New York.  Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει τελικά  σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου  ο επικεφαλής του IIF  κ. Charles Dallara φανερά απογοητευμένος και ενοχλημένος  από την κατάσταση που βρήκε στην  Αθήνα και χωρίς να είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει  εντός της εβδομάδος όπως μέσω διαρροών έχει αφήσει να εννοηθεί η Ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Dallara είναι αποφασισμένος να επιστρέψει μόνον αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για την σύναψη του αρχικού πλαισίου πάνω στα επί μέρους σημεία που αφορούν την διαπραγμάτευση και αυτά είναι :

  1. Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για απομείωση του  ελληνικού χρέους κατά 50% στην βάση της συμφωνίας της 26ης/ 27ης Οκτωβρίου 2011 και εδώ όλες  οι πλευρές, δηλαδή IIIF, IMF, Ελληνική κυβέρνηση φέρονται  πλέον  να έχουν συμφωνήσει μετά και την άρση εκ μέρους του IMF των εμποδίων που έβαζε για  μεγαλύτερο του 50% στο  συνολικό κούρεμα.
  2. Η πραγματική  αξία των ελληνικών ομολόγων  μετά το κούρεμα για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων το λεγόμενο NPV*   – Net Present Value-    που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 65% με 67% με την πάροδο των ετών και την διάθεση τους στις αγορές. Επομένως λόγος  για μεγαλύτερο ποσοστό οι τραπεζίτες πιστωτές δεν αφήνουν περιθώριο ειδάλως θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, δηλαδή άτακτη συνολική χρεοκοπία και τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η δανειακή σύμβαση ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1
  3. Το ύψος του επιτοκίου  που θα μπει ως αποπληρωμή προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος από τα εμπλεκόμενα μέρη για 4% εώς και 4,7% αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μεγαλύτερα οφέλη έτσι ώστε να μην ζημιωθούν τα ελληνικά ταμεία σε βάθος χρόνου.
  4. Ο χρόνος διάρκειας της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για 30 χρόνια την Ελλάδα όμως την συμφέρει όσο μεγαλύτερο χρόνος διάρκειας αποπληρωμής τόσο μεγαλύτερη ανάσα θα μπορεί να δοθεί στο εσωτερικό της χώρας για τις συνολικές υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών δανειστών της.  Και
  5. Η τυχόν, αν και εφόσον χρειαστεί, ενεργοποίηση των  CASs*   εκ μέρους της Ελλάδας.

 

Το 48ωρο που έμεινε στην Αθήνα ο κ. Dallara ένιωσε την  αδρεναλίνη να  χτύπησε  τρελά νούμερα  και ουκ ολίγες φορές φαίνεται πως είδε τον   ιδρώτα στο πέτο του έλληνα  πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου  να έχει διαγράψει την αγωνία του για τις επικείμενες εξελίξεις.

Ο φαινομενικά  αυστηρός άχρωμος και άγευστος  οικονομικός τεχνοκράτης  Charles Dallara πήρε την  πρώτη «πικρή γεύση» από το μπάχαλο και την ασυνεννοησία  από το εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος  πρόσωπο με πρόσωπο κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των τετ α τετ  διαβουλεύσεων με την ελληνική  πλευρά.

Γενικότερα  η εικόνα  της ελληνικής  κατάστασης  με την  ένταση να χτυπά κόκκινο αρκετές φορές στις πολύωρες διαβουλεύσεις –διαπραγματεύσεις,  της πρώτης ημέρας παραμονής στην Αθήνα του κ. Dallara και  την   απογοήτευση  να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των εμπλεκομένων αρκετές φορές, όσο έμπαιναν στην διαχείριση των λεπτομερειών,    δείχνοντας και  το δύσκολο της όλης τεχνοκρατικής   διαδικασίας, ήταν οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις στο μυαλό του στο τέλος της όλης όντως  δύσκολης διαπραγμάτευσης   όπως είναι σε θέση να γνωρίζει πηγή με την οποία συνομιλήσαμε.

