New York.  Στο Παρίσι βρίσκεται ήδη  από τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου(21.1.12)  ώρες ο Charles Dallara ο οποίος έφτασε με την πρώτη πτήση που έφυγε από Αθήνα,   όπως πρώτο είχε μεταδώσει το protothemaonline.gr από την Παρασκευή(20.01) τα ξημερώματα και το ελληνικό  θρίλερ για την τύχη της απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% να παρατείνεται ως το επόμενο Σαββατοκύριακο(28 και 29 Ιανουαρίου 2012)  με τελεσίγραφα  του τύπου «η τελειώνουμε οριστικά και αμετάκλητα  αυτή την εβδομάδα ή πτωχεύει η Ελλάδα»!

Ο  κύριος  C. Dallara μετά τον μαραθώνιο  τηλεδιασκέψεων και επαφών που είχε με το οικονομικό επιτελείο της  χώρας  αλλά και τα συνεχή  τηλεφωνήματα που είχε με εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών ( μέχρι αργά το βράδυ της Παρακευής 20.01) και λίγο ακόμα πριν βγει η ανακοίνωση του IIF,   με τους οποίους επικοινωνούσε   από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στο οποίο  βρέθηκε για αρκετές ώρες μαζί του συνεργασίας μέχρι αργά τα μεσάνυχτα,  κυριολεκτικά έδινε μάχη για να πάρει το “οκ” και να προχωρήσουν στην συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί κατ αρχήν  στα βασικά σημεία.

Η  «συμφωνία» που φαίνεται  αρχικώς να έχει  επιτευχθεί,  και υπό την προϋπόθεση ότι και ο κ. Dallara αλλά και οι  Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταφέρουν να πείσουν ο κάθε ένας την δική του πλευρά με την οποία συνομιλεί αφορά κατ αρχήν τα εξής βασικά αλλά ουσιαστικά σημεία στα οποία έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος αλλά, οφείλουμε να διευκρινίσουμε με έμφαση ,   όχι απόλυτη και ομόφωνη από όλες τις πλευρές  συμφωνία  αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και εν τέλει στον αέρα την όλη διαδικασία:

 

  1. Αποτελεί βάση και προέκταση της συμφωνίας της 26ης /27ης Οκτωβρίου για 50% απομείωση(κούρεμα her cut ) του Ελληνικού χρέους.
  2. Σπαστό κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από 3% και σε βάθος χρόνου φτάνει το 4,8%
  3. Περίοδος χάριτος μια 10ετια
  4. 30 χρόνια αποπληρωμή
  5. Το NPV-η πραγματική οικονομική αξία των ελληνικών χρεογράφων ομολόγων ελληνικών τίτλων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές και τραπεζίτες)  δεν μπορεί ξεπερνά σε βάθος χρόνου το 65% με 67% (εδώ υπάρχει σοβαρότατη διαφωνία) με τους ιδιώτες πιστωτές να υποστηρίζουν πως τυχόν μεγαλύτερη απομείωση –όπως επιμένουν IMF και ορισμένοι θεσμικοί της Ε.Ε-  της τάξης του 70% και 75% συνιστά πιστωτικό γεγονός άρα πτώχευση και επομένως άτακτη συνολική ολική χρεοκοπία της χώρας οπότε εκ των πραγμάτων θέτουν θέμα για την απασφάλιση  των
  6. CACs που αφορούν  τυχόν ποινικές ρήτρες  που πρέπει να πληρωθούν,  αν  και εφόσον χρειαστεί, η  ενεργοποίηση τους  CASs*   εκ μέρους της Ελλάδας.
  7. Σοβαρότατο  ζήτημα  φαίνεται να υπάρχει και  ως προ το δίκαιο που θα διέπει την συμφωνία  με τους ιδιώτες πιστωτές να επιμένουν στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο και την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί και με μια σειρά ορθών νομικών  επιχειρημάτων  να επιμένει κυρίως  στο Ελληνικό δίκαιο χωρίς όμως και το βάζει ως εμπόδιο αν υπάρξει επί μέρους τελική συμφωνία σε όλα τα άλλα σημεία.  Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί υπέρ του Ελληνικού δικαίου  ώστε να μπορεί να ισχύσει και  τυχόν  ελληνική νομοθετική ρύθμιση, την οποία προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την συνέντευξη του στους New York Times με την οποία θα υποχρεώνει  τους ιδιώτες πιστωτές στο υπόλοιπο ποσοστό πέραν εκείνου του 75% που σήμερα δεν συμμετέχουν στο εθελοντικό κούρεμα να συμμετάσχουν υποχρεωτικά.
  8. Τέλος ένα ακόμα σημείο τριβής και αγκάθι  το οποίο θα επιχειρήσουν η Ελληνική πλευρά αλλά και ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών να διευκρινίσουν  είναι η συμμετοχή στο κούρεμα  και της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα αξίας 70δις που έχει στην κατοχή της. κάτι που μετ επιτάσεως φαίνεται να αρνείται πεισματικά η Γερμανία παρά την φαινομενική ουδετερότητα της.

