Συνεχής Ενημέρωση-UPD

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη, Γιώργου Ι.Δημητρομανωλάκη, Πρώτο Θέμα

Εκλεισε κατ’ αρχάς  η συμφωνία για το PSI, με την  Ελλάδα και την Τρόικα  να επιτυγχάνουν πολύ χαμηλά επιτόκια στη διαπραγμάτευση με τους κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφοφίες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη όπου «κλειδώνουν»  και οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται ήδη για σήμερα το μεσημέρι. Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσωπούνται όλες οι τράπεζες – μέλη του IIF.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιτόκιο στα νέα ομόλογα (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που υφίστανται κούρεμα) κλιμακώνεται σταδιακά ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα αύξησής του όταν η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη. Το αρχικό επιτόκιο είναι 3,10% και αυξάνεται σταδιακά  στο 3,90% και  φθάνει έως το 4,75%. Ολο το ελληνικό χρέος αντικαθίσταται από ένα ομόλογο 30 ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πληρώνει τα πρώτα χρόνια μόνον τόκους και εν συνεχεία τόκους και κεφάλαιο, ώστε το χρέος να εξοφληθεί σταδιακά και όχι με τη λήξη του.

Οι τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κλπ θα πάρουν το 50% της αξίας του ομολόγου που είχαν εκ των οποίων το 15% θα είναι μετρητά και το 35% το νέο ομόλογο. Ταυτόχρονα παρέχονται λογιστικά και φορολογικά κίνητρα για να περιοριστεί η ζημία που θα έχουν στην καθαρή αξία των ομολόγων

Τους οριστικούς όρους και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Ελληνική Δημοκρατία για τη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, νωρίτερα, ο κύριος Νταλάρα δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι πιθανό να έχουμε κάτι να πούμε αργότερα σήμερα”.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα νωρίτερα στο protothema.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον ολοκληρώνονται, άλλα βεβαίως απομένει το τυπικό να συμφωνήσουν όλοι οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδος που έχουν στα χέρια τους ομόλογα άξιας κοντά στα 150 δισ ευρώ (ομόλογα άξιας 50 δισ ευρω έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Hedge funds που ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν την συμφωνία).


 

Τι προηγήθηκε

Του Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη, ώρα Ελλάδος 10:30

Τους οριστικούς όρους και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Ελληνική Δημοκρατία για τη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Η διαδικασία λόγω του κατεπείγοντος θα γίνει μέσω δορυφορικής τηλεδιάσκεψης καθώς ήταν αδύνατον τα μέλη του IIF από ολόκληρο τον πλανήτη να συναντηθούν στο Παρίσι ή στην Αθήνα.
Στην τηλεδιάσκεψη θα όπου θα λάβουν μέρος όλες οι τράπεζες -μέλη του IIF.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα νωρίτερα στο protothema.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον ολοκληρώνονται, άλλα βεβαίως απομένει το τυπικό να συμφωνήσουν όλοι οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδος που έχουν στα χέρια τους ομόλογα άξιας κοντά στα 150 δισ ευρώ (ομόλογα άξιας 50 δισ ευρω έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Hedge funds που ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν την συμφωνία).

Οριστικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν το αργότερο έως την Κυριακή (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για σήμερα η αύριο το μεσημέρι). Σε κάθε περίπτωση την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί (εάν όλα πάνε καλά) την οριστική συμφωνία στην συνεδρίαση του eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου-Από το Πρώτο Θέμα, ώρα 10:45

Ως μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται αυτό το 24ωρο για Αθήνα, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Παρίσι αφού στο τέλος της (ημέρας) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τελικό αρχικό πλαίσιο στα βασικά σημεία του κειμένου της συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους (PSI). Charles Dallara Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου τον τελευταίο γύρω διαβουλεύσεων προκειμένου, εκτός απροόπτου, να συμφωνήσουν και στις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι εμπλεκόμενες πλευρές. 

Αμέσως μετά, ξεκινά ένα κρίσιμο 48ωρο διαβουλεύσεων όλο το Σαββατοκύριακο με τον κ. C. Dallara να αναχωρεί-ενδεχομένως και απόψε –για Παρίσι όπου θα έχει ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών και των τραπεζιτών προκειμένου να τους παρουσιάσει τα βασικά σημεία της συμφωνίας και να εξασφαλίσει την γραπτή έγκριση τους ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα Δευτέρα για τις τελικές ρυθμίσεις πριν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Ανάλογες ενέργειες αναμένονται και εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς από τους κ. Παπαδήμο και Βενιζέλο όπου αναμένεται ολόκληρο το Σαββατοκύριακο να έχουν σειρά διαβουλεύσεων ενδεχομένως και τετ α τετ με ευρωπαίους ηγέτες και τεχνοκράτες αλλά και την ΕΚΤ προκειμένου και εκείνοι με την σειρά τους να διασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων χωρών –εκτός της Γερμανίας που ήδη φαίνεται να έχει ανάψει από προχτές το πράσινο φως- για την συμφωνία που μοιάζει να έχουν φτάσει η πλευρά των Τραπεζιτών και η Ελλάδα. Οι δυο πλευρές Ελλάδα και IIF έχουν συμφωνήσει μέχρι και την Τρίτη όπου αναμένεται να γίνει με συνέντευξη τύπου η ανακοίνωση της επίσημης συμφωνίας να μην προβούν σε δηλώσεις ή συνεντεύξεις παρά τις συνεχείς διαρροές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς όπως σημείωνε πηγή στις ΗΠΑ στο protothema.gr.

Την Δευτέρα θα επιστρέψουν όλοι ( Dallara. Παπαδήμος και Βενιζέλος) στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης της επίσημης συμφωνίας και πιθανώς την Τρίτη σε πανηγυρικό κλίμα να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιαστεί το τελικό βασικό κείμενο της συμφωνίας. Η συμφωνία στην οποία φαίνεται να έχουν φτάσει οι δυο πλευρές, Ελλάδα και IIF, προχωρά στην βάση και ως προέκταση της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου ενώ στα υπόλοιπα σημεία, τα οποία το protothema.gr έχει καλύψει με προηγούμενες δημοσιεύσεις του και περίπου έχει αναφερθεί σχεδόν στο σύνολο τους –επιτόκιο, NPV, δίκαιο που θα διέπει την συμφωνία, χρόνος αποπληρωμής κτλ- αφορά το αρχικό πλαίσιο, το οποίο θα ανακοινωθεί αλλά όχι και το τελικό νομικό κείμενο, τα ψιλά γράμματα δηλαδή, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες προσεχείς εβδομάδες και πάντως οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου όπου και θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία.

Όλα αυτά με την σημείωση ότι και πάλι δεν θα υπάρξει εμπλοκή σε κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές εξ ου και η σημερινή χαρακτηρίζεται ως BIG DAY για την Ελλάδα αφού στο τέλος της θα φανεί αν θα έχουμε λευκό ή μαύρο καπνό από το μέγαρο Μαξίμου.