Η έλλειψη εμπορευμάτων, η καχυποψία στις συναλλαγές μεταξύ των Ελλήνων, οι κυρώσεις στο Ιράν, η παραοικονομία, η φούσκα των εξαγωγών, είναι μερικές από τις επτά κρυφές πληγές που θεωρεί η Hellastat ότι θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων το 2012.  Η θεραπεία τους χρήζει άμεσης εκκίνησης».
Συγκεκριμένα:

– Τα άδεια ράφια: Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά, αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες εισάγεται. Στη διάρκεια του 2011 και εντονότερα στο τέλος του τελευταίου 3μήνου έχουν κοπεί οι πιστώσεις, σχεδόν στο σύνολό τους, από τους προμηθευτές στην αλλοδαπή ως συνέπεια των υποβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και του χαρακτηρισμού «αναξιόπιστη» που συνοδεύει τη χώρα σε όλες τις συναλλαγές, συζητήσεις και ειδήσεις. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η πώληση αγαθών και υλών τοις μετρητοίς, κάτι που θα οδηγήσει στη σταδιακή έλλειψη βασικών προϊόντων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, καθώς και η κυκλοφορία προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας από προμηθευτές που δέχονται ακόμα να παρέχουν πίστωση. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «αναγκαστικά» θα ενισχυθούν τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο ελληνικές πρώτες ύλες.

– Η φούσκα των εξαγωγών: Ο φόβος μήπως ο Ελληνας προμηθευτής τους «κρεμάσει», έχει ωθήσει πολλές ξένες εταιρείες να αναζητήσουν νέους προμηθευτές όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από τον Ελληνα συνεργάτη τους, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κόβουν τα όρια, τα συνδικάτα είναι μόνιμα σε απεργιακή ετοιμότητα και οι δυσβάσταχτοι φόροι που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις καθιστούν επισφαλή την ομαλή λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων από τη μια μέρα στην άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσχέρειας που θα συναντήσουμε το 2012 είναι ο τουρισμός.

– Οι κυρώσεις στο Ιράν: Εχει υποεκτιμηθεί αρκετά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα που δέχεται να μας πουλά ακόμα με πίστωση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε., η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ότι σε συνεργασία κυρίως με την Ιταλία απέτρεψαν την υπερψήφιση κυρώσεων κατά του Ιράν. Η ελληνική παραγωγή στο σύνολό της εξαρτάται σε σημαντικότατο ποσοστό από το πετρέλαιο και τυχόν ελλείψεις θα φέρει τη χώρα σε κατάσταση εμφράγματος.

– Η επιχειρηματική καχυποψία: Η εμπιστοσύνη που χαρακτήριζε τις συναλλαγές μεταξύ Ελλήνων έχει διαρραγεί, έπειτα από τα «επώνυμα» κανόνια που έχουν σκάσει τον τελευταίο χρόνο στην αγορά, αλλά και τα χαμηλά αντανακλαστικά τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας συνεργατών τους. Πλέον οι μηδενικές πιστώσεις θα κυριαρχήσουν και σε αυτές τις συναλλαγές οπότε και οι πωλήσεις θα μειωθούν περαιτέρω.

– Ο νόμος του ισχυρού: Αναμένεται το 2012 μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες προφασιζόμενες την κρίση να μεταθέτουν τις πληρωμές τους χωρίς να καταβάλουν στους προμηθευτές τους ως όφειλαν τον ΦΠΑ εντός προθεσμιών. Ετσι, ένας μικρός προμηθευτής θα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί το ΦΠΑ ενός μεγαλοπελάτη και η πληγή αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες εταιρείες ή ακόμα χειρότερα στη μη καταβολή φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο με δραματικές εξελίξεις για τους επιχειρηματίες και την αγορά.

– Η παραοικονομία: Σε κατάσταση απόγνωσης, επιχειρήσεις και καταναλωτές οδηγούνται στην τοκογλυφία στην απελπισία τους να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο. Ετσι, ισχυροποιούνται παρασιτικοί οργανισμοί όπως τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού (σ.σ. ομιχλώδες το πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα), οι παρατράπεζες και οι τοκογλύφοι.

– Η χρονική υστέρηση: Ανοιχτή πληγή θα παραμείνει για όλο το 2012 η βραδεία και περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών πώλησης αγαθών και ιδιαίτερα των υπηρεσιών σε σχέση με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