομέρειες» όπως χαρακτηριστικά έλεγε  αμερικανός τεχνοκράτης μεγάλης κεντρικής τράπεζας που ο αξιωματούχος της μετέχει στην  όλη διαδικασία και βρίσκεται σε συνεχή συνομιλία με τον κ. Charles Dallara

Η σημερινή ημέρα  καθώς και τα επόμενα 24ωρα, όπως έχουμε αποκαλύψει,  μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας  είναι όχι  απλώς κρίσιμα για την εξέλιξη της διαδικασίας αλλά καθοριστικής και αποφασιστικής σημασίας για το όλο εγχείρημα που έχει να κάνει με την απομείωση του Ελληνικού χρέους κατά 50% και άρα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό που επιχειρείται στην λεγόμενη διαπραγμάτευση του PSI  είναι να συνταχθεί ένα αρχικό πλαίσιο των βασικών σημείων της συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους κατά 50% στις γενικές αρχές -ασχέτως με το τελικό κόστος της αξίας των ομολόγων NPV  το οποίο μπορεί να φτάνει κατά 3ετια και το 60 με 65% – θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές τουλάχιστον στα βασικά του σημεία και εν συνεχεία, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν  στις επόμενες εβδομάδες  για να  μπουν και τα λεγόμενα ψιλά γράμματα στην συμφωνία.

Τώρα σε  ότι αφορά τις λεγόμενες κρίσιμες  λεπτομέρειες που απαιτούν λεπτή διαχείριση  ένα ακόμα  από τα πολλά  εμπόδια, που  μπαίνουν είναι κυρίως  από εξωθεσμικούς  παράγοντες,   δηλαδή  χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ( hedges funds, ασφαλιστικές εταιρίες, κτλ)     που κατέχουν τίτλους ελληνικών ομολόγων  και οι οποίοι προσπαθούν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν  μεγαλύτερο κέρδος από την διάθεση  των ελληνικών ομολόγων , ώστε ανενόχλητοι να τα διακινήσουν πάλι στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη είτε  πτωχεύσει η Ελλάδα είτε όχι.

…ΚΑΙ ΒΡΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ… ΚΕΡΔΚΟΣΚΟΠΙΑΣ Ως ΤΟ ΤΕΛΟΣ! ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δηλαδή, για να γίνει σαφές το βρόμικο παιχνίδι των hedges funds και  όπως όλα  δείχνουν, θα φανεί τα προσεχή 24ωρα θα επιμείνουν ως την ύστατη ώρα στο «παιχνίδι» τους με στόχο  να πληρωθούν στο ακέραιο, ανεξαρτήτως μεθόδου, τα λεφτά τους!

Εκεί εστιάζει το IIF το πρόβλημα. Στη λογική ότι τα Hedge funds μπορούν, εμμένοντας στη στάση  τους, να ανατρέψουν το σχεδιασμό για  όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή  στην εθελοντική διαδικασία αντικατάστασης του χρέους. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το κλειδί στην επιτυχία του κουρέματος είναι η συμμετοχή των θεσμικών. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο αφαιρεί «βάρος». Ιδεατός στόχος είναι η συμμετοχή να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 75%. Εάν αυτό συμβεί τότε η διαδικασία θα θεωρηθεί εθελοντική και η Ελλάδα θα «πέσει» σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αν δεν ξεπεράσει το 55% με 60% τότε για να έχει … νόημα και αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους πιθανότατα το ελληνικό δημόσιο ενδεχομένως να υποχρεωθεί να εφαρμόσει τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή να υποχρεώσει όσους δεν συμμετάσχουν στο εθελοντικό PSI+ να το πράξουν. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση πάμε για «κανονική» χρεοκοπία, επομένως πληρώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα hedge funds. Που σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρωθούν τα cds! Ή αυτό θα συμβεί, ή θα πιέσουν να αποπληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που κατέχουν και τα οποία εξακολουθούν να «σκουπίζουν» από την αγορά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας. Με δυο λόγια «αντέχουν» χωρίς ρίσκο ακόμα κι ένα υποχρεωτικό κούρεμα της τάξης του το 80% !!!

Επομένως δεν δείχνουν να έχουν κανέναν λόγο να συμμετάσχουν στο PSI ωθώντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει  τα Collective Action Clauses (τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής), άρα τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη: και όσα θα πληρωθούν στο χέρι από την αντικατάσταση των ομολόγων τους και φυσικά από τα CDS!!!

 


Τέλος υπενθυμίζεται ότι αν τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία για το ελληνικό PSI που είναι μια από τις βασικές και δομικές προϋποθέσεις για την  εκταμίευση της υπέρ δόσεις των 130δες και η τρόϊκα να είναι θετική στην έκθεση της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα-πράγμα μάλλον αδύνατο –η υπέρ δόση δεν εκταμιεύεται και το μπαλάκι για έκτακτη οικονομική  βοήθεια στην Ελλάδα περνά πάλι στους θεσμικούς  δηλαδή  στις εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το  ΔΝΤ αν θα συνεχίσουν να έχουν τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ελλάδα   στην εντατική ή θα  τραβήξουν την πρίζα για να σταματήσουν να καταναλώνουν ενέργεια, χρόνο, δυνάμεις και κυρίως χρήμα και  να  τελειώνουν  οριστικά με το πρόβλημα ώστε να λύσουν το μείζον που  τώρα πια είναι η  Ιταλία  η βαριά βιομηχανία της  και οι τυχόν αλληλεπιδράσεις της αν η  τρίτη δύναμη της Ευρωζώνης χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τον ειδικό μηχανισμό της Ε.Ε.