Ο κύριος Charles Dallara  από σήμερα 21.01 το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ αλλά και την Κυριακή  22.01.  όλη την ημέρα και την νύχτα   θα  έχει σειρά συναντήσεων  και επαφών με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. C. Dallara θα  επιχειρήσει να πείσει και σε  ειδικό  σε γεύμα εργασίας  που θα έχει με τους εκπροσώπους (πρόεδρους και διοικητές τραπεζών) και τις δυο ημέρες  να αναλύσει  με επιχειρήματα για το πρώτο στάδιο της συμφωνίας με την Ελλάδα  που  αρχικώς να έχει «επιτευχθεί».

Η «συμφωνία» που οδήγησε και στην χθεσινή αισιόδοξη  ανακοίνωση η οποία  μιλά για ιστορική συμφωνία,  αφορά κυρίως    στα βασικά σημεία μεταξύ Ελλάδος και εκπροσώπων  ιδιωτών πιστωτών και τα οποία έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί  επαρκώς από το protothemaonline.gr (βλ. σχετικά προηγούμενα δημοσιεύματα) και στόχο έχει να ασκήσει μια ακόμα πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και προς το IMF που δείχνει να ξανά μπαίνει δυναμικά στις διαπραγματεύσεις  πιέζοντας για μεγαλύτερο κούρεμα παρά την φαινομενική υποχώρηση του τις δυο προηγούμενες εβδομάδες και τις διαρροές του προς τα διεθνή  ΜΜΕ «ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο αντιθέτως θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την όποια συμφωνία επιτευχθεί  με την Ελλάδα»

Να διευκρινιστεί ότι  όπως , κατ αποκλειστικότητα έχει μεταδώσει το protothemaonline.gr  ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει η οριστική και  τελική συμφωνία,  παρά τις περί του αντιθέτου συνεχείς  διαρροές από το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδος, γεγονός που πλέον δείχνει να ενοχλεί φανερά την  πλευρά των τραπεζιτών ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι θεωρούν ότι σπρώχνονται έτσι σε μια συμφωνία που στο τέλος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η WSJ που «δεν θα αξίζει ούτε το χαρτί ούτε το μελάνι που έχουν δαπανηθεί».

Ο κ. Charles Dallara παρά το γεγονός ότι και χτες 20.01 αργά τις πρώτες πρωινές ώρες  εξέδωσε μια αισθητά αισιόδοξη  ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να βγει προς τα έξω ως ένα ακόμα μέτρο πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, και να βοηθήσει στην απεμπλοκή της όλης υπόθεσης βοηθώντας ουσιαστικά τον προσωπικό του φίλο  Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο,   οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα βασικά εμπόδια-μεταξύ Ελλάδος και ιδιωτών πιστωτών- εξακολουθούν να παραμένουν παρά την «αισθητή πρόοδο που έχει γίνει» όπως χαρακτητιστικά έχει δηλώσει και ο ίδιος επίσημα στο Bloomberg.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλος ανώτερος  αξιωματούχος στην Νέα Υόρκη που γνωρίζει από μέσα πολύ καλά  τα πράγματα μας έλεγε  πως «ουδείς μπορεί να συμμεριστεί την υπέρ αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της Ελληνικής κυβέρνησης- αντιθέτως συμπληρώνει η ίδια πάντα   αξιόπιστη και διασταυρωμένη πηγή  μας  ότι – είναι διάχυτη η αίσθηση στους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών και των τραπεζών τους οποίους αντιπροσωπεύει ο κ. Charles Dallara ότι όλα εξακολουθούν  ακόμα  να είναι στον αέρα και ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικό.»

