Των Jon boone – Nooruddin Bakhshithe / The Guardian

Για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλοκάμια της αφγανικής γραφειοκρατίας, το πέρασμα από το λιτό κτίριο που στέκει απέναντι από το αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ είναι απαραίτητο.

Από τα γραφεία του, ένας μικρός αλλά ικανός στρατός υπαλλήλων κοπανά τα πλήκτρα των γραφομηχανών και «γεννά» πιστοποιητικά γάμου, βιογραφικά και συστατικές επιστολές για όσους αναζητούν εργασία. Αν, όμως, κάποιος καταβάλει μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορεί να πάρει και το «κλειδί» που θα του ανοίξει τις πύλες του παραδείσου. Μπορεί, δηλαδή, να λάβει μια απειλητική επιστολή «διά χειρός Ταλιμπάν» και οπλισμένος με αυτή να αναζητήσει νέα ζωή και καλύτερο μέλλον σε κάποιο κράτος της Δύσης.

«Μπορούμε να γράψουμε ό,τι χρειάζεσαι», εξηγεί ένας νεαρός υπάλληλος. «Μπορούμε να πούμε ότι εργάζεσαι σε κάποια δημόσια υπηρεσία, τη θέση σου και τον μισθό σου. Και ότι οι Ταλιμπάν σε απειλούν και ότι λένε πως “αν δεν φύγεις από τη δουλειά μέχρι την τάδε ημερομηνία, θα σε σκοτώσουμε ή θα σου ανατινάξουμε το σπίτι”, ή μπορούμε να γράψουμε ότι εργάζεσαι για τους Αμερικανούς».

Για πολλούς Αφγανούς η αγορά ενός τέτοιου εγγράφου δεν είναι παρά η πρώτη δαπάνη που κάνουν προσδοκώντας μια νέα ζωή στη Δύση. Οι αγοραστές ελπίζουν ότι ένα τέτοιο χαρτί θα πείσει τους αρμόδιους για τη μετανάστευση, οι οποίοι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να τους χορηγήσουν πολιτικό άσυλο σε Αυστραλία ή Ευρώπη. Η παραγωγή τέτοιων εγγράφων αποτελεί τμήμα της εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης διακίνησης νεαρών Αφγανών.
Βέβαια οι Αφγανοί διακινητές μεταναστών προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών ανάλογα με το βαλάντιο του ενδιαφερομένου. Για 20.000 δολάρια, π.χ., μπορεί ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πλαστό ευρωπαϊκό διαβατήριο ή ακόμα και αυθεντικό, κάτι που προτιμούν οι πιο πλούσιοι που φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα προορισμού.

«Οταν έχεις χρήματα, όλα γίνονται», ομολογεί ένας διακινητής. «Εχουμε επαφές στη Δύση και μας βοηθούν». Ενας άλλος δημοφιλής προορισμός των Αφγανών που αναζητούν καλύτερη τύχη είναι η Αυστραλία. Για να φτάσουν εκεί, πρέπει να πληρώσουν 11.500 δολάρια. Οι Αυστραλοί δίνουν πολύ εύκολα πολιτικό άσυλο, αρκεί να «πεις μια καλή ιστορία».

Βέβαια ο δρόμος ώς εκεί είναι δύσκολος. Οι νεαροί Αφγανοί φτάνουν νόμιμα στη Μαλαισία και από εκεί περνούν στην Ινδονησία, στοιβάζονται σε βάρκες και πλέουν ώς την Αυστραλία ή το Νησί των Χριστουγέννων, αυστραλιανή κτήση, εάν βέβαια δεν συλληφθούν από τους Ινδονήσιους.