Μια διαδικασία επίπονη και αρκετά επώδυνη κυρίως για τον  Έλληνα Πρωθυπουργό  Λουκά Παπαδήμο   λόγω και του  εξ ορισμού  φύση και θέση αντίθετων συμφερόντων που αντιπροσωπεύει η κάθε πλευρά από τους εμπλεκόμενους φορείς  είναι τα πρώτα  εμφανή δείγματα που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη  από τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται και στα διεθνή πρακτορεία για την πορεία  του Ελληνικού PSI μετά την πρώτη αυτή ημέρα και  τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του Charles Dallara.

Πληροφορίες  από αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο  για  τον  έντονο εκνευρισμό που φαίνεται να επικράτησε με το τέλος της πρώτης ημέρας,  κυρίως στο στρατόπεδο των τραπεζών-δανειστών –πιστωτών  κάτι που οι δυο άνδρες,   Παπαδήμος και Dallara,   φέρονται να συζήτησαν στην ολιγόλεπτη τετ α τετ  συνάντηση τους που επακολούθησε μετά την κοινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την διάρκεια της πρώτης επαφής για την ανακεφαλαίωση της διαπραγμάτευσης στα επί μέρους σημεία της  μέχρι σήμερα πορείας της διαπραγμάτευσης.

Μια αρκετά δύσκολη  εικόνα που  φέρεται να  μετέφερε ο Charles Dallara μιλώντας προς  τους αξιωματούχους του IIF,  τους οποίους ενημερώνει διαρκώς τηλεφωνικά  για κάθε εξέλιξη,   για αυτό και αποφασίστηκε να εκδοθεί αυτή  η χθεσινή  αυστηρή ανακοίνωση προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές,  και κυρίως προς  την  ελληνική πλευρά.

 Η κατάσταση,  παρά τα ορατά σημεία διεξόδου από το αδιέξοδο που υπήρχε  και  το οποίο εντείνονταν με τις συνεχείς αρνητικές προβλέψεις  τις   δυσοίωνες   διαρροές  σε Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ  όλο αυτό το διάστημα  αλλά και τις αντιφατικές  πληροφορίες ,  παραμένει κρίσιμη παρά τις περί του αντιθέτου –και πολλές φορές αντικρουόμενες -διαρροές με σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες  εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου.

Η Παρασκευή +13 όπως πρώτο αποκάλυψε το protothemaonline.gr  κυριολεκτικά έμελε να αποδειχτεί καθοριστικής  σημασίας για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό PSI ως προς  την απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος,  αναγκάζοντας τον τεχνοκράτη μετά την διαπίστωση ασυμφωνίας σε αρκετά σημεία να διακόψει τις συνομιλίες που προς τα έξω έβγαινε ότι πήγαιναν καλά αλλά «μέσα» τα πράγματα   ήταν πολύ δύσκολα .

 Τα ραντεβού και οι συναντήσεις  της Παρασκευής + 13 Ιανουαρίου  με το οικονομικό επιτελείο αλλά και τον πρωθυπουργό   στάθηκε μοιραίο για τις εξελίξεις αφού οι μεν διαβουλεύσεις κολλούσαν σε τεχνικές λεπτομέρειες τις  οποίες αναλυτικά το protothemaonline.gr  έχει αναλύσει παρουσιάσει και αναλύσει διεξοδικά επί πλέον προέκυψαν και άλλες τεχνικές δυσκολίες τεχνοκρατικής φύσεως που μπαίνουν από την Ελληνική πλευρά στην προσπάθεια της να καλύψει τα νώτα της έναντι των κερδοσκόπων που είναι έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να ενεργοποιήσουν τα CACs  τις λεγόμενες ρήτρες γεγονός που αφενός δεν συμφέρει την χώρα και αφετέρου κερδίζουν είτε έτσι(αν προχωρήσει το PSI) είτε αλλιώς( αν αποτύχει τη διαπραγμάτευση)  οι κερδοσκόποι που έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδος.