Για να συμπληρώσουν με νόημα οι πηγές μας ότι «όλα θα κριθούν ως το επόμενο Σαββατοκύριακο. Που είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτή την εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα Πέμπτη ή Παρασκευή  η θα κλείσει η απομείωση με τους όρους και το τελευταίο πακέτο προτάσεων που δόθηκε στην Ελληνική πλευρά  ή θα διαλυθεί η όλη υπόθεση και θα τιναχτούν όλα στον αέρα»!  Αυτά ελέχθησαν σε πηγή μας σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των μαραθώνιο συναντήσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και    παρά την θετική ανακοίνωση που είναι προφανές πως βγήκε για να ασκήσει πίεση αυτή την φορά κυρίως προς τους ιδιώτες πιστωτές αλλά και εν όψει της συνάντησης την Δευτέρα στο Eurogroup.

Ο κύριος Charles  Dallara θα επιστρέψει στην  Αθήνα  στα  μέσα της εβδομάδος χωρίς να αποκλείει και ένα ταξίδι στις  Βρυξέλλες  στο μεσοδιάστημα μεταξύ Νταβός (της Ελβετίας)  όπου θα παραστεί τις εργασίες του παγκόσμιου οικονομικού forum το οποίο έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη  24  Ιανουαρίου ενώ την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ζυρίχη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Frank Volg (στενού συνεργάτη του Charles Dallara για τα θέματα Τύπου).

H ίδια πηγή  μας διευκρίνιζε χαρακτηριστικά πως    και εκεί-στην Ζυρίχη- ίσως ο εκπρόσωπος των τραπεζών και των ιδιωτών πιστωτών  να δώσει κάποιες  απαντήσεις για την  «ελληνική υπόθεση» αν και εφόσον έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος  και εφόσον εν τω μεταξύ έχει συνεννοηθεί με τον Λουκά Παπαδήμο  με τον οποίο έχουν δεσμευθεί να μη δώσουν προς τα έξω λεπτομέρειες της συμφωνίας η οποία αν και εφόσον επιτευχθεί θα ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο πιθανώς με βάση το χρονοδιάγραμμα που διαγράφεται στα τέλη πια της εβδομάδας που ξεκινά δηλαδή το προσεχές Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου 2012.

Πάντως για την δική σας ενημέρωση όντως νομικοί και από τις δυο πλευρές (Ελλάδα και IIF) προετοιμάζουν προσχέδια, δηλαδή βάζουν και βγάζουν άρθρα, στο τελικό νομικό κείμενο εν όψει της συμφωνίας που για μεν την Ελλάδα θα υπογράψει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και σε επιμέρους σημεία-άρθρα  και ο  καθ ύλην  αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών  και των τραπεζών ο κύριος Charles Dallara.

Επαναλαμβάνουμε, επειδή πολλές φορές στο σήριαλ αυτό με την απομείωση του Ελληνικού χρέους (PSI) έχουμε δει άλλα να διαρρέονται, άλλα να συμβαίνουν και αλλιώς να καταλήγουν τα γεγονότα,    ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν ως σήμερα και υπό την σαφή προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια αιφνίδια  δραματική εξέλιξη που θα ανατρέπει  τα έως τώρα  δεδομένα ή τυχόν άλλη εξέλιξη που θα επιταχύνει τις διαδικασίες μια ουσιαστικά θετικής για την Ελλάδα συμφωνίας. Ίδωμεν.