O Προσωπικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, πρέσβης Matthew Nimetz, είχε σήμερα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας πρέσβη κ Αδαμάντιο Βασιλάκη. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρέσβης κ. Βασιλάκης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Είχα μια συνάντηση με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Nimetz. Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Nimetz και επιδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων που θα έχουμε σήμερα και αύριο, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Nimetz αύριο, όπως σας είπα, για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει και με τον εκπρόσωπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – τη γνωστή ως FYROM – ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Θέλω, με αυτή την ευκαιρία, να τονίσω τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αλλά, πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση. Αυτά σε αυτή τη φάση και, αν βγει κάτι καινούργιο αύριο, τότε θα τα ξαναπούμε.

 

Ερώτηση: Συζητήσατε την απόφαση της Χάγης;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Όχι, διότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν επηρεάζει και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αν μη τι άλλο, το Δικαστήριο, όπως θα θυμόσαστε, κάλεσε τα μέρη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε σήμερα με τον κ. Nimetz. Ότι πρέπει να παραμείνουμε όλες οι πλευρές προσηλωμένες στη διαδικασία. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Gruevski, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ήταν και πολύ επιβοηθητικές.

Ερώτηση: Τις γνωρίζει ο κ. Nimetz;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Όχι μόνο τις γνωρίζει, αλλά και με πολλές λεπτομέρειες. Πρέπει μόνο να σας πω ότι ο κ. Gruevski δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής ώστε να κάνει τα σχόλια που έκανε. Κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του. Δεδομένου ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει μετακινηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρόκειται, ούτως ή άλλως, να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Gruevski, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση, ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα.

Ερώτηση: Πότε θα δει τον Σκοπιανό; Σήμερα;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Τον είδε χθες και θα τον δει και σήμερα. Εγώ έχω ραντεβού αύριο το πρωί στις 11.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση, αύριο ή μεθαύριο να σας δει και τους δυο μαζί;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Όχι

 Ερώτηση: Το απέκλεισε ή υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Όχι, είχαμε συμφωνήσει από την αρχή ότι αυτή η συνάντηση είναι διερευνητική και θα είναι χωριστές συναντήσεις.

 

Ερώτηση: Από τη σημερινή συνάντηση, πώς βλέπετε πως θα προχωρήσει ο Nimetz; Το επόμενο βήμα, τι σκέφτεται να κάνει;

Πρέσβης Αδ. Βασιλάκης: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Εμείς πάντως του είπαμε ότι είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει. Μου είπε ότι αύριο που θα ξανασυναντηθούμε, θα συζητήσουμε ενδεχόμενες ημερομηνίες, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, θα μεταφέρω στην Αθήνα, ούτως ώστε να δούμε ποια είναι η ημερομηνία που είναι η πιο κατάλληλη για να μπορέσει να έρθει, ανάλογα με τις υποχρεώσεις των μελών της κυβερνήσεως.