 Ο επικεφαλής του IIF  Charles Dallara δεν φαίνεται να συμμερίζεται την τόσο μεγάλη αισιοδοξία που καλλιεργείται επιμελώς με ένα τόνο εσκεμμένης  δραματοποίησης εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου στην Ελλάδα , για αυτό και εξεδόθη και η ανακοίνωση της Πέμπτης 12.01 σε τόσο αυστηρό ύφος και τόνο  για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναγκάζοντας  τον   πέρα από την επίσημη ανακοίνωση του Ινστιτούτου  να κάνει και ξεχωριστή δήλωση σε άλλο γνωστό οικονομικό πρακτορείο προκειμένου να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά του επιτελείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής για την αιφνιδιαστική διακοπή των διαβουλεύσεων και μετάθεση τους την προσεχή εβδομάδα   ήταν η χαριστική βολή στις διαπραγματεύσεις δείχνοντας και το συνεχές αδιέξοδο που υπήρχε  εδώ και αρκετό καιρό.

Άλλοι κύκλοι πάλι στην Αθήνα  έλεγαν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να μην τελεσφορήσει θετικά  η διαδικασία για την ολοκλήρωση του PSI τουλάχιστον στα βασικά σημεία κατ αρχήν και τις λεπτομέρειες τις βλέπουμε καθο οδόν τις επόμενες εβδομάδες». Αισιοδοξία που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο κ. Dallara.

 Ένα από τα αγκάθια στην όλη συζήτηση  είναι τα διάφορα τεχνοκρατικής και νομικής  φύσεως  εμπόδια που κυρίως εγείρονται  και από    το   EWG ( euro working group) ένα τεχνοκρατικό οικονομικής φύσεως ευρωπαϊακό όργανο   finance ministry technocrats) το οποίο συχνά ήρθε στο τραπέζι της συζήτησης και από τον Λουκά Παπαδήμο ένα θεσμικό όργανο το οποίο   στην παρούσα φάση ασχολείται με λεπτομέρειες που είναι δευτερεύουσες και που πάντως μπορούν να επιλυθούν στην  αμέσως επόμενη φάση άμα της συνάψεως της αρχικής συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους. Ζήτημα που η πλευρά των τραπεζιτών αδυνατεί να κατανοήσει  και το θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να ισχύει αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις σκληρές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί και την Ε.Ε ως πλήρες και ισότιμο μέλος της σε αυτή την φάση των διαπραγματεύσεων.

Στο IIF λένε ότι «η παρούσα φάση είναι όντως κρίσιμη διότι βρισκόμαστε στο πιο λεπτό σημείο της διαπραγμάτευσης ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί η βάση για το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας και μετά υπάρχει ο χρόνος να υπάρξουν λύσεις και στις επί μέρους τεχνικές λεπτομέρειες» όπως χαρακτηριστικά έλεγε  αμερικανός τεχνοκράτης μεγάλης κεντρικής τράπεζας που ο αξιωματούχος της μετέχει στην  όλη διαδικασία και βρίσκεται σε συνεχή συνομιλία με τον κ. Charles Dallara

  • Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες  στις δυσκολίες που καταγράφονται και μάλιστα  θεωρείται και ένα από τα πολλά αγκάθια είναι ότι η  συμμετοχή των ενδιαφερόμενων (στο εθελοντικό κούρεμα)  είναι  μικρή  επειδή πλέον απέχουν τα Hedge Funds και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πρέπει να δεχτεί να μπει στην διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ομόλογα αξίας κοντά στα 60 δισ. ευρώ όπως επίσης και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης  . Το πρόβλημα με την ΕΚΤ είναι ότι από το καταστατικό της απαγορεύεται να υπαχθεί σε αυτή την διαδικασία. Επίσης πιέζονται να υπαχθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ομόλογα πάνω απο1 10 δισ. ευρώ .
  • Το επιτόκιο που προσφέρει η Ελλάδα είναι χαμηλό όμως προσφέρει την «έξυπνη»  λύση τα νέα ομόλογα να είναι με το αγγλικό δίκαιο κάτι που ικανοποιεί βέβαια τους πιστωτές.  Τραπεζικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τραπεζίτες ζητάνε υψηλό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους της τάξης  του 5% άλλα σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα τους δώσει τα ελληνικά ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

