Το ενδεχόμενο μιας νομοθεσίας που να υποχρεώνει τους πιστωτές να δεχθούν ζημιές στα ομόλογα που κατέχουν, εξετάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στους New York Times, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να συνεχιστούν σήμερα.

Στην πρώτη συνέντευξή του σε εφημερίδα από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός, ο Λ. Παπαδήμος ζήτησε επίσης από τους Έλληνες πολιτικούς να εγκρίνουν τα οικονομικά μέτρα που ζητούν από την Ελλάδα οι ξένοι πιστωτές σε αντάλλαγμα τη βοήθεια. Δήλωσε ακόμη ότι κατεστημένα συμφέροντα με πολιτικούς δεσμούς, «βοηθούν» ώστε να μπλοκάρουν οι αλλαγές που χρειάζονται για να αναζωογονηθεί η άκαμπτη και ετοιμοθάνατη οικονομία της χώρα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει 100% συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 130 δισ. δολάρια από το σύνολο των 450 δισ. δολαρίων του χρέους, η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει ένα νόμο που θα αναγκάζει τους πιστωτές να δέχονται τις ζημιές.

«Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε υπό το φως των προσδοκιών για τον βαθμό της συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από το ποσοστό της συμμετοχής», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμη, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. «Οι συνομιλίες δεν είναι απλές. Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, θα έλεγα ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έλθουμε σε συμφωνία».

Όπως τονίζουν οι New York Times, υπάρχει μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί, εάν όχι τώρα, τότε ίσως το Μάρτιο, όταν λήγει ένα ομόλογο, εξαιτίας του ότι η χώρα δεν μπορεί να το πληρώσει χωρίς χρηματοδότηση από την τρόικα.

«Το γνωρίζω αυτό», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η νέα χρηματοδότηση θα εγκριθεί. «Νομίζω ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».

Η εφημερίδα τονίζει ότι σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Monti, ο οποίος έχει σαφή πολιτικά ένστικτα και φαίνεται να του αρέσει η πολιτική ζωή, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι σαφώς σε άβολη θέση με την πολιτική ζωή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των προσαρμογών που χρειάζονται, και των θυσιών του Ελλήνων πολιτών. «Γνωρίζω ακριβώς τις προσαρμογές που χρειάζονται και όλες τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες. 
Δεν χρειάζεται μόνο να κοιτάξεις τα νούμερα, το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 18%. Μπορείς απλώς να περπατήσεις στην πόλη και να το δεις».

Τονίζει ωστόσο πως «εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να περιμένουμε ένα τέλος στη λιτότητα τον επόμενο χρόνο». Προσθέτει ότι τα σκληρά μέτρα στόχο έχουν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των μισθών των Ελλήνων στο μέλλον.

Αναφορικά με τις εκλογές, σχολιάζει πως «το βασικό σενάριο είναι οι εκλογές να λάβουν χώρα κάποια στιγμή τον Απρίλιο. «Μέχρι τότε, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, με την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το χρέος και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Και νομίζω πως οι Έλληνες πολίτες είναι ενωμένοι».

 

Πηγή:www.capital.gr