Των Π. Μπουσμπουρέλη, Κ. Πλάντζου, Παναγιώτη Γκρουμούτη, Άλεξ Στεφανόπουλου-Πρώτο θέμα

 

Τέσσερις και πλέον ώρες διήρκεσε το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον τελευταίο να δηλώνει αποχωρώντας, λίγο μετά τις 12.45, ότι “συνεχίζουμε αύριο”. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι εκκρεμούν “τεχνικά και νομικά ζητήματα”.

Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και μάλλον ανέκφραστος ο κ. Νταλάρα, ο οποίος πάντως λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδα προέβη, μαζί με τον συνεπικφαλής του IIF κ. Ζαν Λεμιέρ σε μία σύντομη, κάπως αισιόδοξη αλλά και παραινετική δήλωση, στην οποία σημείωσαν: «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι προϋποθέσεις για μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) αρχίζουν να ‘μπαίνουν σε μια σειρά’. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και συνεπακόλουθα της παγκόσμιας οικονομίας».

Athens, January 21, 2012: Charles Dallara and Jean Lemierre, Co-Chairs of the Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee for Greece, stated: “Discussions continued in Athens with Prime Minister Lucas Papademos and Deputy Prime Minister and Finance Minister Evangelos Venizelos. The elements of an unprecedented voluntary PSI are coming into place. Now is the time to act decisively and  seize the opportunity to finalize this historic deal and contribute to the economic stability of Greece, the Euro Area and the world economy.”


Προφανώς η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρώπη ζητούν χαμηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, προκειμένου να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το protothema.gr μετέδωσε από τις 19.30 το βράδυ της Παρασκευής ότι Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία ζητούν να διαμορφωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων στο 3,5% αντί του 4,2% που φαινόταν ως τώρα η πιθανότερη εξέλιξη.  Η πληροφόρηση αυτή μεταδόθηκε λίγο πριν τα μεσαάνυκτα και από πρακτορεία, όπως το Bloomberg.

Σχετικά με το θέμα, πραγματοποιήθηκε  νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ενώ προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές της Τρόικας, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της αξιολόγησης ης ελληνικής οικονομίας προκειμένου αν δοθεί η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί η ολοκλήρωση του PSI.

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Νταλάρα ήταν ουσιαστικά σε ανοικτή γραμμή με τους ξένους ομολογιούχους και είναι χαρακτηριστικό ότι έβγαινε συχνά από την αίθουσα της συνάντησης προκειμένου, προφανώς, να μιλήσει με μεγαλύτερη άνεση στους ξένους συνομιλητές του.

Λίγο, δε, πριν τις 22.30 ο πρόεδρος του IIF βγήκε μόνος του από το Μέγαρο Μαξίμου και συνεννοήθηκε με τον οδηγό του, ο οποίος εν συνεχεία αποχώρησε εσπευσμένα μόνος με το αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση, για να επιστρέψει στη συνέχεια με έναν λευκό φάκελο…

Ωστόσο τα στοιχεία που προσκομίστηκαν φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά, καθώς δόθηκε στη συνέχεια εντολή στον οδηγό να ξανά φύγει και να επιστρέψει μετά με περισσότερα χαρτιά στα χέρια του.

Λίγο μετά τις 23:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το αρμόδιο προσωπικό πρόσφερε τοστάκια σε μια προφανή ένδειξη ότι η νύχτα είχε ακόμη δρόμο..

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για το PSI είχε καταρχάς κλείσει με την Ελλάδα και την Τρόικα να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των ομολογιούχων. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στα νέα ομόλογα (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που υφίστανται κούρεμα) κλιμακώνεται σταδιακά ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα αύξησής του όταν η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη. Το αρχικό επιτόκιο είναι 3,10% και αυξάνεται σταδιακά  στο 3,90% και  φθάνει έως το 4,75%.

Ολο το ελληνικό χρέος αντικαθίσταται από ένα ομόλογο 30 ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πληρώνει τα πρώτα χρόνια μόνον τόκους και εν συνεχεία τόκους και κεφάλαιο, ώστε το χρέος να εξοφληθεί σταδιακά και όχι με τη λήξη του.

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία στην Οδό Αθηνών συνεχίστηκε και σήμερα (διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ) με το Χρηματιστήριο να καταγράφει κέρδη 2,67%, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στην καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2007 και μετά.

Σύμφωνα, τέλος με πληροφορίες, εφόσον διαμορφωθεί το τελικό κείμενο  της συμφωνίας, αυτό θα τεθεί άμεσα υπόψη των εμπειρογνωμόνων του   Eurogroup, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.