 


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires ένας ακόμα   λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα ήταν και ωμή   παρέμβαση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών με την εσπευσμένη αποστολή του Βεστερβέλε. 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου η Γερμανία απαίτησε τα νέα κουπόνια των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν να είναι κάτω από το 4%. «Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%,» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. 
Σε κάθε περίπτωση  εάν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να κηρύξει το γεγονός πιστωτικό (credit event) τότε θα σημάνει την χρεοκοπία  της Ελλάδος εντός του ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος  Βενιζέλος «Συνεχίστηκαν σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου  και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου  Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης. Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».
Αυτό που επιχειρείται στην λεγόμενη διαπραγμάτευση του PSI  είναι να συνταχθεί ένα αρχικό πλαίσιο των βασικών σημείων της συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους κατά 50% στις γενικές αρχές -ασχέτως με το τελικό κόστος της αξίας των ομολόγων NPV  το οποίο μπορεί να φτάνει κατά 3ετια και το 60 με 65% – θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές τουλάχιστον στα βασικά του σημεία και εν συνεχεία, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν  στις επόμενες εβδομάδες  για να  μπουν και τα λεγόμενα ψιλά γράμματα στην συμφωνία.

Τώρα σε  ότι αφορά τις λεγόμενες κρίσιμες  λεπτομέρειες που απαιτούν λεπτή διαχείριση  ένα ακόμα  από τα πολλά  εμπόδια, που  μπαίνουν είναι κυρίως  από εξωθεσμικούς  παράγοντες,   δηλαδή  χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ( hedges funds, ασφαλιστικές εταιρίες, κτλ)     που κατέχουν τίτλους ελληνικών ομολόγων  και οι οποίοι προσπαθούν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν  μεγαλύτερο κέρδος από την διάθεση  των ελληνικών ομολόγων , ώστε ανενόχλητοι να τα διακινήσουν πάλι στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη είτε  πτωχεύσει η Ελλάδα είτε όχι.

Αυτή  φέρεται να είναι  η  γενικότερη  εικόνα που προσέλαβε για αυτό και σε μια προσπάθεια να δώσει χρόνο στον παλιό καλό του  φίλο  Λουκά Παπαδήμο, στην περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ουσιαστική σύναψη συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους με βάση πάντα την συμφωνία της 26ης /27ης Οκτωβρίου, σκέφτεται στα  μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και όταν επιστρέψει στην Αθήνα-πιθανά την προσεχή Τετάρτη ή  Πέμπτη-  να έχει διαμορφωθεί το απαραίτητο  πλαίσιο και  να έχουν ολοκληρωθεί επιτέλους  όλες οι επί μέρους ενέργειες στην διαχείριση των λεπτομερειών  της επικείμενης συμφωνίας.

Στο μεσοδιάστημα που θα ακολουθήσει ο κ. Dallara φέρεται να αποφασισμένος να κάνει κάποιες τελικές   αναπροσαρμογές στα επί μέρους σημεία τριβής με ελάχιστες υπαναχωρήσεις ως προς το επιτόκιο και τα κουπόνια που συνοδεύουν τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως την χρονική διάρκεια δηλαδή να σπάσουν αρχικώς σε τριετή και 10ετή και ίσως μια περίοδο χάριτος που φαίνεται να ζητά η ελληνική πλευρά θέση όμως που βρίσκει αντίθετους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για τον Μάρτιο που λήγουν τα πρώτα ομόλογα αξίας άνω των 14δις.

 Τέλος για την ιστορία να πούμε ότι κάποιοι  σε Νέα Υόρκη Ουάσιγκτον αλλά και Ευρώπη  που γνωρίζουν πολύ καλά τον ΙταλόΙρλανδικής καταγωγής  αυστηρό οικονομολόγο  τεχνοκράτη  Charles Dallara  λένε ότι αν δεν ήταν φίλος του ο Λουκάς Παπαδήμος θα είχαν τελειώσει όλα προ πολλού και η Ελλάδα θα είχε πάει σε άτακτη χρεοκοπία!

Με πληροφορίες και από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.